23 / 04 / 2024

Bir değerleme uzmanı gözüyle Türkiye'de yazlık gayrimenkul almak ne kadar mantıklı?

Bir değerleme uzmanı gözüyle Türkiye'de yazlık gayrimenkul almak ne kadar mantıklı?

İnsanlar çalışır, para kazanır, hayatını idame ettirir. Çalışan insan yorulur. Yorulan insan da dinlenmek ister. Bunun için de "Tatil Fikri" her daim aklındadır.  



Tatil için bütçeler ayrılır, hesaplar yapılır. Sonunda da tatil, fazla harcamadan dolayı keyifsizleşebilir. Bunu düşünen kişi de yaz tatillerini ucuza getirmek için bir yazlık almayı düşünür.  

Yazlık gayrimenkul almak, birçok insana göre fuzuli bir yatırımdır. Kimi insanlara da yerinde bir yatırım... Bu göreceli kavrama bir de değerleme uzmanı gözüyle bakmak istedik.  

Türkiye'de şu an toplam yazlık sayısı 546,454'tür.  

Küresel krizin etkisiyle 2009' içerisinde yazlık gayrimenkul fiyatları taban yapmıştır. Birçok Türk ve yabancı yatırımcı bölgedeki yazlık gayrimenkullerini elden çıkarmışlardır, çıkarmaya çalışmaktadır. Krizinden kaynaklı satışlarla ortada bir arz fazlası ortaya çıkmaktadır. Talep ise beklenildiği gibi olmayınca fiyatlar haliyle düşmüştür. Burada tüketici rantını değerlendirmek ve fırsattan istifade etmek isteyen kişiler de yazlık gayrimenkulleri şimdi satın alarak, krizin etkisinin geçmesi ve satabilme düşüncesiyle böyle bir maliyete girmektedirler.  

Peki bu durumu fırsata çevirebilmek ister misiniz? Yazlık gayrimenkul almanın avantajı yazları maliyetleri düşük tutarak kalınabilecek bir yerimizin olmasıdır. Dezavantajları ise;

*Öncelikle ölü bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Yılda sadece bir ay kadar kullanılacak bir yer için ciddi bir meblağ yatırılmış olacaktır.

*Yazlık bir gayrimenkulün yıllık maliyetleri olacak, vergisi, onarım, bakım vb giderleri.

*Satım sırasında yeterli talebi görmemektedir. 

Sonuçta bir gayrimenkul değerleme uzmanı olarak yazlık bir gayrimenkulü almak için fırsatlar kapınızı çalmaktadır diyebiliyoruz. Ancak bu yatırımı iyice tartıp, kaliteli ve en uygun fiyatla yazlık gayrimenkul alabilirsiniz. Faizlerin düşmesiyle de bankalardan alınabilecek kredilerle siz de bir yazlık gayrimenkulünüz olabilir.

Tavsiyem, emekli olmuşsanız, yılın uzun dönemini yazlıkta geçirecekseniz,alım yapabilirsiniz. Ama son karar sizin... 

Ebru Öz

Mimar

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı


Geri Dön