28 / 03 / 2024

Bingöl kös kaplıcaları üniversitelerden geri alınacak!

Bingöl kös kaplıcaları üniversitelerden geri alınacak!

Vali Mustafa Güvençer döneminde İl Özel İdare ile Üniversite arasında imzalanan protokol gereği Üniversite’ye devredilen Kös kaplıcaları meclis araştırması sonucunda sözleşmenin iptal edilmesi kararı verildi.



Demokratik Bölgeler Partisi İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, İl Özel İdare ile Üniversite arasında KÖS Kaplıcaları ile ilgili imzalanan protokole uyulmadığından sözleşmenin iptal edilmesine karar verildiğini söyledi.

Bingöl üniversitesi bünyesine geçtikten sonra 2 yıldır faaliyet sürdüren kös kaplıcası protokolde taahhüt edilen birçok sorumluluğunu yerine getirmediği gözlendiğinden meclis kararıyla yapılan incelemede şu eksiklikler tesbit edilmiştir:  Protokolün 3. Maddesinde öngörülen Sağlık Meslek Yüksekokulunun uygulama alanı yoktur. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi oluşturulmamıştır.  Fizyoterapist görevlendirilmemiştir.  Protokolün 3. Maddesinde yapılması planlanan ünitelerin oluşturulabilmesi için zaten tesisin fiziki durumu öngörülmesine rağmen yeterli büyüklükte yapılmadığı tespit edilmiştir. Protokolün 6. Maddesinde, her yıl Tesis gelirinden masraflar düşürüldükten sonra net karın % 18’inin İdaremiz hesaplarına aktarılması öngörülmüş ancak, sorumlu Müdür ile yapılan görüşmelerde projede termal suyu elektrikli pompa ile havuzlara aktarıldığı için ayda 8.000 TL elektrik gideri, Tesisin ısınması için yıllık 60.000 TL fuel-oil ısınma gideri söz konusu olup, öngörülemeyen bu giderler yıllık bazda yüksek rakamlar olduğundan dolayı İdaremizin gelirini olumsuz yönde etkilemektedir. Tesisin Çevre düzenlemesinin olmadığı , görselliğinin insanları cezbetmemesi yine gelirleri olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılan incelememizde Tesisin amacına uygun yapılmadığı protokol’de öngörülen ünitelerin oluşturulmadığı, Jeotermal Otel konseptine uygun inşa edilmediği Ilıcalar Beldesinin gelişmesine ve İlimiz Turizmine katkı sağlamadığı, İdaremiz menfaati göz önünde bulundurulmadığı ve gelirlerinin geçmişteki konumuna göre azaldığı tespit edilmiştir.

Kaya, Bingöl üniversitesi ile imzalanan protokolde taahhütlerini yerine getirmediğinden İmar ve Bayındırlık komisyonumuzca il özel idaresi kanunu 64/d maddesi ve yine protokolün 10.uncu maddesi gereğince sözleşmenin iptali için oy birliği ile karar alınmış olup, kararın uygulanması için İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğüne gönderilmiştir” dedi.



Bingöl Gazetesi


Geri Dön