20 / 04 / 2024

Boğaçayı imar planı itirazları Meclis'te!

Boğaçayı imar planı itirazları Meclis'te!

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı olağan toplantısında Konyaaltı Belediyesi sınırları içerisinde yer alan, Boğaçayı Projesi "Özel Proje Alanı" kapsamında muhasara bölgesine yönelik hazırlanan imar planı revizyonu kabul edilmişti.



25 Temmuz da askıya çıkan planlara CHP Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya ile 7 kişi itiraz etti. İtirazlar bugün saat 14.00'te ASAT'ta yapılacak olan Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı olağan toplantısında gündemin 108 ve 109'uncu maddelerinde görüşülecek. İtiraz edenler şu şekilde: CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, Ramazan Karabulut İnşaat, Hatice Yapar Dudu (sadece 1/1000 "lik plana), Cihan Meder Erkan, Murat Erkan, Mehmet Emir Erkan, Gül Deniz Ateş, Yaşar Pazır.

 

SÖZ KONUSU PLANLAMA RİSKLİ 

CHP Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya itirazında muhasara bölgesinin büyük bölümünün nitelikli tarım arazisi ve sel taşkın bölgesi olması sebebi ile can ve mal güvenliği açısından söz konusu planlamanın riskli bir planlama olduğunu belirtti. Başkaya, dilekçesinde şunları kaydetti: "Karayolunun kırmızı kotundan 6 metre aşağısında tabi zemine yoğun bir konut, ticaret ve karma kullanım alanı oluşturulmaktadır. İleride büyük bir afet yaşanması muhtemeldir. 

Olabilecek planlama yanlışlıkları ve doğal kaynakların yok edilmesi, afetler konusunda belediye meclisimiz çok büyük risk altına girecektir. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nin (İMO) yaptığı Boğaçayı Çalıştayı'nda konu tüm Türkiye'den uzmanların katılımı ile ele alınmış. Bu projenin hayata geçmesinin imkansızlığı ve geçmesi halinde teknik eksiklikler nedeni ile doğabilecek zararlar (su kaynaklarının tuzlanması, sahillerin yok olması vs) kamuoyuyla da belediye yetkilileriyle de paylaşmıştır. 2'inci derece deprem kuşağında kalan sel ve taşkın alanı olan bu bölgeye ilişkin planlama Boğaçay su kaynakları mutlak koruma alanı açısından da büyük risk taşımaktadır. Afete bölge ve mutlak konuna alanlarım kapsayan planlamadaki en önemli konulardan biri de Boğaçayı Projesi'dir. ODTÜ Kıyı ve Liman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Ayşe Ergin Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve yetkililere bu projenin hatalı eksik yönlerini sıralamış ve projenin bu haliyle gerçekleştirilmesi halinde ileride telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşılacağını söylemiştir. 

Ayrıca pek çok diğer uzman ve akademisyen olumsuz yönleri aktarmıştır." 


MEVZUATA AYKIRI

 Başkaya dilekçesinin devamında ise şu bilgilere yer verdi: " Dönemin İMO Başkanı Cem Oğuz da projenin birçok eksik ve hatalı yönlerinin olduğunu, dış marinanın Antalyalıların denize gireceği Konyaaltı Plajı'nı tehdit edeceğim muhasara bölgesinin imara açılmasının yanlış olduğunu taşkın önleme için DSİ'nin çalışın al ar mı önemsemediklerini, yer altı sularının ve Duraliler içme suyu kaynaklarının tuzlanma tehlikesinin de göz önüne alınması gerektiğini, Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Proje Yarışması Mimari Fikir Projesi'ııin Boğaçay böliünüyle çeliştiğini, Ulaştırma Bakanlığı'nın Konyaaltı Bölgesinde bir yat limanı yatırımlarının bulunmadığını kaydetmiştir. Tüm bu nedenlerle Boğaçayı Projesi 'Özel Proje Alanı' kapsamında muhasara bölgesine yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli nazmı imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonuna itiraz ediyor teknik gerekçeler, imar hukuku, planlama ilkeleri, kamu yararı açısından mevzuata aykırı planların iptali için takdiri yüce meclise bırakıyorum."


Antalya Gerçek Akdeniz


Geri Dön