29 / 03 / 2024

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Yenikapı Arkeolojik Alanı’ndan çok etkilendi!

 BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Yenikapı Arkeolojik Alanı’ndan çok etkilendi!

Başkan Kadir Topbaş ile birlikte Yenikapı Arkeolojik Alanı’nı gezen BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, “Yenikapı Arkeolojik kazı alanından çok etkilendim. Bu Kadir Topbaş liderliğindeki bilim adamlarının insanlığa yaptığı ortak katkıdır” dedi



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Miletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a Yenikapı Arkeolojik Kazı Alanı'nı gezdirdi. Gezide Ban Ki-Moon'un eşi Yoo (Ban) Soon -Taek ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratları da yer aldı.


İncelemelerden önce Başkan Kadir Topbaş ile birlikte baret takıp yelek giyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü ve Yenikapı Kazı Alanı Başkanı Zeynep Kızıltan Yenikapı Arkeolojik Kazı Alanı ile ilgili bilgiler verdi.


Başkan Topbaş, kazı sonrası çıkarılan eserlerin fotoğraflarını dikkatle inceleyen Ban Ki-Moon ve eşine daha sonra kazı alanını gezerek bilgiler verdi. Burada çalışan arkeologları ve itinayla yürütülen çalışmaları yakından izleyen Ban Ki-Moon kazı alanından çıkarılan gemi iskeletini de yakından inceleme fırsatı buldu.


Yaklaşık 1 saat kazı alanında kalan Ban Ki-Moon, basın mensuplarına yaptığı açıklamaya Türkçe ' Nasılsınız ?' diyerek başladı. Ban Ki-Moon, “Yenikapı Arkeolojik Kazı Alanı'nı gördüm ve çok etkilendim. Bu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın liderliğindeki bilim adamlarının arkeologların insanlığa yaptığı ortak katkıdır. Çünkü bunlar bizim ortak değerlerimizdir. Bu bulguların nerede olursa olsun güzel bir şekilde korunması gerektiğine inanıyorum. Burada da 8 bin 500 yıl öncesine giden buluntuları görüyoruz” diye konuştu.


İstanbul ziyaretinden çok memnun kaldı


İstanbul'daki programını da değerlendiren Ban Ki-Moon, “İstanbul'a bundan önce de birçok kez ziyarette bulundum. Bu oldukça başarılı geçti. Sadece konferanslara vakit ayırmadım. Uluslararası Somali Konferansı'nda bulundum, Hidrojen Teknolojisi Merkezi'ni ziyaret ettim. Bu sabah da buradayım. Benim bu ziyaretim hem politik hem insan hakları hem güvenlik hem de teknoloji ve tabii ki tarihi alanları kapsayan kapsayan bir ziyaret oldu” dedi.


"Birleşmiş Milletler dünyadaki tüm insanlar için barışın, güvenliğin ve insan haklarının gelişmesi için çalışıyor " diyen Ki-Moon, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Kadir Topbaş’a Türkçe teşekkür etti. Kazı alanında kazı heyetiyle fotoğraf çektiren Ban Ki-Moon, incelemenin ardından Kadir Topbaş ile kazı alanının önünden fotoğraf çektirdi. Ban Ki- Moon, Yenikapı Kazı Alanı'ndan ayrılmadan önce anı defterine İstanbul'daki gelişmelerden etkilendiğini ve teşekkürlerini de yazdı.

İBB


Geri Dön