25 / 04 / 2024

Bir mimari tasarımı iyi tasarım yapan şey nedir?

Bir mimari tasarımı iyi tasarım yapan şey nedir?

Kişiye özel tasarım inşaat sektörü için çok iddialı olsa da tasarım ödüllü projelere sıklıkla rastlıyoruz. Peki, son kullanıcı için konut projelerinde tasarım sözcüğü nasıl okunmalı, nasıl anlaşılmalı? Bir mimari tasarımı iyi tasarım yapan şey nedir?



Son yıllarda hemen her sektörde çok kullanılan bazı tabirler var; özel tasarım, tasarım ödüllü, kişiye özel gibi. İnşaat sektörü projeleri de bu moda tabirlerden nasibini alıyor elbette. Kişiye özel ve özel tasarım inşaat sektörü için çok iddialı olsa da tasarım ödüllü projelere sıklıkla rastlıyoruz. Her ödüllü projenin adil ve gerçek bir seçimden geçtiğini söylemek mümkün olmasa da bazı ödüllü projeler gerçekten bir Türk projesi olması dolayısıyla bile takdire şayan. Peki, son kullanıcı için konut projelerinde tasarım sözcüğü nasıl okunmalı, nasıl anlaşılmalı? Bir mimari tasarımı iyi tasarım yapan şey nedir? 


Benim için çok net iki grup mimar var. Birinci grup sadece tasarlıyor, ikinci grup bu tasarımları projelendiriyor. Yani biri işin sanatsal kısmını ikincisi de matematiğini gerçekleştiriyor. İkisini de başarabilen mimarlar bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Sanatsal olarak çok değerli, çok çarpıcı projelerin uygulanması imkansız olabildiği gibi, inşası çok basit projelerin de tasarım açısından hiçbir değeri olamayabiliyor. Ama günün sonunda, ortaya çıkan projede kullanıcı bir mekana giriyor o mekana bayılıyor ya da bayılmıyor. O mekanda rahat yaşayabiliyor ya da yaşayamıyor. 


Herkesin tasarımı kendine


Bizim sektörümüzde bir projeyi iyi bir tasarım yapan şey, o projenin sizin zevkinizdeki ve konforunuzdaki en üst çıtada olmasıdır. Yani, iyi tasarım çemberi kırmaya değil yine sizin çemberinizin çapını genişletmeye yaramalıdır. Bir konut projesini gezerken çok etkilenebilirsiniz. Ama o projede bir hafta kaldığınızda eski yıkık dökük evinizi özleyebilirsiniz. Eğer sadece alışkanlıklarınıza bağlılıktan değilse bu kaçış, sebebi basittir; o tasarım size uygun değildir. Defilelerde gördüğümüz her elbise nasıl bizim vücut tipimize uymazsa, gördüğünüz her güzel proje de sizin hayat tarzınıza uymayabilir. 


Bir projeyi gezerken yapacağınız ilk şey eski evinizde sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyleri belirlemektir. Odaları küçük ama sayıca çok olan bir evde yaşıyorsanız size açık mekanlar, loft adıyla satılan projeler etkileyici gelebilir. Ama eğer küçük çocuklarınız varsa veya aniden gelen misafirlere karşı yıllarca bir odayı döküntü odası olarak kullanmışsanız, açık mekanlar sizin için bir azap olabilir. 


Her tasarım kendi konfor alanını yeniden tanımlar. Her iyi mimari proje her insana hitap etmez. O yüzden siz siz olun kendi zevkinizin, tercihlerinizin adını koyun. Listelediğiniz şeyler arasında ‘belki de’ gibi esnek ifadeler varsa, satınalım yapmadan mutlaka mekanları kiralayın. Ha bir de Ayn Rand’ın Hayatın Kaynağı’nı okuyun. Sadece çok iyi bir kitap okumakla kalmaz bir de mimari tasarıma başka bir gözle bakarsınız.



Catan / Ceren Kumbasar


Geri Dön