26 / 04 / 2024

Bir kira yılı ne demek?

Bir kira yılı ne demek?

Gayrimenkul kiralamalarında sıkça karşımıza çıkan "bir kira yılı" ne anlama geliyor? Bir kira yılı ne demek? Bir kira yılı içinde iki haklı ihtar sebebiyle tahliye nasıl oluyor? İşte yanıtı...



Bir kira yılı ne demek?

Gayrimenkul kiralamalarında sıkça karşımıza çıkan "bir kira yılı" ne anlama geliyor, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Bir kira yılı; Kira sözleşmesinin başladığı tarihten biteceği tarihe kadar olan süreyi ifade ediyor. Örneğin, kira başlangıcı 3 Ocak 2014 tarihi olan kira sözleşmesinin kira bitiş tarihi de 3 Ocak 2015 tarihi olarak belirlendiğini farz edelim. Bu bir senelik süre "Bir kira yılı" olarak ifade ediliyor.


Bir kira yılı içinde iki haklı ihtar sebebiyle tahliye..

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi bildirim yoluyle ve daya yoluyla olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşiyor.


Dava yoluyla sona eren kira sözleşmeleri ile ilgili yasal esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında madde 352'de açıklanıyor:


2. Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.


Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.


Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.




Kira yıllık artış oranı 2014!





Geri Dön