20 / 04 / 2024

Bodrum'da yapı kullanma izni olmayan işyerlerine tahliye!

Bodrum'da yapı kullanma izni olmayan işyerlerine tahliye!

Muğla’nın Bodrum ilçesin Turgutreis mahallesinde yapı kullanım izin belgesi bulunmayan işyerleri, mülkiyet sahibi Büyükşehir Belediyesi tarafından tahliyesi istendi. Büyükşehir Belediyesi aynı alanda yeni bir proje hazırladığını açıklandı.



Muğla’nın Bodrum ilçesin Turgutreis mahallesinde yapı kullanım izin belgesi bulunmayan işyerleri, mülkiyet sahibi Büyükşehir Belediyesi tarafından tahliyesi istendi. Büyükşehir Belediyesi aynı alanda yeni bir proje hazırladığı ve esnafın fen ve sağlık kurallarına uygun bir ortamda hizmet vermelerini sağlamak olduğu açıklandı.


Dönemin Turgutreis Belediyesi tarafından esnaflara kiraya verilen Turgutreis hal çarşısında bulunan dükkanlar için yıkım karar alan Muğla Büyükşehir belediyesi esnaflara tebligat göndererek dükkanları boşaltmaları istendi. Esnaflar dükkanları boşaltacaklarını ama Muğla Büyükşehir belediyesinin Eylül ayına kadar kendilerine müsaade etmelerini istedi. Esnaf yaz sezonuna girdiklerini belirterek “Sezonu atlatalım borçlarımızı kapatıp dükkanlardan çıkalım” ifadelerini kullandılar.


Dükkanı mühürlenerek boşaltılacak olan Terzi Sinan Karakaş “Burada lokanta, terzi, sandaletçi gibi esnaflar var. Tüm esnaf iş yapabilmek için yaz sezonunu bekledi. Bize yaz başlangıcında tahliye kararı verdiler. Şubat ayı içerisinde bir yazı ile bir ay içerisinde dükkanları boşaltın dediler. bugün de benim iş yerimi tahliye için geldiler”dedi.


ÇAĞDAŞ MODERN DÜKKANLAR

Konu ile ilgili olarak Muğla Büyük Şehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, “Turgutreis Hal Dükkanlarının bulunduğu taşınmaz Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın mülkiyetinde bulunmaktadır. Taşınmazın tasarrufuna yönelik hazırlanan dosyaların incelenmesi neticesinde, tamamının kira sürelerinin bitmiş olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu taşınmazın zemin tespiti yapılarak üzerinde bulunan yapıların yapı kullanma izin belgelerinin bulunup bulunmadığı Bodrum Belediye Başkanlığı’na sorulmuştur. Bodrum Belediye Başkanlığı’nın 15.01.2016 tarih ve 1092 sayılı yazısı ile söz konusu taşınmazın üzerindeki yapıların yapı kullanma izin belgelerinin bulunmadığı bildirilmiştir. Ayrıca binaların içe bakan taraflarına Kaçak olarak eklentilerin ilave edildiği tespit edilmiştir. Hal Çarşısı içerisinde bulunan işyerindeki işletmelerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının bulunmadığı tespit edilmiştir. Başkanlığımızca Yapı Kullanma İzin Belgesi bulunmayan taşınmazların ilgili yasa (2886 Sayılı DİK) gereği kiraya verilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmiştir. Kullanıcılar şu an işgalci durumunda olup, işgale karşılı ecrimisil tahakkuk ettirilmiştir. Muğla Büyükşehir Belediyesinin 11.06.2015 tarih 194 sayılı Meclis Kararı ile Turgutreis Mahallesi 718 ada 1, 2, 3, 4 nolu parseller için hazırlanan nazım ve uygulama imar planı tadilatı oy birliği ile kabul edilmiştir. Onaylanan plan değişikliği kapsamında işgalcilerin 2015 yılı sonuna kadar taşınmazları kullanmasına izin verilmiştir. Tüzel Kişiliği sona eren Turgutreis Belediye Başkanlığı döneminde söz konusu taşınmazın bodrum katına otopark, zemin ve 1 katlarının ticari işyerleri olarak kullanılmasına yönelik proje hazırlanmıştır. Mevcut projenin imar planı tadilatı ile revize edilmesine karar verilmiş, gerekli çalışmalar başlamıştır.


Turgutreis Belediyesi döneminde hazırlanan Avan projenin yapılan imar planı tadilatına göre revize edilerek 2016 yılı sonunda inşasına başlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, taşınmazın üzerinde bulunan yapıların tahliyesine yönelik 1 ay içerisinde boşaltmaları için 2016 Şubat ayı içerisinde mevcut kullanıcılara tebliğ edilmiştir. Taşınmazların tahliyesine yönelik verilen 1 aylık sürenin dolmasına müteakip taşınmazı tahliye eden işgalcilerden taşınmazlar teslim alınmıştır. Taşınmazları teslim etmeyenlerden C-2 numaralı dükkan için Büyükşehir Belediye Başkanlığının 20/04/2016 tarih 512/7971 sayılı ve C-3 numaralı dükkan için 20/04/2016 tarih 513/7970 sayılı yazılar Bodrum Kaymakamlığı’na gönderilmiş olup; Bodrum Kaymakamlığı tarafından ilgili taraflara şifai olarak bildirilmiştir. Bodrum Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğü’nün vereceği nihai karara müteakip taşınmazların tahliye işlemleri gerçekleştirilecektir. Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz esnafımızın fen ve sağlık kurallarına uygun bir mekanda hizmet vermeleri, vatandaşlarımızın ise çağdaş, modern ve insana yakışır ortamlarda hizmet almasını sağlamaktır” denildi.


Milliyet


Geri Dön