26 / 04 / 2024

Bir artı bir daire niye alınır

Bir artı bir daire niye alınır

Son dönemde bol miktarda geliştirilmeye başlanan ve adına  1+1 denilen daireler sadece salon ve yatak odası mekanından oluşan, ıslak hacimler dışında bunlardan  başka odası olmayan dairelerdir



Son dönemde bol miktarda geliştirilmeye başlanan ve adına  1+1 denilen daireler sadece salon ve yatak odası mekanından oluşan, ıslak hacimler dışında bunlardan  başka odası olmayan dairelerdir. Bu günlerde 1+0 olarak duyduğumuz daireler ise sadece salonu olan ama ayrıca bir odası olmayan dairelerdir. Efektif alan kullanımı yarattığından, küçük mekanda şık çözümler getirdiğinden bu tip dairelerde mutfağın salon içine entegre edilmesi yaygın projelendirme şeklidir. Eskiler bu projelendirmeyi sevmesede yeni ve genç nesil bundan hoşlanmaktadır.

Oturma ve yatırım amaçlı kullanılan bu tip daireler özellikle son yıllarda yoğun ilgi görmektedir.  Bu yoğun ilgi o kadar baskındır ki son dönemde geliştirilen bazı projelerde  bu tip dairelerin geliştirilme oranı toplamın %50 sini oluşturabilmektedir.
Bulundukları yere göre talep görme niteliği farklı olan bu tip evler farklı hedef kitlelere hitap etmektedir. Örneğin okullara yakın projeler öğrenciler tarafından tercih edilmekte, sanayiye yakın projeler o bölgede çalışan bekar ve genç çiftlere hitap etmektedir. Şehir merkezindeki ana arterlerde geliştirilen projeler ise bekar dinamik ya da henüz çocuksuz çiftlere hitap etmektedir.  Ticari açıdan bakıldığında bu tip mülkler fiyatları nedeni ile daha erişilebilir olduğundan daha kolay alınıp satılabilmekte ve kiralanabilmektedir.

Eskiden ağırlıklı yatırım amaçlı alınan bu tip mülkler artık direkt oturum amaçlı da alınmaktadır. Ayrıca günümüzde artan ticaret hayatı ve ulaşım kolaylıkları nedeni ile seyahat sıklıkları artmıştır. İş adamları ve şirketler otellerde kalmak yerine bu tip mülkleri satın alarak seyahatlerinden bu yerlerden faydalanma yoluna gitmektedirler. Bu tip kullanıcıların miktarı önemsenecek miktardadır.

Şehir hayatının dinamikleri, ulaşım problemleri, hayat pahalılığı daha kaliteli standartlarda ve yeni yapılarda yaşamak isteyen nüfusu bu tip dairelere itmiştir. Özellikle yaşadığı hayat standardını yükseltmek isteyen kitle kullandığım metrekareden feda ederek yeni , daha güncel ve imkanları daha organize projelerde küçük dairelere kaymaktadır.

Artan nüfus, yalnız yaşama oranının artması, üniversite sayısının fazlalaşması gibi etkenler bu tip dairelere ilginin devam edeceğinin göstergeleridir. Ayrıca modern yaşamın bir tarzı olan bu tip evler şu anda metropoliten kentlerde yaşayanlar için bir modernliği gösteren bir moda yaşam tarzı gibidir.

Ancak unutulmamalıdır ki her yerde 1+0 ve 1+1 daire yapılırsa satılabilir. Şehrin bu tip dairelere ihtiyaçları olan bölgelerinde, ihtiyaç duyulan metrekareye uygun projelendirme yapılması gereklidir. Ayrıca bir bölgede yaptığınız 1+1 veya 1+0 dairenin metrekaresinin diğer bir bölgedeki metrekareden daha az veya fazla olması gerekebilir. Bu noktada geliştirilme yapılan bölgedeki talebin çok iyi ölçülmesi ve ona göre projelendirme yapılması önemlidir.  Eğer yatırım amacı ile alınıyorsa yatırımcının da  bu duruma dikkat etmesi gereklidir.


Geri Dön