29 / 03 / 2024

Bir evi olanlar emlak vergisi öder mi?

Bir evi olanlar emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi ödemelerinde sıfır oranlı vergi avantajı bulunuyor. Peki emlak vergisi muafiyetlerinden kimler faydalanır? Bir evi olanlar emlak vergisi öder mi? İşte emlak vergisi muafiyetleri...



Bir evi olanlar emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi ödemelerinde sıfır oranlı vergi avantajı bulunuyor. Bu vergilendirmeden ancak aşağıdaki özelliklere sahip olan gayrimenkul sahipleri faydalanabiliyor.


Emlak vergisinde sıfır oranlı vergilendirme yalnız tek bir konutu bulunan ve geliri sınırlı olan mesken sahiplerine uygulanıyor. 


Başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olmaları halinde Emlak Vergisi ödemiyor. 


Yukarıdaki özelliklere sahip olmayan gayrimenkul sahipleri emlak vergisi mükellefi oluyor. Emlak vergisinden muaf tutulmayan gayrimenkul sahiplerinin 31 Mayıs'a kadar vergi borcunun ilk taksitini ödemeleri gerekiyor.


İkinci taksitinin Kasım ayında ödeneceği emlak vergisinde 2014 yılında uygulanacak oranlar şu şekilde sıralanıyor:


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Söz konusu vergi gayrimenkulün bağlı olduğu belediyelere ödeniyor. Ayrıca vergi borcu anlaşmalı bankalardan da ödenebiliyor.


İlk yıl emlak vergisi ödenir mi?


Geri Dön