28 / 03 / 2024

Bir Gayrimenkul Destinasyonu olarak Türkiye paneli yapıldı!

Bir Gayrimenkul Destinasyonu olarak Türkiye paneli yapıldı!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğiyle Türkiye’de gayrimenkulün bugünü ve geleceğini tartışmak amacıyla “Gayrimenkulün Geleceği, Geleceğin Gayrimenkulü” toplantı serisinin ikincisi sektör temsilcilerini buluşturdu...



TSKB Gayrimenkul Değerleme ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğiyle 22 Kasım Perşembe günü, TSKB Cennet Bahçesi’nde gerçekleştirilen ‘Bir Gayrimenkul Destinasyonu olarak Türkiye’ isimli panele kamu, yerel yönetim, sivil toplum kurumları ve gayrimenkul sektörünün temsilcileri katıldı.


‘Bir Gayrimenkul Destinasyonu olarak Türkiye’ panelinde, Fitch’in not artırımının ardından uluslararası piyasalardaki etkiler ve gayrimenkul sektörüne yönelik beklentiler sektör profesyonelleri tarafından değerlendirildi.


Atlas Proje Yönetici Ortağı Tavit Köletavitoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kurumsal Yatırımcılar için Türkiye” oturumuna, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Daire Başkanı Arda Ermut, PwC Türkiye Ortağı Ersun Bayraktaroğlu, Baker Mc Kenzie & Esin Hukuk Bürosu Kurucu ve Yönetici Ortağı İsmail Esin, Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Verçin katılımlarıyla katkı sağladı.


Extensa Genel Müdürü Aysu Özlem Gökçe’nin moderatörlüğündeki “Bireysel Yatırımcılar için Türkiye” oturumuna ise T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, Sotheby’s International Reality Türkiye Genel Müdürü Arman Özver ve E-Tapu Danışmanlık Genel Müdürü Metin Yeşil katılım gösterdi.


Yurt dışından kurumsal ve bireysel yatırımcıların Türkiye ilgisinin giderek arttığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Işıl Dinçer “Türkiye’nin

beklediği Fitch’in not artırımının ardından uluslararası piyasalardaki etki yatırımcılar tarafından da olumlu karşılandı. Hem Mütekabiliyet Yasası’nın yarattığı hava hem de Fitch’in not artırımıyla Türkiye’ye duyulan güven artışının gayrimenkul sektörünün gelişimine de ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz. Son birkaç yılı değerlendirdiğimizde özellikle son altı ayda - birçok farklı ülkeden yatırımcı heyetlerinin geldiğini ve özellikle gayrimenkul fırsatlarını sorduğunu görüyoruz. Gayrimenkul alanında yurt dışından muhtemel potansiyeli yakalamak, artan ilgiyi doğru karşılayabilmek ve sağlıklı veri akışı sağlayabilmek açısından sektörün tüm temsilcileri olarak kamuya destek olmamız gerekiyor” görüşünü belirtti.


Atlas Proje Yönetici Ortağı Tavit Köletavitoğlu Kurumsal yatırımcıların dünyadaki gelişimi ve Türkiye’ye yönelik ilgisinden bahseden Köletavitoğlu: “Türkiye’nin avantajı ekonomik büyüme. Bununla birlikte cari açık, ihracatın ithalata bağımlılığının çözülememesi ve dünya ekonomistlerinin Türkiye’deki iç tasarrufların az olması gibi sorunlar da söz konusu. Türkiye’de sektörel anlamda ciddi gelişmeler yaşansa da değerleme ve proje geliştirme sistemlerimiz buna ne kadar hazır bunun cevabını vermemiz gerekiyor” dedi.


T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Daire Başkanı Arda Ermut Mütekabiliyet Yasası, kredi notu artışı ve kentsel dönüşüm yasasına değinerek sözlerine başlayan Ermut, Türkiye’nin cazip durumda olduğuna vurguladı. Ermut: “Mütekabiliyet Yasası dönüşümün bir göstergesidir. 1972-2002 yılları arasında Türkiye’nin aldığı yatırım 15 milyar dolar iken, 2002-2012 yılları arasında bu rakam 120 milyar dolar oldu. Artışın 26 milyar doları gayrimenkule ait. Ayrıca, yatırım amaçlı Türkiye’de 2002’de 500 yabancı sermayeli şirket varken, bugün bu rakam 30 bin, bunun 3 bin’i inşaat 5 bin’i gayrimenkule aittir” dedi.


PwC Türkiye Ortağı Ersun Bayraktaroğlu Bayraktaroğlu, Türkiye’de modern hukuk sistemi geçerli olduğunu fakat yatırımcı için önemli olanın hukuk sisteminin uygulanma yönteminin olduğunu vurguladı. Gayrimenkul yatırımcısı ile inşaat sektörünün farkından söz eden Bayraktaroğlu: “Gayrimenkul yatırımcısı risk analizi yapan bir finansçı olarak yer almaktadır. Uluslararası yatırımcı gayrimenkul alanında yapacağı yatırımlar için vergisiz olma koşulunu değil öngörülebilir risklerle ilerlemeyi tercih eder” görüşünü belirtti.


Baker Mc Kenzie & Esin Hukuk Bürosu Kurucu ve Yönetici Ortağı İsmail Esin Türkiye’de risklerin ne kadar görülebilir sorusuna yanıt arayan Esin: “Hukukçu riski

görmeye ve o riski yönetmeye çalışır. Türkiye, gayrimenkul sisteminde yeni bir tabir olan hukuki riski yüksek olan ülke olarak adlandırılıyor. Hangi ülke böyle bir

risk taşımıyor ki? Avukatların işinin önemli bir parçası da yatırımcı için güvenlik ağı kurarak yatırımcılarının para kaybetmelerini engellemektir” dedi.


Rönesans Gayrimenkul Yatırım, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş Murat Özgümüş, Türkiye’de arazi, akıl, insan gücü olduğunu söylerken kaynak sıkıntısına vurgu yaptı. Özgümüş, “Türkiye’deki ticari kira kontratlarındaki zayıflık dikkat çekici. Yabancı yatırımcıdan ziyade projelerde ilk düşünülmesi gereken noktanın yerli yatırımcının projenin sürdürülebilirliğini dikkate alması gerekir” dedi.


Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Verçin Mehmet Ali Verçin, yatırımcıların isteğinin geniş bir yelpazesi olduğunu vurgularken, “Son  yıllarda Türkiye istikrar kazandı. İnşaat sektörü de bundanfaydalanıyor. Türkiye’nin bu alanda istikrar kazanması ile SUKUK çıkarabileceğini düşünüyorum” görüşünü belirtti.


Extensa Genel Müdürü Aysu Özlem Gökçe

Aysu Özlem Gökçe: “Gayrimenkul sektöründe daha önce yapamadığımız Orta Doğu ve Körfez ülkelerine de satış yapılabilir duruma geldi. 183 yabancı ülkenin gayrimenkul sektöründe önü açıldı. Ancak, dünya ve gelişmiş pazarlarla entegrasyon için süre gerekli” dedi.


E-Tapu Danışmanlık Genel Müdürü Metin Yeşil

“Mütekabiliyet yasası ile 183 ülke artık Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilme listesinde yer aldı. Uygulamalardaki açıklık ve istikrar mütekabiliyet konusundaki en

önemli noktalardır” dedi.


Sotheby’s International Reality Türkiye Genel Müdürü Arman Özver Özver, “Ortadoğu ile yakınız ve ortak paydalarımız çok fazla. Bu durum bireysel yatırımcı için önem taşımakta. Bireysel Rus ve Uzak Doğu yatırımcılar Londra’yı tercih ediyorlar fakat bunun aksine Orta Doğu İstanbul’u tercih ediyor. Mütekabiliyet, orta ve uzun vadeli bir iştir. Bu süreçte görünün üst düzey ve orta düzey iki çeşit müşteri profili mevcuttur. Mütekabiliyet Yasası’nda ‘yasa değişir mi’ konusunda ve oturma izni mevzuunda tedirginlikler söz konusu” dedi.


T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu Karaoğlu, “Şehirleri düzeltmek mevzuat düzeltmek kadar kolay değildir. Kentsel

dönüşüm yasası ile şehirlerin alt ve üst yapısı bir bütün olarak gelişecektir. Yasanın amacı yaşanabilir mekanlar, şehirler yaratmaktır. Şehirleri marka haline getirerek turizm konusunda gelişmeler gündemimizde. Yoğunluk artışı ile dönüşüm değil kentsel çevre ile dönüşüm politikamızdır” dedi.


TSKB Gayrimenkul Değerleme ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliği ile düzenlenen Gayrimenkulün Geleceği, Geleceğin Gayrimenkulü toplantı serisi 10-11 Nisan 2013 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde dördüncü kez düzenlenecek ArkiPARC Gayrimenkul Buluşması'nın ön etkinlikleri kapsamında yer alıyor. Toplantı serisinin

üçüncüsü önümüzdeki aylarda düzenlenecek.


Geri Dön