25 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: 1 yıl içinde herkesin malı ikiye katlanacak!

Binali Yıldırım: 1 yıl içinde herkesin malı ikiye katlanacak!

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Yıldırım: "Benim başkanlığımda 1 yıl içinde herkesin malı ikiye katlanacak. Şehir rant üretecek ama bu ranta şehirde yaşayan herkes ortak olacak" dedi




Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nde AK Parti’den eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın aday olmasının önemli bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirterek, seçimler sonrası İzmir’de petrokimyayla ilgili devasa bir hayali masaya yatıracaklarını ifade etti.


İzmir’de AK Parti adayı Yıldırım'ın eşliğinde iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen Zeybekci, 2004 seçimleri öncesi Denizli’nin durumunun İzmir’in bugünkü durumuna benzediğini belirterek, İzmir’de teleferik ve alt geçit gibi projelerin tamamlanamadığını, yatırımcının kentten kaçtığını söyledi.


Konuşmasında belediye başkanı olduğu dönemde Denizli’de yaptığı uygulamalardan bahseden Zeybekci, “Tarihinde İstanbul’un bir fonksiyonu var, payitaht, bir dünya markası. Tarihte İzmir de bir ticaret payitahtı. Dünya ticaretinin yapıldığı yer. Tüm Avrupa’nın Asya’ya giriş, Asya’nın Avrupa’ya çıkış kapısı olan bir İzmir’den bahsediyoruz” dedi.


Singapur’un İzmir’den daha küçük ve daha dezavantajlı özelliklerine rağmen yılda 36 milyon konteyneri yükleyip boşaltan limanlara ve kimyasal alanda nihai ürünlerin üretildiği tam entegre bir petrokimya adası olan Jurong Adası’na sahip olduğuna işaret eden Zeybekci, İzmir için de benzeri bir vizyonun konuşulması gerektiğini, bu hedefe Anadolu’daki en uygun kentin İzmir olduğunu ifade etti.


EXPO adaylığı sürecinde İzmir’in adaylık projesini tüm Ege’yi baz alarak yapması, bunun yapılmaması halinde kazanamayacağını bazı İzmirli iş insanlarına söylediğini anlatan Zeybekçi, Binali Yıldırım’ın adaylığıyla İzmir’in Ege’nin başkenti olarak tüm bölgeyi içine alan bir kalkınma modelini uygulaması için eline önemli bir fırsat geçtiğini dile getirdi.


Zeybekci, şöyle konuştu:


“İzmir bu şansı kaçırmamalı. EGS hikayelerinden de biliyorum. İzmir’de taş üstüne taş koyamıyorsunuz, bir yere çivi çakamıyorsunuz, bir sıkıntı var, engelleniyor. En çok dava açılan ve yürütmeyi durdurma kararı alınan şehir. Bazı yerlerde özel sektör gelip iş yapmaya kaldığı zaman bu girişimler mezarlık haline gelmiş. Onun için kimse gelmek, iş yapmak istemiyor. Bir fırsat yakalayacağız. Bir şeyi değiştireceğiz ve İzmir’de her şey değişecek.


1 Nisan'dan itibaren hep beraber İzmir’de olacağız. İzmir’de petrokimyayla ilgili devasa bir hayali masaya yatırıp bununla ilgili verilebilecek en yüksek teşvikleri konuşacağız. Lojistikle ilgili dünya çapında bir projeyi oturup konuşacağız. Yapılabilecek ne varsa en yüksek oranda onları konuşacağız. İzmir’i kültür ve turizm alanında yeniden planlamamız gerekiyor. Ne tür teşvikler ve üst planlar yapılacak. Bunları ortak akılla konuşacağız. Yerel yönetim istemezse bir şehirde hiçbir şey yapamazsınız. Bu birlikteliğin olması lazım. İzmir bir kez İzmir milliyetçiliği yapsın, sonuçlarını muhteşem şekilde görecektir. İzmir AK Parti’yi tercih etsin diye söylemiyorum, İzmir, İzmir’i tercih etsin.” 


- AK Parti'nin hataları


AK Parti’nin zaman zaman kendisine yönelik bazı iddialara halkın inanmayacağını düşünerek halka açıklama yoluna gitmemekle hata yaptığını belirten Zeybekci, Denizli’de Pamukkale’deki otellerin yıkılarak yerlerine Kuran kursu ve İmam Hatip okulları açılacağı şeklinde söylentiler çıkarıldığında kendilerinin buna kimsenin inanmayacağını düşünerek cevaplandırma gereği duymadığını söyledi.


Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Maalesef ihmal ettik, bazı yerlerde inandılar. İzmir’in durumu da şu an böyle. Bugüne kadar kentteki ‘ne olursa olsun biz böyle iyiyiz’ defansının ardında biraz da kötü propaganda yatıyor. Özeleştiriyi de yapalım, biz de kendimizi anlatamamış olabiliriz. Ama ne olursunuz yazıktır günahtır, yüzde 50 oy alan bir Türkiye partisi olan AK Parti’nin böyle bir şeyi tereddüt haline getirmesini kabul etmek, tartışmak mümkün değil."


- "Kuru milliyetçilik"


AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı adayı Binali Yıldırım da yaptığı konuşmada, İzmir’in ticari ve sosyal olarak kan kaybettiğini, otel, tiyatro salonu ve turist sayısı açısından çok geride olduğunu dile getirdi.


Kentin zenginleştirilmesi, gelecek ufkunu “emekli kenti” olarak kabul etmemesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, şehri yönetenlerin yatırımcının önüne kırmızı halı sermesi gerektiğini vurguladı.


Adnan Menderes’i siyasete sokan şehir olan İzmir’in hiçbir zaman tutucu olmadığını ancak son 10 yılda İzmir’de önemli değişimler yaşandığını kaydeden Yıldırım, kendisine İzmir milletvekili olduğu dönemde kentin sorunları anlatıldığında “bu sorunları duymaktan hicap duyduğunu” söylediğini ifade etti.


Bu sözler üzerinden kuru bir milliyetçilik yapıldığını, bunun amacının başarısızlık ve beceriksizliğin üstünü örtmek olduğunu savunan Yıldırım, hükümeti düşman olarak görmenin, sürekli şikayet etmenin İzmir’e bir faydasının olmadığını kaydetti.


Yıldırım, “Anahtar sizin elinizde, projeleri gerçekleştirmek benim elimde. Bugüne kadar arkasında olduğum hiçbir işin altında kalmadım, arkasını bırakmadım. Hayat İzmir 1414 projesi İzmir’in geleceğidir” dedi.


Seçim sürecinde ellerinden geleni yaptıklarını, İzmirliler’e projelerini anlattıklarını dile getiren Yıldırım, “(Efendim 30 Mart’ta çekip gidecek). Yani hiç seviye yok, yazık günah. Bu şehrin milletvekiliyim. 3 yıldır da burada oturuyorum, burada. Evim de var. Kimse kendisi başkasından daha İzmirli zannetmesin. İzmirliler’i sınıflara ayırmak kimsenin hakkı değil” diye konuştu.


- "Ya torunlarımla vakit harcayacağım ya da"


Kentsel dönüşüm sözü edilince “yandaşlara rant çıkarıyorsunuz” dendiğini anımsatan Yıldırım, kentlerin rant üretmediği sürece köyleşeceğine dikkati çekti.


Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Benim başkanlığımda 1 yıl içinde herkesin malı ikiye katlanacak, bu kadar kesin söylüyorum. Şehir rant üretecek ama bu ranta şehirde yaşayan herkes ortak olacak. Birilerine değil, şehrin kendi paydaşlarına verirseniz şehrin rant üretmesinden korkmayın. Büyükşehir, gelişmiş şehir ancak böyle mümkün olur. İzmir’de tek bir kentsel dönüşüm yok. ‘Hükümet bizi engelliyor’ diyorlar. Ne alakası var. Yetki vermiş sana. Niye yapmıyorsun? Çünkü inanmayınca bir şey yapılmaz.”


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kadifekale’de yaptığı dönüşüm projesinde  TOKİ  konutlarına taşınan 200 kişinin yüksek faizi ödeyemediği için evleri bıraktığını söyleyen Yıldırım, belediyenin görevinin kar etmek olmadığını belirtti.


Yıldırım, “Benim işim 30 Mart’tan sonra başlıyor. Ya rahatlayacak torunlarımla daha çok vakit harcayacağım ya da elimi kolumu sıvayıp bismillah diyerek İzmir’in altından girip üstünden çıkacağım” dedi.


Toplantının ardından Bakan Zeybekci Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı (EBSO) ziyaret ederek, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile de basına kapalı görüştü.



AA


Geri Dön