25 / 04 / 2024

Birol Ceyhan: Ankara'da AVM'ye ihtiyaç var

Birol Ceyhan: Ankara'da AVM'ye ihtiyaç var

Başkent Ankara'da birbiri ardına açılan AVM'ler, 'kaynak israfı mı yapılıyor','Ankara'nın bu kadar AVM'ye ihtiyacı var mı?' sorularını gündeme getirdi. Acity AVM Yönetim Kurulu Başkanı Birol Ceyhan, &



Acity Alışveriş Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Birol Ceyhan,  Ankara  genelindeki AVM'lerin sayısının 28'e ulaşmasının başkentteki AVM'lerin (alışveriş merkezi) metrekare olarak Türkiye ve hatta kimi ülkelerin ortalamasından bile yüksek olduğu görüşlerine yol açtığını belirterek, "Aynı aksta birden fazla AVM kurulması nedeniyle, Ankara AVM yatırımları açısından doyuma ulaştı sanılıyor. Oysa Ankara mevcut AVM'lerin en az
iki katı kadar, yeni AVM'yi taşır" dedi.

Başkent Ankara'da birbiri ardına açılan AVM'ler, 'kaynak israfı mı yapılıyor','Ankara'nın bu kadar AVM'ye ihtiyacı var mı?' sorularını gündeme getirdi.

A.A muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Acity AVM Yönetim Kurulu Başkanı Birol Ceyhan, Ankara'da 2005 yılından başlayarak, art arda AVM'ler açıldığını ve bugün başkentteki AVM sayısının 28'e ulaştığını söyledi.

Ceyhan, çoğunluğu sabit gelirlilerden oluşan Ankara'lı müşterilerin gıdadan sonra en fazla parayı giyime harcayan ciddi bir nüfusa sahip olduğunun altını çizerek, başkentte çok sayıda AVM açılmasının nedeninin gerçekten böyle bir talep olmasından ileri geldiğini kaydetti.

Tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak müşterilerin AVM'den beklentilerinin de değiştiğini anlatan Ceyhan,"müşteri artık vakit kaybetmeden, yorulmadan ve terlemeden alışverişini yapıp çıkmak istiyor. Kışın sıcak, yazın serin fiziki ortamlar bekliyor" dedi.

Ceyhan, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de AVM'lerin açık otoparkı olanlarının tercih edildiğini söyledi.

AVM'lerin doğru lokasyonlarda kurulması ve kullanışlı fiziki ortama sahip olması gerektiğini vurgulayan Ceyhan, "Özellikle Amerika'da yaygın olan açık alanlı geniş otoparklı AVM'lerin Türk müşterilerin de tercihi olduğunu görüyoruz" dedi.

Türkiye genelinde 222 AVM bulunduğu bilgisini veren Ceyhan, sektöre girenlerin AVM kurdukları arazilerin yüzde 90'ının şahıs arazisi olduğunu söyledi.

Ceyhan, Türkiye'de hazine arazilerinin uzun dönem için kiralandığı yap - işlet - devret modelinin sahil bölgelerindeki turizm işletmelerine özgü olduğunu hatırlatırken, uzun dönemli kira sözleşmesiyle kurulan az sayıda AVM bulunduğunu bildirdi.

SİNCAN, ERYAMAN VE SAMSUN YOLU'NDA YENİ AVM'LER KURULABİLİR
Acity AVM Yönetim Kurulu Başkanı Birol Ceyhan, Ankara'nın mevcut AVM'lerin en az iki katı kadar yeni AVM'yi taşıyacak kapasitesi bulunduğunu, hatta yeni AVM'lere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ceyhan, aynı aksta birden fazla AVM kurulması nedeniyle Ankara'nın AVM yatırımları açısından doyuma ulaştığı yanılgısına düşüldüğünü ifade ederek şöyle devam etti: "Kısa zamanda AVM'lerin bulunduğu lokasyonlarda bile yeni AVM'lerin iş yaptığını yoğun olarak göreceğiz. Bundan sonraki projelerin daha ince eleneceğini düşünürsek, AVM'ler birbirinin müşterilerini almaktansa çevre illerin dahi cazibesini kazanacak bir merkez haline gelecek. Ankara'nın Sincan, Eryaman ve Samsun yolu bölgelerinde yeni AVM'ler kurulabilir. Bu bölgelerdeki talep arzı rahatlıkla karşılar. Ankara Avrupa Başkenti, git gide cazibe ve avantajları artan
bir şehir artık. Yatırımları da bu unsurlar artırıyor.." Acity AVM Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan, AVM yönetimi ve mağazacı ilişkilerine değindi.

AVM'lerde kira oranlarının yüksek olmasının en çok konuşulan konu olduğunu kabul eden Ceyhan, 2008 krizinin AVM'ler açısından önemli bir sınav olduğunu, söz konusu dönemde AVM'ler ve kiracılarının birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı bulduklarını söyledi.

Ceyhan, AVM yatırımcılarının yegane arzusunun mağazalarını yüksek kiradan verme olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: 'AVM'ler kirayı belirlerken bir çok unsura titizlikle bakıyor, ancak kiracılar kiralamadan çok kısa süre sonra kiralama şartlarını yeniden görüşmek istiyor. Bu da konunun güncel ve popüler olmasını sağlıyor" Ankara'da İstanbul yolu üzerinde 2008 yılında hizmete giren Acity Alışveriş Merkezi'nde, 141 mağaza bulunuyor ve 1500 kişi çalışıyor.

Ankara'daki outlet merkezlerinden biri olan Acity'de, dünya ve Türkiye'nin ünlü ve önemli markaların seri sonu ve sezon ürünlerini düşük fiyatlarla bulmak mümkün.
AA


Geri Dön