23 / 04 / 2024

Birleşmiş Milletler bölge ofisini Harbiye'de açıyor!

 Birleşmiş Milletler bölge ofisini Harbiye'de açıyor!

Birleşmiş Milletler, Avrupa'dan Orta Asya'ya uzanan bölgedeki kadın sorunları için bölge ofisini Harbiye'deki tarihi Radyoevi'nde açıyor



Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar uzanan coğrafyada yaşanan kadın sorunları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet konularında İstanbul'u yetkili kıldı. BM bünyesindeki "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi" (UN WOMEN) bölge ofisi İstanbul'da açılacak. Türkiye'yi kadın sorunları ve insan hakları konusunda bölgesinde "merkez" haline getirecek ofis, Harbiye'deki tarihi TRT İstanbul Radyosu binasında hizmet verecek. 


ŞİDDETLE MÜCADELE 

Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda özellikle son bir yıllık dönemde başta yasa çalışması olmak üzere attığı adımlar ve aldığı önlemler BM'nin de gözünden kaçmadı. SABAH'ın edindiği bilgilere göre, 2010 sonrasından itibaren BM ile UN WOMEN bölge ofisinin Türkiye'de açılmasına yönelik görüşmeler yürütülürken, kadın haklarını korumak için ilk kez Türkiye'nin imza attığı İstanbul Sözleşmesi ve hemen ardından Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yasası gibi adımlar, BM yetkililerinden de tam not aldı. Yaşanan bu olumlu gelişmeler sonrası Dışişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, BM üzerindeki girişimlerini arttırdı. 26 Şubat- 9 Mart tarihleri arasında New York'ta gerçekleştirilen Kadının Statüsü Komisyonu 56'ıncı oturumunda konu gündeme geldi. Aile Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, UN WOMEN'ın yönetici direktörü Michelle Bachalet ile burada bir görüşme gerçekleştirirken aynı zamanda Aile Bakanı Fatma Şahin imzalı bir mektubu da sundu. Bakan Şahin, mektubunda ofisin İstanbul'da açılmasına yönelik Türkiye'nin niyetlerini bildirdi. Hemen ardından ise Dışişleri Bakanlığı ve Aile Bakanlığı UN Women İcra Direktör Yardımcısı John Hendra'yı Türkiye'ye davet etti. 22-26 Haziran tarihlerinde ağırlanan Hendra'ya talep bir kez daha aktarıldı. 


KADININ SESİ OLACAK 

Son bir yılda yürütülen yoğun görüşme trafiği BM nezdinde olumlu sonuç verdi. BM'den geçtiğimiz hafta UN WOMEN'ın bölge ofisinin İstanbul'da açılmasına dair karar çıktı. Bu kararla birlikte İstanbul, Avrupa ve Orta Asya'da yaşanan tüm kadın sorunları ile ilgili konuların merkezi olacak. Milyonlarca kadının sesi dünyaya İstanbul'dan duyurulacak. Ofisin İstanbul'da kurulması Türkiye'nin komşu ülkeler ve bu bölgeler üzerindeki stratejik önemi, gücü ve prestijini arttırması anlamına da geliyor. 


İSTANBUL RADYO BİNASI 

Aile Bakanlığı, UN WOMEN Bölge Ofisi'nin İstanbul'da kurulacağını 15 Ekim tarihinde düzenlemeyi planladığı organizasyonla duyuracak. En geç 2013 yılı Ocak ayında çalışmalarına başlayacak ofis, Dışişleri Bakanlığı önerisiyle TRT İstanbul Radyosu binasında açılacak. Kazakistan'dan Slovakya'ya uzanan bir alanda görev yürütecek UN WOMEN Bölge Ofisinin İstanbul'da açılmasının bazı önemli yanları şöyle: 

 Türkiye, kadın sorunları ile ilgili çevresindeki ülkelerde "lider" pozisyonuna yükselecek. 

 Uluslararası alanda kadınlara ve erkeklere eşit fırsat tanınması, kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın önlenmesi ile ilgili çalışmalar yürütülecek 

 Uluslararası katılımlı konferansların tamamı İstanbul'da gerçekleştirilecek. 

 Türkiye'nin kadın hakları için attığı adımlar ve deneyimleri düzenli olarak bölge ülkelerine aktarılacak. 


Sabah


Geri Dön