18 / 04 / 2024

Bizim İstanbul etkinliği 14-15 Ekim'de Mimarlar Odası Karaköy Binası'nda düzenlenecek!

Bizim İstanbul etkinliği 14-15 Ekim'de Mimarlar Odası Karaköy Binası'nda düzenlenecek!

Bu yıl 8.si düzenlenen etkinliğin 14- 15 Ekim 2014 tarihlerinde "BİZİM İSTANBUL" başlığıyla Mimarlar Odası Karaköy Binası 3. Kat Etkinlik Salonunda gerçekleşmesine karar verildi...



Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitelerinin Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri ile TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi`nin ortaklaşa düzenledikleri "İstanbul Buluşmaları" 2007 yılından itibaren her yıl, etkinlik ortağı bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen gelenekselleşmiş bir buluşmadır. Bugüne kadar İstanbul`u etkileyen güncel bir tema çerçevesinde ilgili tüm aktörlerin katılımıyla düzenlenen bu etkinlikle toplumun ilgili tüm kesimlerini bir araya getiren özgür bir fikir paylaşımı platformu oluşturulmuştur.


Bu yıl 8.si düzenlenen etkinliğin 14-15 Ekim 2014 tarihlerinde "BİZİM İSTANBUL" başlığıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ev sahipliğinde YTÜ Oditoryumu`nda gerçekleşmesi beklenmekteydi. YTÜ Rektörlüğü ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı‘na Şehir ve Bölge Planlama Bölüm yönetimi tarafından organizasyonun bileşeni kurumlarca belirlenen etkinlik içeriği ve taslak programı iletilmiş olup salon rezervasyonu yapılmıştır. Ancak, üniversite yönetimi ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı etkinliğe 4 gün kala 8. İstanbul Buluşmalarının YTÜ`de gerçekleşemeyeceğini ifade etmişlerdir.


YTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı içinde yer almadığı organizasyon sürecine, rektörlük ise içerik ve güvenlikle ilgili kaygılarına değinerek etkinliği iptal etmiştir. Üniversitelere özgü olması beklenen demokratik gelenekleri terk ettiği görülen YTÜ`nün, dört kurum tarafından ortak akılla belirlenen tema ve konuklara karşı tavrının bizleri şaşırttığını belirtmek isteriz. 


Bu noktada; üniversitelerin bilimsel, demokratik ve kesinlikle özerk olmalarının önemininin  yeniden hatırlatılmasının gerektiğini görüyoruz. Aksi takdirde, üniversitelerin yöneticiler tarafından tek dilin, tek görüşün hakim kılındığı; asli görevleri olan bilimsel tartışmaların yapılamadığı, toplum ve üniversite etkileşiminin yaşanamadığı kurumlara dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır. Oysa üniversitelerimizin her tür tartışma platformuna açık olması dünya üniversiteleri içinde yer bulmalarının ön koşuludur. 


Yukarıda açıklanan nedenlerle, 14-15 Ekim 2014 tarihlerinde "BİZİM İSTANBUL" başlığıyla düzenlenecek etkinliğimiz Mimarlar Odası Karaköy Binası 3. Kat Etkinlik Salonunda gerçekleşecek


Geri Dön