24 / 04 / 2024

Bir evin maliyeti nasıl hesaplanır?

Bir evin maliyeti nasıl hesaplanır?

Yapıların inşaat metrekare maliyet bedelleri her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden tespit ediliyor. Peki bir evin maliyet ne kadar? Bir evin maliyeti nasıl hesaplanır?



Bir evin maliyeti nasıl hesaplanır?

Yapıların inşaat metrekare maliyet bedelleri her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden tespit ediliyor. Peki tespit edilen veriler ile bir evin maliyeti nasıl hesaplanır?


İnşaat maliyet bedelleri, binanın sınıfına ve türüne göre değişkenlik gösteriyor. Hazırlanan binaların inşaat birim maliyetlerini gösterir cetvelden inşaatın türüne uygun olan maliyet bedelinin bulunması gerekiyor.


İnşaat türüne uygun maliyet bedelinin, yapılacak evin metrekaresi ile çarpılması sonucu bir evin maliyeti bulunuyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus; hesaplamaya metrekare normal inşaat bedellerine asansör, kalorifer veya klima tesisat bedelleri dahil edilmiyor. 


Binada kalorifer, klima ve asansör tesisatı varsa bu bedellere kalorifer veya klima için yüzde 8; asansör için yüzde 6 oranında ilave yapılıyor.


Bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, bütçe yılından en az 4 ay önce açıklanıyor. Bu nedenle 2015 yılında uygulanacak metrekare maliyetleri, 64 seri nolu Emlak vergisi kanunu genel tebliği ile açıklandı.


2014 yılında 100 metrekarelik bir evin maliyeti ne kadardır?

2015 yılında 100 metrekarelik bir evin maliyeti ne kadar olacak?

2016 yılında 100 metrekarelik bir evin maliyeti ne kadar olacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön