19 / 04 / 2024

Birden fazla evi olanlar her durumda vergi ödeyecek!

Birden fazla evi olanlar her durumda vergi ödeyecek!

Hükümet, 2016 Bütçe Tasarısı’nın ardından uzun zamandan beri beklemede olan Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nı gündeme taşıma kararı aldı. Kadük olduktan sonra yenilenen, yeni Gelir Vergisi Kanunu için start veriliyor.



Tasarının at komisyona gönderileceği, Maliye Bakanlığı’nın önergeleriyle güncel taleplere göre yenileneceği bildirildi. Yeni düzenleme birden fazla evi olanların evlerini sattıklarında her türlü vergi ödemesi şartını getirecek.


Önümüzdeki hafta tamamlanacak bütçe görüşmelerinin ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2013’den beri beklemede olan Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nı gündemine alacak. Geçici maddeleriyle birlikte 95 maddeye ulaşan tasarı, üzerinde bazı revizyonlar yapılmak üzere alt komisyona sevk edilecek. TBMM’de temel yasa olarak bölümler halinde görüşülecek olan tasarıyla ilgili çok sayıda önerge hazırlandığı belirtiliyor.


VERGİ AFFI OLMAZ AMA

Gelir vergisi Tasarısı’nın gündeme gelmesi, vergi oranları, vergi dilimleri ile ilgili değişiklik yapılıp yapılmayacağını da gündeme taşıdı. Son günlerde sık sık dile getirilen vergi affı da tasarıyla birlikte yeniden gündem oluşturulacak. Ancak AK Parti kurmayları, tasarının temel düzenleme olması nedeniyle vergi affı gibi taleplerin bu metinde karşılanmasının sözkonusu olmadığını belirttiler. Tasarının, gelir vergisi ana kanunu niteliğinde olduğunu belirten kurmaylar, yalnızca vergi oranlarının yeniden belirlenmesi çalışmasının bu yasanın konusu olabileceğini ifade ettiler.


GENÇ GİRİŞİMCİYE MUAFİYET

TBMM’ye sevkedildiği dönemde ilgi çeken Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’na göre, ilk kez mükellef olacak 29 yaşını aşmamış genç girişimcilere 3 yıl boyunca vergi muafiyeti getirilecek.


Tasarı, evini satanlar için çok önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre, birden fazla evi olanlar evlerini sattığında her durumda vergi ödeyecekler.


Mevcut uygulamada 5 yıldan sonraki satışlarda vergi alınmıyor. Ancak sadece tek konutu olanlar bu konutlarını sattıklarında vergi ödemeyecekler.


Hürriyet


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Gelir Vergisi Reformu, mart ayında Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nun gündemine geliyor. Tasarı önce oluşturulacak bir alt komisyonda ele alınacak, Meclis tatile girmeden yılın ilk yarısında kanunlaştırılacak. Vergi tabanını genişletmeyi amaçlayan tasarıyla, 210 maddelik Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92 maddeye indiriliyor. 


2016 Bütçesi'nin 9 Mart Çarşamba günü kabul edilmesinin ardından, Meclis Plan Bütçe Komisyonu öncelikli gündemini 92 maddelik Gelir Vergisi Kanun Tasarısı olarak belirledi. Tasarının mart ayında komisyon gündemine gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yasama döneminde alt komisyon çalışmalarına başlanan tasarı seçimler nedeniyle kadük kalmıştı. Değişiklik yapılmadan yeniden Meclis'e sunulan kanun tasarısını Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın komisyona sunmasının ardından kurulacak alt komisyonda düzenlemeler kapsamlı şekilde ele alınacak. Hükümet, Eylem Planında, Gelir Vergisi Kanun Tasarısını 21 Haziran 2016 tarihine kadar yasalaştırmayı taahhüt etti. 


Vergi tabanı genişliyor


Tasarıyla, 210 maddelik Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92 maddeye indiriliyor. Daha etkin, basit ve adil bir vergi sisteminin hedeflendiği Gelir Vergisi Reformu ile beyannameli mükellef sayısının artırılarak vergi tabanının genişletilmesi hedefl eniyor. Bu kapsamda, ücret ve istisna serbest meslek kazancı elde eden gerçek kişilerden, gelirleri belirlenen tutarı aşanlara da beyanname verme zorunluluğu getiriliyor. Tasarıda beyanname verme süreleri bir ay öne çekilerek, dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılıyor. 


Gerçek usulde vergilendirilen mükellefl erden, hasılat eşiklerinin altında kalanların, basit usulde vergilendirilebilmesi imkanı korunuyor. 


Götürü tutara sınırlama


Tasarıyla, kentsel rantların ve sermaye kazançlarının vergilendirilmesindeki istisnalar daraltılıyor. Buna göre, taşınmazlar, pay senetleri, ortaklık hakları ve hisselerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, elde tutma süresine göre kademeli olarak istisnaya tabi tutularak vergilendiriliyor. 


Vergi tabanını genişletmeye yönelik yapılan diğer bir önemli düzenleme ise kira gelirlerinde götürü gider uygulamasına getirilen sınırlama. Taşınmazların konut olarak kiralanmasından elde edilen gelirin beyanında uygulanan götürü gider, elde edilen hasılat tutarına göre sınırlandırılıyor ve belli bir hasılat tutarı üzerinde gelir elde edilmesi halinde ise kaldırılıyor. 


Tasarıyla, yönetim kurulu üyeleri için, ortaklık payı ile orantılı olmaksızın verilen kâr payları ücret sayılıyor. Uluslararası uygulamalara paralel yabancı iş adamları, uzmanlar ve basın çalışanları, Türkiye'de 3 yıldan fazla kalırsa tam mükellef olacak.


Vergi Usul Kanunu da Meclis'e sunulacak


Gelir Vergisi Reformu'nun ardından, Vergi Usul Kanunu (VUK) yenilenecek. Henüz Meclis'e sunulmayan VUK'un da yılın ilk yarısında kanunlaştırılması planlanıyor. 1961 yılından bu yana uygulamada olan tasarının yenilenmesiyle, uyumlu mükellefe pozitif ayrımcılık yapılması beklenirken, kayıt dışı ekonomiyle mücadele hedefine yönelik ceza hükümleri yeniden ele alınıyor.


Dünya




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


2013’den beri beklemede olan Gelir Vergisi Kanun Tasarısı yeniden masaya geliyor.Tasarı kabul edildiği takdirde yeni düzenleme, birden fazla evi olanların evlerini sattıklarında her türlü vergi ödemesi şartını da beraberinde getirecek.


Hükümet, 2016 Bütçe Tasarısı’nın ardından uzun zamandandır gündemde olan Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nı yeniden masaya yatırma kararı aldı.


2013’de TBMM’ye sevk edilen, kadük olduktan sonra yenilenen, Yeni Gelir Vergisi Kanunu için düğmeye basıldı. Tasarının alt komisyona gönderileceği, Maliye Bakanlığı’nın önergeleriyle güncel taleplere göre yenileneceği bildirildi. Yeni düzenleme birden fazla evi olanları da ilgilendiriyor. Buna göre yeni düzenleme birden fazla evi olanların evlerini sattıklarında her türlü vergi ödemesi şartını getirecek.


Gelir Vergisi Reformu, mart ayında Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelecek. Tasarı önce oluşturulacak bir alt komisyonda ele alınacak, Meclis tatile girmeden yılın ilk yarısında kanunlaştırılacak. Vergi tabanını genişletmeyi amaçlayan tasarıyla, 210 maddelik Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92 maddeye indirilecek. TBMM’de temel yasa olarak bölümler halinde görüşülecek olan tasarıyla ilgili çok sayıda önerge hazırlandığı belirtiliyor.


Yatırım Danışmanı ve Ekonomist Enver Erkan Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısıyla ilgili görüşlerini ve tasarının konut sektörüne etkilerini aksam.com.tr'ye değerlendirdi...


BİRDEN FAZLA EVİ OLANLAR HER TÜRLÜ VERGİYİ ÖDEYECEK


Yeni Gelir Vergisi kanun tasarisiyla birden fazla evi olanlar, evlerini sattiklarinda her türlü vergiyi ödeyecek. Ayrıca 5 yıldan fazla elde tutulan gayrimenkullerin satişina uygulanan vergi istisnasi da yeni kanun yasalaşirsa ortadan kalkacak.


Mevcut düzenlemede, mesela 1 milyon liradan alinan ve 5 yıldan fazla elde tutulan yatırım amaçlı alınmış bir gayrimenkulun, 5 yıl sonra 5 milyon liraya satışında satıcı tek kuruş vergi ödemiyordu. Böylece gayrimenkulun değer artışından istifade etmek söz konusuydu, ancak son dönemde yatırım amaçlı gayrimenkul alışında artış olması ve konut fiyatlarındaki yükseliş devlet açısından da önemli bir vergi kaybı durumuna yol açıyordu. Çünkü konut, her şeyden önce uzun vadeli bir yatirimdir. Tabii burda en önemli konu da gayrimenkullerin birer spekülatif değer kazanç alanı olarak görülmesini önlemek. Konutta spekulatif değer kazanci trendi talebin aşırı artarak fiyatlarda gereksiz şişmeye, yani konut balonuna neden olabilir.


KONUT SEKTÖRÜNDE KISA SÜRELİ SOĞUMA YAŞANABİLİR


Dolayisiyla yeni vergi duzenlemesiyle beraber, bu talebin de dizginlenmesi ve daha rasyonel bir talep ve fiyat trendi olusmasi mümkün olabilecek. Tabii yatirim amaçli gayrimenkul alimi yeni yasa tasarisinda vergi istisnasinin kaldirilmasiyla ilerleyen dönemlerde azalabilir ve konut sektorunde de kisa süreli bir iç talep soğumasi yaşanabilir. Ancak sektörde uzun süreli bir olumsuzluk yaratmayacaktir. 


Akşam


Geri Dön