19 / 04 / 2024

Bingöl'deki kentsel dönüşümde TOKİ şart değil!

Bingöl'deki kentsel dönüşümde TOKİ şart değil!

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi , Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinde TOKİ'nin şart olmadığını söyledi. Barakazi 15 aylık dönemini gazetecilere anlattı.



Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi , Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinde TOKİ'nin şart olmadığını söyledi. Barakazi 15 aylık dönemini gazetecilere anlattı.


Önceki gün teravih namazından sonra Şahin Künefe'de yapılan toplantıya Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ali Yıldırım ve basın temsilcileri katıldı. 


Şehrin sorunları ve yapılacak projeler  hakkında görüş alışverişlerinin yapıldığı toplantıda, Başkan Barakazi'nin 15 aylık çalışmaları anlatan bilgiler paylaşıldı. 

Başkan ile devam eden projeler ve gelecek çalışmalar hakkında uzun uzadıya karşılıklı konuşuldu. 

Başkan şu bilgileri verdi: Yeni terminal binasının kısa süre sonra biteceğini, Shell petrol olarak tanımlanan, şehrin Elazığ girişine, bir köprünün yapılacağını söyledi. 

Yol ve kaldırım işgalleri için Ramazan ayında şehrin başka bir havaya girdiğini ve bu manevi atmosferi bozmamak için Ramazan boyunca kimseye müdahale etmeyeceklerini ancak esnafında bunu suistimal etmemesini istedi. 


PTT kavşağından başlayıp Tugay kavşağına ve diş hastanesinden birinci nizamiye paraleline kadar olan ki bu 35 dönümlük bir araziye tekabül ediyor, alanın bel ediğe devi edileceğini açıkladı. 

Bu alan içinde bir kent meydanı, ticari alan ve belediye hizmet binası düşünüldüğünü belirtti. Yeni belediye hizmet binasını modern bir yapı olarak inşa etmeyi düşünmediklerini daha çok tarihi bir yapı kurmayı arzuladıklarını söyledi. Tugay kavşağından Sinivelana doğru bir yol verilebileceğini, bunun da şehrin trafik sorununun büyük bir kısmını rahatlatacağını belirtti. Önceki dönemde TOKI'nin yaptığı 1. kentsel dönüşüm alanı içine belediye hizmet binasının düşünüldüğünü fakat mahalle içinde kalacağından bu projeden vazgeçildiğini ve TOKİ'nin bu proje için Belediyeye 15 Trilyona yakın bir ödeme yapacağı bilgisini verdi. Mali tablonun kötü bir şekilde devi edildiğini fakat kendi dönemlerinde bir iyileşmeye doğru gidildiğini açıkladı. 


Doğalgaz konusunda yolların yeni yapılmasından dolayı firmanın belirlediği kazı ücretini düşük bulduklarını, bununda doğalgaz gelişini biraz geciktirebileceğini fakat şehrimizin menfaatlerini düşünülerek dik duruş sergilendiğini söyledi. Firma ile belediyenin istediği fiyata bir anlaşma için yakın olduklarını söyledi. Çalışmalar başladıktan 1 yıl sonra şehre kısmı gaz verileceğini, tüm şehrin 2018'e kadar doğalgaza kavuşacağını açıkladı. 2. etap kentsel dönüşüm için binaların 8 kat olacağını daha az bir katın kurtarmayacağını söyledi. 

İşadamlarından l.etap kentsel dönüşüm için şikayet geldiğini ve yüklenici firmanın Diyarbakırlı olduğunu tuvalet kağıdına kadar kullanılan malzemeye Diyarbakır'dan getirdiği bilgisine ulaştıklarını 2. etap kentsel dönüşüm için TOKİ'nin şart olmadığını yerel kaynaklar kullanılarak çalışmaların yapılabileceğini, bununda yerel menfaatler konusunda birçok kazanımların olacağını söyledi. 


Bu şehrinde yaşayan yerel halk; toplumun ahlak kurallarına uyarak, okuyup, araştırıp, bilinçlenerek daha geniş pencereden ve şehir menfaatlerini düşünerek içeriden bir atılım gerçekleştirebilecek bir özgüvene sahip olduğu inancıyla, "Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen de hayatından lezzet alır" 


Paylaşılan diğer bilgiler: Personel 


Belediyemizde şu an itibariyle 95 memur ve 93 işçi, 587 şirket personeli çalışmaktadır. 


Göreve geldiğimiz tarihten bugüne belediyemizden 2 memur, 1 işçi ve 13 şirket personeli emekliye ayrılmış, 1 memur istifa etmiş, 1 memur ise naklen atama yolu ile başka kuruma geçmiştir. 


Belediye'nin borcu: 


166.201.586,00 TL 01 Nisan 2014 - 03 Temmuz 2015 tarihleri arasındaki gelirimiz: 83.272.697,50 TL + 17.00.000,00 + 15.000.000,00 T L kredi olmak üzere toplam 115.272.697,50 TL* dir. 

01 Nisan 2014 tarihinde Belediye 162.519.125,00 TL devir alınmış olup 2014 yılında D ler Bankasından 17.000.000 (milyon) kredi alınmış ve toplamda 179.519.125,00 TL'ye çıkmıştır.

03.07.2015 tarihi itibarı ile borç miktarı 151.201.586 TL inmiş + 15.000.000,00 TL kredi kullanımıyla birlikte toplam 166.201.586,00 TL borcu bulunmaktadır. 


Araç filomuzu genişlettik 


Belediyemize 3 adet sıkıştırmalı çöp toplama aracı, 1 adet foıd Transit Connect.l adet Fiat Fıoıino, 1 adet vidanjör.l adet yol süpürme aracı olmak üzere toplam 7 adet araç Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermek üzere araç filomuza katılımı sağlanmıştır. 


Semt Konağı 


istanbul Büyük Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne bağlı Kiptaş, Yenimahalle'de 3 katlı Semt Konağı inşa etti. Dış cephesi eski Selçuklu mimarisiyle yapılan konağın, iç mimarisi ise son derece modern bir şekilde yapıldı. Çevre düzeniemesi ile ilgili tüm eksiklikler tamamlandı. Konakta kültürel faaliyetlere ağırlık verilecektir. 


Üstyapı 


Bingöl genelinde üstyapı çalışmalarının yüzde 85'i tamamlandı. 


2014 yılında çalışmalarımız kapsamında 280 bin metrekare BSK asfalt döküldü 110 bin metrekare kaldırım, 320 bin metrekare yol, kilitli parke taşları ile döşendi. 

Üstyapı kapsamında şehrin kalan yüzde 15'lik kısmı için İLBANK'tan 15 milyon TL kredi kullandık. İhalemizi 26 Haziran 2015 Cuma günü gerçekleştirdik. Kısa sürede üstyapı çalışmalarımızı başlatacağız. 


Yeni duraklar kuruldu Altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde şehir içi hat minibüslerinin geçtiği noktalarda Zabıta Müdürlüğü tıafik ekiplerinin tespit ettiği yellere duraklar monte edildi. 15 ayda 30 yeni durak kuruldu. Toplamda 79 durak noktası oluşturuldu. 


Altyapı İçmesuyu 


Kürük İsale Hattı'ndaki su kaynağından 360 İt/sn su gelmesi gerekirken 2014 yılındaki kuraklık nedeniyle 218 İt/sn su geliyordu. 


2014 yılında toplamda 55 İt/sn su ilave kaynak temin edilmiştir. Kamulaştırılan ilave kaynak Kürük Köyü'ndeki ana depo üzerinden ilimize aktardık. Bingöl'de su sıkıntısını ciddi manada çözdük. 



12 km'lik güzergah değiştirildi 


Küriiksuyu İsale Hattı'nda güzergah değişikliği nedeniyle 12 kilometrelik heyelana maruz kalan bölgede çalışmalar kapsamında içme suyu isale hattı 800'lük çelik borularla yenilendi. 


İçmesuyu 


İçmesuyu abone bağlantıları kapsamında ilimiz Yeni Mahalle, Mirzan, Yeşilyurt ve Simani mahallelinde 24.000 m. içme suyu abone ev bağlantısı yapılmıştır. 


İlimiz genelinde tüm mahallelerimizin şebeke hatlarında olduğu gibi abone bağlantıları da polietilen borularla yenilenmiştir. 

Kentsel dönüşüm projeleri Kültür Mahallesi Yine 2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projesi kapsamında Kültür Mahallesi'nde 151 dönümü (151.000 m2) kapsayan alan üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. 


Saray Mahallesi de Kentsel Dönüşüm alanı ilan edildi. 1. Etap ve 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projelerinin bitmesi ile birlikte 1971 Bingöl depreminin izleri tamamen silinecek. 


Yeni Terminal 


TOKİ ile yaptığımız protokol kapsamında eski terminal alanımıza karşılık Simani Mahallesi Et ve Süt Kurumu karşısında bulunan Yeni Şehirlerarası Yolcu Terminalimiz yapılıyor. 

Yeni terminal alanı toplam 26,500 m2 alana sahip olup, bunun 5 bin metrekaresi inşaat alanı. 

Geri kalan 21 bin 500 metrekaresi ise yeşil alan ve otopark olarak düzenlenmiştir. 

Terminalimiz bu yıl teslim edilecek. 

Yapılacak terminal içerisinde, danışma, yolcu bekleme holü, bilet satış reyonları, çocuk bakım odası, revir, zabıta kontrol noktası, şoför dinlenme odası, emanet odası, bay ve bayan mescidi, polis ofisi ve halkın ihtiyaçlarını karşılayacak diğer donatılarla şehirlerarası otobüs terminalini Bingöl'e kazandırıyoruz.


Park ve Yeşil Alanlar 


Şehrin muhtelif yerlerine 2200 adet büyük boy ağaç fidanı, 1140 adet bitki fidanı (çalı tipi) dikildi. 


Şehrin önemli kavşaklarına özelikle MuşElazığ ıefüj ve kavşakları 22 bin adet çiçek dikildi. Belediyemize ait 18 parkta engellilere yönelik oyun guruplarının kurulması ve zemin iyileştirmesi için ihale yapılmış olup çalışmalara başlandı. Parklarımızda bakım çalışmalarımız devam ediyor. 



Çapakçur Vadisi Proje Çalışmaları 


Bingöl için önemli projeler arasında yer alan, bölgesel ve yerel kalkınma için acil ve stratejik öneme sahip Çapakçur Vadisi'nin planlamasına başladık. Geçen yıl 7 Milyon TL olan bütçesi, 17 Milyon TL'ye çıkarıldı. 

Proje yapımı konusunda Fırat Kalkınma Ajansı'ndan destek aldık. Projemiz 7. Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri Kentsel Dönüşüm Kategorisinde Ödüle layık görüldü. Bingöl'de kentsel yaşam alanlarında yaşanan sıkışıklığın önlenmesi, sosyal alanlar ile ticari faaliyetlere konu alanlar üretin ek ve Bingöl için önemli bir gelişim sağlanmasına yönelik sosyal ve ekonomik yapıların inşasına konu projeler ile Çapakçur Vadisi'nin rehabilitasyon, koruma ve ekonomik yatırımlara konu çalışmalarımız devam ediyor. 


Bingöl Gazetesi


Geri Dön