25 / 04 / 2024

Bitlis'in yeni yerleşim alanı Rahva bölgesi olacak

Bitlis'in yeni yerleşim alanı Rahva bölgesi olacak

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Bitlis'in yeni yerleşim ve gelişim alanının Rahva bölgesi olacağını belirtti



Vali Yılmaz, Bitlis kent merkezinin, Tatvan Karayolu'nun 10. kilometresinde bulunan Rahva düzlüğüne taşınması için 2005 yılından bu yana başlayan çalışmaların devam ettiğini ve kentte yapılacak yeni binaların inşasında bu bölgedeki arazilerin kullanılacağını söyledi.

Bitlis'in yeni yerleşim planının yaşama geçmesiyle birlikte, şehir büyük bir kısmının Rahva bölgesine taşınacağını kaydeden Vali Yılmaz, bu çerçevede Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Merkez Jandarma Komutanlığı, Adliye ve Hükümet Konağı'nın da Rahva'ya taşınacağını belirtti.

Yılmaz, binalar taşındıktan sonra Rahva'nın büyük gelişme kat edeceğini ifade ederek, projelerin kabulü halinde şimdiki adliye ve hükümet konağının mevcut binalarını yıkarak, bu alana büyük bir şehir meydanı yapacaklarını kaydetti.

Vali Yılmaz, şunları ifade etti:

''Bunları yeni bir plan doğrultusunda yapacağız. Yeni bir şehir kurarken, bu hatalara tekrar düşmemiz lazım. Şehrin gelişimi Rahva'dır. Başka yolu yok. Çevre yolunda bulunan kamu arazilerini de tespit ediyoruz. Oralarda okullar yapacağız. Rahva'ya üniversite ve yeni Toplu Konut İdaresi (TOKİ) evleri yapılacak. Şehir açılmak zorunda. Bu projelerin yaşama geçmesiyle Bitlis büyük bir şehir olacak. Bu nedenle şehri açmak istiyoruz. Şehrin açılmasıyla da yeni cazibe merkezleri oluşacak. Esnaf doğal olarak Rahva'ya yönlenecek.''

BİTLİS'E ÇOK KATLI İŞ YERLERİ YAPILACAK

Rahva'ya taşındıktan sonra çarşı merkezinde cazibenin daha da artacağını belirten Yılmaz, özellikle Bitlis merkezden geçen dere yatağının ıslahının gündemde olduğunu kaydetti.

Dere yatağını ıslah ederek, kent merkezine derinlik kazandırmak istediklerini bildiren Yılmaz, dere yatağı üzerinde bulunan esnafa çok katlı iş yerleri yapılacağını, bundan sonra derenin ıslah edileceğini belirtti.

Bitlis deresi yatağı üzerinde, yüzlerce esnafın iş yerinin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Dere ıslahı kolay bir iş değil. Çünkü derenin üzerinde çok sayıda esnaf var. Bu esnafa çok katlı iş yerleri yapmayı planlıyoruz. İş yerlerini yaptıktan sonra esnafı bu iş yerlerine çekebiliriz. Sebze, buğday hali ve kasapları merkezden çıkaracağız. Bunların yerine çok katlı iş yeri yapmak için projeler hazırlayacağız. Geçmişte buralar kapalı çarşıymış. Yine bir kapalı çarşı projesi yapabiliriz. Bu işlemleri esnafı mağdur etmeden yapmamız gerekiyor.''

Bitlis'in yeni yerleşim planıyla birlikte hükümet konağının yerinin de değişeceğini belirten Yılmaz, bunun için de çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Vali Yılmaz, ''Hükümet konağı için bir proje hazırlandı. Hazırlanan proje tavuk kümesi gibi bir projeydi. Ben bu projeyi istemedim. Yapılan proje için tepki gösterdim. Sağlık, bayındırlık ve iskan müdürlüğü çok büyük kurumlar. Bu kurumları hükümet konağının 4 odasına sığdıramazsınız. Biz dört dörtlük bir proje yapacağız'' dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ'NİN HAZIRLIKLARI BAŞLIYOR

Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın,  TOKİ  Başkanı ile görüştüklerini ve TOKİ'den teknik bir ekibin Bitlis'e gelerek ''Kentsel Dönüşüm Projesi''nin hazırlığına başlayacağını kaydetti.

Alaydın, Rahva bölgesinin dışında, Sosyal Konutlar Mahallesi ve eski yerleşim birimlerinde de kentsel dönüşüm projesinin uygulanacağını ifade etti.

Dere yatağının ıslah edilmesi için Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşeceklerini, ıslah çalışmalarının yapılması için projelerin hazırlanacağını vurgulayan Alaydın, şunları söyledi:

''Derenin ıslah edilmesi ve içme suyu şebekelerinin yenilenmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bize destek sunacak. Islah için projelerimiz devam ediyor. Dere yatağı üzerindeki iş yeri sahiplerini mağdur etmeyeceğiz. Esnafa çözüm bulduktan sonra ıslah çalışmalarına başlayacağız. Derenin ıslah edilmesiyle çarşı merkezi farklı bir cazibe kazanacak. Çarşı merkezi sıkışmış durumdan kurtulacak.''

Bitlis'e yapılacak olan işlere Anıtlar Kurulu ile birlikte karar vereceklerini anlatan Alaydın, böylece Bitlis'in tarihi dokusunu bozmayacaklarını belirtti.

Rahva bölgesinde modern şehircilik anlamında her şeyin yapılacağını söyleyen Alaydın, şöyle konuştu:

''Rahva'da modern iş merkezleri yapılacak. AK Parti Hükümeti döneminde Rahva'da otogar, polis okulu, 1000 tane TOKİ konutu, devlet hastanesi, diş hastanesi, fen lisesi, Nurullah Eren Anadolu Öğretmen Lisesi, İsmail Eren Spor Kompleksi, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, afet evleri yapıldı. Ayrıca aynı güzergahta bulunan tarihi El-Aman Hanı restore edildi. Bu yıl Bitlis Eren Üniversitesinin temeli atılacak. Bu gelişmelerin ardından Rahva bölgesi modern bir yapıya kavuşacak ve Bitlis büyük bir şehir olacak.''

Sabah Emlak


Geri Dön