25 / 04 / 2024

Bodrum, turizm ve konut yatırımlarıyla yükselişe geçti!

Bodrum, turizm ve konut yatırımlarıyla yükselişe geçti!

Turizm yatırımı yapmak isteyen de konut almak isteyen de gözünü Bodrum’a dikti. Turizm yatırımcısı Turgutreis ve Radikale’ye, konut yatırımcısı Yalıkavak ve Konacık’a yöneldi




13 yeni büyükşehir kurulmasına dair kanun sonrası nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde yeniden köy statüsüne dahil oldu. İlk yapılacak mahalli seçimlerde kapatılacak olan belde belediyeleri, büyükşehir belediyelerine bağlanacak. Bu durumdan en çok etkilenen yerlerin başında ise Muğla’nın Bodrum ilçesi geliyor. 2014’te yapılacak yerel seçimlerin ardından Bodrum’un 10 belde belediyesi kapanacak. Gelecek yerel seçimle birlikte Konacık, Bitez, Ortakent, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü, Yalı ve Mumcular beldeleri Bodrum Belediye-si’ne bağlanacak. Beldelerdeki 5 binlik nazım imar planı yetkisi ise Muğla Belediyesine devredildi. İmar yetkisinin belde belediyelerin elinden alınması, ortalığı tam anlamıyla karıştırdı, imar izni bulunan beldeler ile büyükşehir belediyesinden 5 binlik nazım imar planının çıkmasını bekleyen beldeler arasında büyük bir rekabet oluştu. Bodrum’da konut almak isteyen de turizm yatırımı yapmak isteyen de gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. Bizde bu süreçte Bodrum Yarımadası’nı mercek altına aldık. 


YATIRIMCI ARAYIŞ İÇİNDE 

Son yıllarda Bodrum’un güneyindeki Yalıçiftlik’e ilginin artığı gözleniyor. Görüştüğümüz gayrimenkul uzmanları da bu durumu doğruluyor. Turizm yatırımcılarının Turgutreis ve Kadıkale bölgesinde çok sayıda beş yıldızlı otel izni aldığını bir kısmının realize olduğunu söylüyor. Türkbükü, Gümbet ve Torba beldeleri de turizm yatırımcısının gözde yerleri arasında. Gündo-ğan’da çok fazla arazi kalmadığını ifade eden gayrimenkul danışmanları, Yalıkavak Beldesi’nde ise 5 binlik imar nazım planının çıkmasının beklendiğini söylüyorlar. Yalıkavak’ta inşa edilen marinanın hem turizm yatırımcısını hem de konut alıcısını etkilediği, talebi de fiyatları da artırdığı gözleniyor. Yalıkavak’a yabancıların da ilgi gösterdiğini ifade eden gayrimenkul uzmanları, “Yalıkavak fok balıklarının koruma alanı. Bu bölgede o yüzden yatırım için hassas bir alan” diyor. Bodrum Yarımadası’nda turizm yatırımcısının ilgi gösterdiği bir başka belde ise Yalıçiftlik. Bölgede havaalanı yolu üzerinde Koç Grubu’nun bin 500 dönümden büyük bir arazi aldığını belirten emlakçılar, araziye golf sahası ve otel yapılacağını belirtiyor. Bodrum’un merkezinde, Yalıkavak, Yalıçiftlik ve Gündoğan gibi beldelerin kıyılarında büyük arazi kalmadığını ifade eden gayrimenkul uzmanları, turizme yatırım yapmak isteyen büyük grupların Güllük ve Kıyıkışlacık’a yöneldiğini vurguluyorlar. 


KONUT ALICISI DA VAR 

Üst gelir grubu Yalıkavak’ta konut alırken, daha sade ve sakin bir hayat yaşamak isteyenlerin ise son zamanlarda Turgutreis ve Konacık’ı tercih ettiği gözleniyor. İmar izni bulunan her iki beldede de son yıllarda çok sayıda konut inşa edilmiş, imar izni çıktığında Bitez’de de çok sayıda konutun inşa edileceği bir gerçek. Yerli yatırımcı kadar yabancı yatırımcıların da bölgeye ilgisi yoğun. Özellikle Mütekabiliyet Yasasının çıkmasının ardından yabancılara satılan konut sayısında yüzde 14-16 oranında artış olması da bunun kanıtı. 


DÖNÜMÜ 100 BİN TL 

Bodrum yarımadasında fiyatı en çok artan arsa türü ise turizm imarlı araziler. 1990’lı yılların sonunda metrekaresi 20 dolara satılan arazilerin fiyatının bin dolara kadar yükseldiği gözleniyor. Konut imarlı arazilerde ise metrekare fiyatları 150-200 euro civarında seyrediyor. Yeni gelişen Turgutreis’te konut imarlı arazilerin dönümü 100-300 bin TL, Konacık’ta 200-300 bin TL, Bitez’de ise 300-500 bin TL arasında. Arazilerin fiyatları bulunduğu yere, denizi görmesine ve denize yakınlığına göre değişiyor. Örneğin İçmeler’de 415 metrekarelik 15/30 imarlı bir arsanın fiyatı 325 bin TL’den başlıyor. Aynı yerde 75 metrekarelik 2+1’lik bir dairenin fiyatı ise 200-250 bin euro arasında değişiyor. 500-600 metrekare büyüklüğündeki bir villanın fiyatı ise bir-bir buçuk milyon dolara kadar çıkıyor. Yeni yapılan sitelerde villa fiyatları ise 2 milyon euro civarında. 


Nilay KURŞUNOĞLU / Gayrimenkul Danışmanı

 “Turizm yatırımcısı nereyi bulsa alacak” Bodrum’da en çok prim yapan yer Ortakent ve Bitez bölgesi. İmar çıktığında en çok gelişecek yer olarak Yalıçiftlik gösteriliyor. Yalıçiftlik’te hala büyük arazi bulmak mümkün. Bodrum’un merkezi, İçmeler, Bitez ve Ortakent, arazinin en pahalı olduğu yerler. Turizm yatırımcısı ise bölgede nereyi bulsa alacak durumda. Ortakent, Bitez ve Gündoğan’a turizm yatırımı yapmak isteyen çok ama denize yakın arazi yok. Olan arazilerin ise taliplisi çok. 


Metin SIĞIRTMAÇ / RE/MAX Artemis Broker’ı 

Büyük şirketler arazi kapatıyor Bodrum’da kongre turizmine yönelik ciddi tesisler inşa edileceği söyleniyor. Bodrum’un içinde çok büyük araziler kalmadığı için bu tesisler Güvercinlik’te yapılacak. Turizm yatırımcıları Gümüşlük ve Kıyıkışlalı’da ciddi arazi alımları yaptı. Konacık Beldesi’nde daha çok hastane ve yapı market gibi endüstriyel yatırımlar yapılıyor. Yalıçiftlik tarafında Koç Grubu ve Ağaoğlu gibi büyük şirketler arazi topluyor. 


Gürsan ÖZGÜL / Özgül Emlak Gayrimenkul Uzmanı 

Multi Turkmall outlet açacak Bodrum’da imar izni olduğu için konut olarak en çok gelişen yerler Konacık ve Turgutreis. Diğer beldelerde belirli yerlerin dışında henüz imar izni yok. İzin verildiğinde Bitez’de de konut inşaatları hemen başlayacak. Turizm yatırımcıları ise daha çok Yalıkavak ve Torba’da 30-40 dönümlük araziler arıyor. Ortakent’te Acıbadem Hastanesi’nin karşısındaki araziyi Multi Turkmall’un satın aldığı söyleniyor. Araziye 20 bin metrekare kapalı alana sahip Forum Bodrum inşa edilecek. 

Para Dergisi/Bülent Ekimci 


Geri Dön