26 / 04 / 2024

Bir evin tapu masrafı ne kadardır?

Bir evin tapu masrafı ne kadardır?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Peki, bir evin tapu masrafı ne kadardır? 200 bin TL'lik devir için alıcı ve satıcı ne kadar harç öder?



492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre ev alım satım işlemlerinin tapu dairesinde tamamlanabilmesi için tapuya belli miktarlarda harç ödemesi yapılması gerekiyor.


Bu harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemek zorunda oluyor.


Peki, bir evin tapu masrafı ne kadardır? 200 bin TL'lik devir için alıcı ve satıcı toplamda ne kadar harç öder?


Tapu satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Taşınmaz malın satış bedelinin 200 bin TL olduğunu düşünürsek alıcı olarak 4 bin TL, satıcı olarak da 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapılması gerekiyor.


Aynı zamanda tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi isteniyor. 2015 yılında 82,50 TL olan tapu döner sermayesi 2016 yılında 87,25 TL oldu.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlartarafından da tahsil olunabilir.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Ev takası yapmak yasal mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön