26 / 04 / 2024

Bodrum katlar emsale dahil midir?

Bodrum katlar emsale dahil midir?

Bir yapının zemin katının altında olan ve oturulabilen en alt katı bodrum katı oluyor. Emsal alanı bir diğer ifade ile KAKS, bir inşaatın kat alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Peki, bodrum katlar emsale dahil midir?



Bodrum katlar emsale dahil midir?

Bir yapının zemin katının altında olan ve oturulabilen en alt katı bodrum katı oluyor. Emsal alanı bir diğer ifade ile KAKS, bir inşaatın kat alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Bu alan hesabına kimi alanlar dahil edilirken; kimi alanlar hesabın dışında tutuluyor. Peki bodrum katlar emsale dahil midir?


KAKS; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı oluyor. 


KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.


Yukarıda yer alan bilgilerden de anlaşılacağı üzere bodrum katlar emsale dahil edilmiyor.


KAKS hesabı..

KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaatın yapılacağı arsa için belirlenen KAKS oranı ile arsa alanının çarpılması sonucunda kat alanı katsayısı bulunuyor.


KAKS oranı: 0.40 

Arsa alanı: 1.000 metrekare

Toplam İnşaat alanı: 400 metrekare



Bodrum kat yüksekliği ne kadar olmalı?


Geri Dön