23 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: 3. havalimanı cezbedecek!

 Binali Yıldırım: 3. havalimanı cezbedecek!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılması planlanan 3. havaalanı ihalesine ilişkin şartnamenin mevcut havaalanı işletmecilerini mağdur etmeyeceğini belirtti.



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılması planlanan 3. havaalanın ihale dosyasının hazırlanmak üzere olduğunu belirterek, şartnamenin yatırımcılara cazip hale getirileceğini söyledi. Yıldırım, “Hangi havaalanına ne kadar trafik yönlendireceğimizi planlıyoruz. Bunun hesaplarını yapıp, düzenleme yapacağız. Mevcut işletmeci mağdur olmayacak, yeni havaalanını işletecek yatırıma için de işin cazip olmasma özen göstereceğiz” dedi.


Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Yıldırım, 3. havaalanı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, havaalanının ihale dosyasının hazırlıklarına başlandığını söyledi. Mevcut havaalanı ile işletmeye alınacak havaalanının durumunun net olarak tanımlanacağını kaydeden Yıldırım, belirsiz bir hususun olmayacağını vurguladı. Yeni havaalanındaki şartların ve eski havaalanının akıbetinin belli olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bunların hapsi belirgin bir şekilde netleşecek. Şu anda bir belirsizlik yok. Gün ışığına çıkarmadık sadece. Nereye ne kadar trafik yönlendireceğimizin hesaplarını yapıp, düzenleyeceğiz. 


3 havaalanı da faal olacak. Birkaç alternatif var. Yakında değerlendireceğiz” diye konuştu.


Mevcut işletmecinin sözleşmesinin gerektirdiği şekilde mağdur edilmeden düzenleme yapılacağına dikkat çeken Bakan Yıldırım, yeni havaalanına girecek olanlar için de işin cazip olmaya devam etmesi gerektiğini, bu dengeyi kuracaklarını söyledi. 


Yıldırım, Sabiha Gökçen ve Esenboğa Havalimanı’na ikinci pistin yapılacağını aktardı. Yıldırım, Türk Telekom'un halka arzı ile ilgili çalışmaların her zaman yapıldığını, şartlar müsait olunca bir parça daha halka arz edeceklerini söyledi. Yıldırım, "Bu isleri Özelleştirme idaresi Baskanlığı yapıyor. Bu yıla yetistirtirmek için çalışma yapılıyor. Bunlar şartlara bağlı.


2016’da hizmete girecek


İlk etabınm 2016 yılında açılması beklenen 3. havalimanının Atatürk Havalimanı’ndaki sıkışıklığı ve yükü hafifletmesi ve artan yolcu trafiğini azaltması bekleniyor. İhaleyle TAV Havalimanları Holding, Alarko Holding, Varyap, Limak ilgileniyor. Bu şirkederin konsorsiyum kurmak üzere yabana şirkederle de görüşme halinde oldukları belirtiliyor. Üçüncü Havalimanı’nın İstanbul Avrupa Yakası’nın kuzeyinde yapılması planlanıyor. Atatürk Havalimam’nm yıllık kapasitesi yaklaşık 50 milyon yolcu. Anadolu Yakası’ndaki Sabiha Gökçen’in kapasitesi ise yaklaşık 25 müyon civarında bulunuyor.


Meltem GÜNDÜZ / Dünya



Geri Dön