19 / 04 / 2024

Bodrum birinci derece deprem bölgesi!

Bodrum birinci derece deprem bölgesi!

UDİM Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Bodrum'un birinci derece deprem bölgesi olduğuna dikkati çekerek, "Burada yaşayan bütün toplumun her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olması ve depreme dayanıklı binalarda oturmasını öneriyoruz" dedi.



Bodrum'da, 17 Ağustos Marmara Depremi'ni anma etkinlikleri kapsamında UDİM Müdürü Dr. Doğan Kalafat ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner'in katıldığı bir seminer düzenlendi. 


Seminer öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kalafat, son bir haftadır Bodrum'da yaşanan depremleri "deprem serisi" diye yorumladıklarını söyledi. 


Deprem serilerinin özellikle güneybatı kıyılarında ve Batı Anadolu'da sıklıkla görüldüğüne işaret eden Kalafat, "Birden fazla deprem fırtınasının iç içe girdiği bir deprem etkinliğidir. Bu dizilerde bölgede ne kadar çok aktif ve tali fay varsa bunların her biri ardarda çalışarak bir seri deprem üretirler" diye konuştu. 


Deprem dizilerinin ortalama 5'e yakın orta büyüklükte deprem ürettiğini kaydeden Kalafat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen hafta başlayan Bodrum'daki deprem etkinliğinde yaklaşık 400'e yakın deprem oldu. 


Bunların sadece birkaç tanesi Bodrum'da yaşayan insanlar tarafından hissedildi. Diğerleri mikro aktivite şeklinde devam etti. Burada da şuanda olan deprem serisi şeklinde bir deprem etkinliğidir. Bu da zaman içerisinde bitmesi beklenebilir ama burada yaşayan vatandaşlarımızın hiçbir zaman unutmaması gereken bir olgu var. Bodrum birinci derece deprem bölgesidir ve burada yaşayan bütün toplumun her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olması ve depreme dayanıklı binalarda oturmasını her zaman öneriyoruz." Kalafat, özellikle Oniki adalar, Girit bölgesinde, Kuzey Ege'de zaman zaman Batı Anadolu'da depremlerin yaşandığının altını çizerek, "Biz günde 60'a yakın deprem alıyoruz. Hemen hemen 2,5 günde bir de 4,0'ün üzerinde bir deprem ülkemizde yaşanıyor" dedi. 


MARMARA BÖLGESİ DE BÜYÜK BİR DEPREMİ BEKLİYOR


Marmara bölgesinde bir depremin beklendiğinin altını çizen Kalafat, vatandaşların depreme dayanıklı binalarda oturması gerektiğini vurguladı. 


Deprem için bir tarih veremeyeceklerini belirten Kalafat, Türkiye'de her üç nesilden birinin büyük bir deprem yaşadığını söyledi. Kalafat, "Dolayısıyla bizim gelecek kuşaklara vereceğimiz en değerli bilgi bu bölgede eğer yaşayacaksak depreme dayanıklı binalarda oturacağız" dedi. 

Kalafat, su havzaları ve dere yataklarının yanına ev yapılmaması gerektiğini, değişik mühendislik tasarımlarıyla depremi bertaraf etmenin mümkün olduğunu kaydetti. 


Etkinlikte ayrıca Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, "Dünyada ve Türkiye'de tsunami" konulu söyleşi düzenlendi


Ankara 24 Saat 


Geri Dön