24 / 04 / 2024

Bingöl'de konuta değil ticaret merkezlerine ihtiyaç duyuluyor!

Bingöl'de konuta değil ticaret merkezlerine ihtiyaç duyuluyor!

Ünlüsoy, “ Konuttan ziyade ticaret merkezlerine olan ihtiyaç apaçık ortadadır. Tarım arazileri konut alanına çevrilmiş, böyle giderse domates ve biberi de dışardan alacaz’’ dedi.



İşadamı Mehmet Emin Ünlüsoy, şehrin sorunları hakkında bir yazı kaleme aldı. Şöyle dedi:

 ‘’Yıllardır Bingöl gelişmeye müsait bir yer iken ne yazık ki bir türlü gelişememiştir. Şehir  Yaşanmayacak derecede sıkıntı veren düzeye ulaşmıştır.  İlimiz şehir merkezi ile beraber çok küçük denilebilecek kadar şirin ve gelişmeye müsait bir coğrafyada bulunmasına rağmen  muhteşem doğasıyla gözler önünde olan ilimiz ne yazık ki gereken ilgi ve alakayı görememiştir.  İmar , yapılaşma , sosyal, kültürel alanlar   ve gelişim açısından çok zor günler geçiren şehrin başlıca sorunları  , tarım alanları, şehir merkezi ,alış veriş alanları ,sosyal aktıvıteler ve iş merkezlerınin yokluğunu derinden hissetmektedir. Bingöl’e ve Bingöllülere yapılabilecek en güzel işlerin başında  şehrin merkezini ve kenar mahallerini planlı ve ölçülü bir şekilde yığılmaya meyil vermeden yaşanacak bir şehir olabirdi.

Şehir merkezi 40 yıllık tarıhı boyunca hep aynı yerde ve dar alanda gelişmeden durmaktadır. Çarşı Merkezi  Genç Cad Hukumet Cad.  Hürriyet Caddesinden Ve Hacı Hıdır Camısınden İbarettir . Çarşı kaldırımları 40 yıl öncesine hitap etmekte iken günümüz kalabalık nüfusuna cevap verememektedir. Yollar ve kaldırımlar dar ne insanlar nede araçlar artık şehre sığmaz olmuştur. Oysaki  Düzağaç ve Saray Mah.  Kaleönü Mah. Afatlar Mah. Yenı Mah. Yenişehir Mah. gibi uygun alanlar, imara açılabilirdi. Buda şehrı tam göbekte sıkıp yaşanmaz bır hal almasına engel olabilirdi. Genç Caddesinde  yapılan  TOKİ konutlarının olduğu alanda iş merkezlerinin yapılması için muhteşem bir yer olmasına rağmen acele edilip şehrin kalbine sadece mesken kurulmuştur.  TOKİ  konutları yerine iş merkezleri çarşı yapılmış olsaydı buda şehrin içerisinde oluşan birikmeyi azda olsa dağıtırdı ve şehır rahatlardı.  Şehrin içerisinde oluşan kalabalığı dağıtmak için öncelikle Yenişehir Mah. Kültür Mah. Beşyol Bahçelievler Mah. uygun yerlere  dolmuş durakları yapılmalıydı. Tüm duraklar Dörtyol Ve Genç Caddesine yığılmış durumda; hem trafiği hemde bölgeyi gereksiz bir şekilde kuru kalabalığa ve trafik sıkışıklığına mahkum etmiş durumdadır. Köy Minübüsleri şehir merkezinde durak oluşturup trafiği gereksiz yere meşgul etmektedir . Aynı şekılde servis araçları da sadece Ulu Camı bolgesinde yapılan duraklar nedeniyle anlamsız bir trafık kalabalığına neden olmaktadır . Bunun gibi sebeplerden dolayı bazen şehir merkezinde 3 sıra halinde park yapıldığı bilinmektedir. Oto park sorunun olduğu şehrimizde bir yada iki adet oto park tan başka park olmadığı apaçık ortadadır . Çok katlı bir adet dahi oto park şehrin nefes almasını sağlayabılır. 

