19 / 04 / 2024

BMD'den yeni kira tasarısına tepki

BMD'den yeni kira tasarısına tepki

Yeni kira tasarısına tepki gösteren BMD Başkanı Akyiğit: Markaların geleceği tehlikeli riskler taşıyor



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ekrem Akyiğit, mal sahibi-kiracı ilişkilerini yeniden düzenleyen tasarının, markaların geleceği açısından son derece tehlikeli riskler taşıdığına dikkat çekerek, "Yeni tasarı mal sahibi olarak alışveriş merkezlerine (AVM) geniş olanaklar tanırken, markaları zora sokacak maddeler içeriyor. Yeni yasada AVM'lerin kira dışındaki genel giderleri bir gelir kapısı olarak görmeleri önlenmelidir" dedi.

Ekrem Akyiğit, 160 bin kişiye iş imkânı sağlayan, yıllık 24 milyar YTL ciro gerçekleştiren BMD üyelerinin konunun önemli bir tarafı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Kanundaki hükümler, bireyi de ticari işletmeyi de aynı `kiracı - ev sahibi şablonuna' sokuyor. Kiracıların kira dışındaki yan giderleri ödememesi durumunda, mal sahibinin kendisine tanıyacağı 30 günlük süre sonunda tahliye edilebileceği hükmünde kiracı lehine değişiklik yapılmasını olumlu karşılıyoruz. Ancak, AVM'lerle olan ilişkilerimizde `yan giderler' veya `genel giderler' hala önemli bir ihtilaf alanıdır. Bugün Türkiye'de, genel giderleri bir kazanç kalemi olarak gören AVM yönetimleri mevcut."

KİRALAR YTL'YE DÖNSÜN

AKYİĞİT, yasada olmasını istedikleri özellikleri şöyle sıraladı:

l Ekonominin sağlıklı temeller üzerine kurulması için kiralar YTL olarak ödenmeli.

l Kiraların artırılması için tehdit olarak kullanılabilecek "on beş yıllık uzama dönemi sonunda sözleşmeyi sona erdirme" hükmü tasarıdan çıkarılmalı.

l Taslağa, "Kiraya verenin ayıplardan sorumluluğunu kaldıran sözleşme hükümleri geçersizdir" maddesi eklenebilir.


Akşam

Geri Dön