19 / 04 / 2024

Bitlis'teki tarihi Ulu Cami ibadete açıldı!

Bitlis'teki tarihi Ulu Cami ibadete açıldı!

Bitlis' teki tarihi 5 minareden birini simgeleyen ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü' nce dokusuna uygun şekilde restore edilen ve 800 yıllık olan Ulu Cami ibadete açıldı...



Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2 yıl önce restorasyon çalışmasına başlanan ve önemli bir bölümü tamamlanan Ulu Cami'de, uzun bir aradan sonra ilk cuma namazı kılındı.


Cuma namazı öncesi düzenlenen törenle caminin açılışını yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri Yapı İşleri Daire Başkanı Suat Faruk Giray, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulu Cami'nin, Bitlis'in simgesi olan 5 minareden biri olduğunu anımsattı.


Giray, restorasyonu tamamlanan caminin ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle konuştu:


"5 bin yıllık bir geçmişi olan Bitlis, önemli bir kültür potansiyeline sahip. Ancak ülke geneline baktığınızda bu turizm potansiyelinden yeteri kadar faydalanmadığını görüyoruz. Mevcut kültür ve turizm potansiyeli, Bitlis'in bunu hak etmediğini gösteriyor. Bitlis'te çok önemli restorasyon faaliyetlerimiz var. Burada yaklaşık 60 tarihi eserimiz var. Bunların yarısını 2003 yılında elden geçirdik. Halen il merkezi, Tatvan ve Norşin ilçelerimizde 6 önemli eserimizin restorasyon çalışmaları sürüyor. En kısa sürede bu eserlerimizin de restorasyonlarını tamamlayıp ibadete açmayı hedefliyoruz."


12. yüzyılda inşa edilen Ulu Cami'nin 800 yıllık olduğunu bildiren Giray, duvarları sıva ve fayansla kaplı olan caminin rutubet aldığını, restorasyon çalışmaları kapsamında duvardaki sıva ve fayansları kaldırarak camiyi aslına uygun restore ettiklerini söyledi.


Duvarlarında ve çatısında yenilemeler yapıldığını anlatan Giray, çevresinde yaptıkları çalışmayla camiyi rutubetten korunacak hale getirdiklerini ifade etti.


Giray, restorasyon sırasında avlu bölümünden çıkan kalıntılarla ilgili de proje hazırladıklarına değinerek, "Projeler koruma kurulundan geçtikten sonra, camimizin avlu kısmını da tamamlayacağız. 2014 yılında yine Bitlis'te 15 eserin daha restorasyonu yapacağız" dedi.


Açılışa Vali Veysel Yurdakul, AK Parti Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Vedat Demiröz,  Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, kurum amirleri ile vatandaşlar katıldı.


AA


Geri Dön