20 / 04 / 2024

BM, Türkiye raporunda kültürel hakları ihlal ettiğine dikkat çekildi!

BM, Türkiye raporunda kültürel hakları ihlal ettiğine dikkat çekildi!

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kapsadığı ekonomik, sosyal ve kültürel haklara ilişkin üye ülkelerce yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini ayrı ayrı komiteler aracılığı ile düzenli olarak inceleyen BM, Türkiyeye ilişkin raporu 20 Mayısta y



Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi Ilısu başta olmak üzere Türkiyedeki Baraj ve HES projelerinin ciddi insan hakları ihlallerine neden olduğunu belirterek, Türkiyeyi uyardı. BM, Türkiyeden yasa ve yönetmelikleri acilen gözden geçirmesini istedi.
    

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kapsadığı ekonomik, sosyal ve kültürel haklara ilişkin üye ülkelerce yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini ayrı ayrı komiteler aracılığı ile düzenli olarak inceleyen Birleşmiş Milletler, Türkiyeye ilişkin raporu 20 Mayısta yayımladı.

Rapora göre, başta Hasankeyfi de sular altında bırakacak olan Ilısu olmak üzere Baraj ve HES projeleri ile Türkiyenin ekonomik, sosyal ve kültürel hakları ihlal ettiğine dikkat çekildi. Türkiyeyi acilen insan haklarını temel alan bir yaklaşım geliştirmesi konusunda uyaran Birleşmiş Milletler raporu, kamusallaştırma, tahliye, yeniden yerleşim ve tazminat konularında yasa ve yönetmeliklerin de hızla gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Türkiyenin, Ilısu barajı ile birlikte 12 yıl içinde 2 bin baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) yapmayı planladığını belirten Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, Bu projeler yaklaşık 2 milyon insanın hayatını etkileyecek. Buna karşın Türkiye bugüne kadar bu insanların ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını tamamen görmezden geldi. BM raporu da bu durumu onaylayarak Türkiyeyi bu konuda uyarıyor dedi.

Birleşmiş Milletlerin bu çalışma ile bir kez daha, yeni bir yasal düzenleme yapılmasının aciliyetini ortaya koyduğunu vurgulayan Yılmaz, yeni anayasa çalışmalarının ilgili yasal düzenlemeler konusunda önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çekti.

Türkiyede Baraj İnşaatları ve ekonomik, kültürel, sosyal haklar üzerindeki etkisi konulu rapora buradan erişebilirsiniz.


CNN

 


Geri Dön