25 / 04 / 2024

Bir evin yıllık enerji ihtiyacı ne kadardır?

Bir evin yıllık enerji ihtiyacı ne kadardır?

Yıllık enerji ihtiyacı; Binanın birincil enerji cinsinden ortama bir yıl içerisinde verilmesi gereken ısı enerjisi miktarına deniyor. Peki bir evin yıllık enerji ihtiyacı ne kadardır?



Bir evin yıllık enerji ihtiyacı ne kadardır?

Yıllık enerji ihtiyacı; Binanın ısıtma, sıhhi sıcak su, soğutma, elektrik ve aydınlatma sistemleri için birincil enerji cinsinden ortama bir yıl içerisinde verilmesi gereken ısı enerjisi miktarına deniyor. Peki bir evin yıllık enerji ihtiyacı ne kadardır?


Bir evin yıllık enerji ihtiyacının hesabına ilişkin esaslar, 5 Aralık 2008 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde yer alıyor.


Yıllık enerji ihtiyacı

MADDE 27 – (1) Yıllık Enerji İhtiyacı için ihtiyaç duyulan;


a) Binanın ısıtma ve soğutma enerjisi ihtiyacı hesabı, Bakanlık tarafından yayınlanacak ilgili tebliğe göre,


b) Binanın aydınlatma enerjisi ihtiyacı hesabı, TSE tarafından çıkartılan ilgili standartlar, burada bulunmaması halinde ilgili Avrupa standardlarına göre,


c) Binanın sıhhi sıcak su üretimi için kullanılan enerji ihtiyacı hesabı, TSE tarafından çıkartılan ilgili standartlar, burada bulunmaması halinde ilgili Avrupa standardlarına göre, yapılır.


(2) Binalar için yıllık enerji ihtiyacı hesabında, binanın ısıtılması, sıhhi sıcak su üretimi, soğutulması ve aydınlatma için kullanılan enerjiler dikkate alınır.


(3) Yıllık enerji ihtiyacı hesabı, binanın ısıtılması, sıhhi sıcak su üretimi, soğutulması ve aydınlatma için kullanılan enerjilerin toplamından oluşur.


(4) Ek-6’daki enerji çeşitlerinden farklı enerji çeşitlerinin birincil enerjiye dönüştürülmesi için, katsayıların alındığı kaynak belirtilmek şartıyla ek olarak verilir.


Enerji kimlik belgesi cezası!


Geri Dön