18 / 04 / 2024

B’iota Vakfı, İstanbul’a Türkiye’nin en büyük botanik bahçesini kuracak!

B’iota Vakfı, İstanbul’a Türkiye’nin en büyük botanik bahçesini kuracak!

B’iota Laboratuvarları çatısı altında 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren B’iota Vakfı, İstanbul’a Türkiye’nin en büyük botanik bahçesini kurmaya hazırlanıyor.



İstanbul Üniversitesi ile işbirliğine giden vakıf, Zekeriyaköy’de kuracağı botanik bahçesinde dünyanın dört bir yerinde yetişen on binlerce bitki türünü biraraya getirecek. Zekeriyaköy’deki bahçe için Berlin Botanik Bahçesi model alınacak. Haftasonu gezileriniz için eşsiz bir fırsat kapıda!


Biota’nın bir milyon dolarlık “İstanbul Botanik Bahçesi” projesinin önündeki en büyük sorun İstanbul’da zaten kısıtlı olan büyük arazilerin çoğunun kentsel dönüşüm için ayrılmasıydı. Ancak İstanbul Üniversitesi ile yapılan işbirliğiyle bu sorun çözüldü. Üniversitenin Zekeriyaköy’deki arazisi proje için ayrıldı. Türkiye ve dünyada yetişen binlerce bitkiyi barındıracak bahçede, Berlin Botanisher Garten (Botanik Bahçesi) örnek alınacak.


Berlin’de Anadolu’ya özgü 50 bitki var


Berlin’de 43 hektarlık alana kurulan botanik bahçesi dünyanın en büyükleri arasında... Bahçedeki yolların uzunluğu 22 kilometreyi buluyor. Tam 330 yıl önce kurulan botanik bahçesi, 1902 yılında halkın ziyaretine açıldı. Berlin Botanik Bahçesi, dünyanın dört bir yanından 100 bin bitki türüne evsahipliği yapıyor. Türkiye’ye ait bitki türlerinin sayısı 500. Bunlardan 50’sssi ise sadece Anadolu topraklarında yetişen endemik bitkiler. İklimsel özellikleri itibari ile Almanya’ya uygunluk gösteren bitkiler, doğal olarak bahçenin açık kısımlarında yetiştiriliyor. Tropik, çöl vb. farklı iklim ortamlarında yetişen bitkiler için özel seralar oluşturulmuş. Bahçede ayrıca büyük bir herbaryum (kurutulmuş bitki müzesi) ve botanik kütüphanesi de yer alıyor.


1 milyon dolarlık bütçeyle yola çıktılar


B’iota Vakfı’nın botanik bahçesi projesi, Berlin kadar devasa boyutlara sahip olmasa da Türkiye açısından ilkleri oluşturmaya aday. Zekeriyaköy’de kurulacak botanik bahçesinin, dünyadan bitki türleri toplandıkça genişleyeceğini belirten B’iota Genel Müdürü Cihat Dündar, ilk etaptaki 1 milyon dolarlık yatırımın da artacağını vurguladı. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile işbirliğini yaptıklarını anlatan Dündar, İstanbul’da dünya markası bir proje kazandıracaklarını söylüyor. Dündar, “Üniversiteler böyle projeleri sahiplenmeli. Devlet de arazi göstermeli” diyor.


“Avrupa’daki bitki çeşidi bizdekinden az”


Türkiye’de 10 binden fazla bitki çeşidi var ve bunun 3 bini endemik. Bu endemik bitkiler hazine değerinde. Dündar, “Türkiye bitki konusunda kendi yönetmeliğini oluşturamadı. Avrupa’nın yönetmeliğini kullanıyoruz. Fakat Avrupa’da bitki çeşidi bizdekinden çok daha az. Mesela Çin, bitki çeşidi bol olduğu için kendi yönetmeliğini oluşturdu. Kendimize ait bir yönetmeliğimiz olursa biz de bitki zenginliğimizi kullanırız.”


Mustafa Cesur / VATAN


Geri Dön