Şu an için şehir merkezine en yakın bölge olan ve gelişmeye müsait Afatlarda otogarın olduğu bölgenin aşağısı Toki’ye değilde muteahhitlere verilip çarşı oluşturulabilir ve tamamıyla ticari alanalar yönelik yapılar yapılıp şehrin görüntüsü de değiştirilebilir. Konuttan ziyade ticaret  merkezlerine olan ihtiyaç apaçık ortadadır

 Sanayimizin gelişmesi için yeni bir sanayi bölgesi bulunup her türlü ihtiyaca cevap verebilecek bir sistemde olmasını sağlayabiliriz. Ekinyolu Hamanlar bölgesinde gelişime müsait yerler mevcuttur. Uzun araçlar  (Tır Kamyon Ve İş Makınaları) için de uygun otopark  dinlenme tesısı yapılmalıdır. Buda Muş - Elazığ yolu güzergahında olmalıdır.

 Devletimiz tarafından yapılan barajların varlığı hepımızce bilinmektedir. Bingöl Ovasının sulu tarım arazisinin ölçüsü diğer yerlere oranla daha çoktur. Ama son dönemlerde tarla ve ovalar inşaat alanına dönüştürülmüştür . Tarım yapılması gereken yerler inşaat arazisi ve konut arazisine çevrilmiştir .  Böyle giderse artık domates biberi Elazığ’dan Muş’tan Diyarbakır’dan  alır hale geliriz. Temennimiz o ki bu tarım arazilerinin biran evvel imardan çıkarılmasıdır. Tarım Bakanlığımızın Bingöl Ovasına sahip çıkmasını arzu edıyoruz. Bingöl ileri derece deprem bölgesi olarak dünyanın en genç fay hatları üzerindedir. Buna rağmen arazi seçiminde bu kadar bilgizce hareket edilmesi ileriki zamanlarda çok kötü sonuşlar doğuracaktır.

 

Bunu önüne geçmek için dağ yamaçları ve kayalık bölgelere inşaatlar yapılmalıdır. Şehrimiz için uygun inşaat alanlarıda ; orman vasfından çıkmış yerlerin imara açılması temennimizdir. En önemlisi şehrin için de olan askeri bölge şehir dışında geniş bir alanda modern bir kışla yapılarak yerleştirilmelidir . Şu anki  askeri alanda sosyal tesisler  iş merkezleri  ve ticaret alanları yapılması için çalışmalar yapılmalıdır. Şehrin Genç İlçemize doğru kaydığı görülmekte buda ileride daha rahat bir imar ve şehirleşme imkanı sunabilir bize . Bu bölgedeki Genç yolu dağ etekleri Genç Yolu civarı üst bölgeler kayalık ve dağ yamacına yapılar yapılabilir.  Diğer bölgelerde Mirzan Mah. Mazrafaki Kadran Köyü Mezrası Kaleönü Mah. Ekınyolu Köyü dağ yamaçlarına kayalık bölgeler imara açılıp şehrin rahat bir nefes alması sağlanabilir.

Memleketin geleceği , rahatlığı için şehrin daha iyi gelişebilmesi için bütün yetkililer ve iş adamlarına görevler düşmektedir. Çok saygı değer Bingöllüler ,yetkililer ve devlet büyüklerimiz Bingöl yıllarca sağduyulu bir çizgide olduğunu her zaman göstermiştir ve gösterecektir . Temennimiz şu ki; Bingölümüzde yapılması gereken birkaç ufak ve gerekli işlemin sonunda azda olsa rahata kavuşacaktır. Bu konuda bizlere büyük işler düşmektedir.

Şehır merkezındekı yığılma iş yerlerı ve tıcarı faaliyet sahaları Beledıye ve  Özel İdaresının ortak hareketiyle sosyal tesısler alış veriş merkezleri   ile çözülebilir . Saygı değer bıngöllüler ve yetkililer  hepinize sonsuz saygılarımı sunarken ilimiz için yapılabilinecek en ufak bir olumlu hareketin hepimizin geleceği için ne kadar önemli olduğunu bilgilerinize arz ederim’’ 


Bingöl Gazetesi


Geri Dön