19 / 03 / 2024

Boğaçayı Projesi'nde ilk etap 3,5 yıl sonra tamamlanacak!

Boğaçayı Projesi'nde ilk etap 3,5 yıl sonra tamamlanacak!

Kanal İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci çılgın projesi Antalya'da hayata geçecek. Dünyanın da en önemli projelerinden biri olarak gösterilen Konyaaltı Boğaçayı Projesi'nde ilk etap 3,5 yıl sonra tamamlanacak.



Antalya Büyükşehir Belediyesi, hazırlamış olduğu konyaaltı Boğaçayı Projesi'ni, Kanal İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci çılgın projesi olarak değerlendiriyor. Kent tarihinin akışını değiştirecek proje ile 40 kilometrelik yeni bir sahil yapılacak, bölgedeki ciddi sel riski ve dalgaların kıyıda oluşturduğu tahribatın önüne geçilecek. Esnafa ekonomik zenginlik katacak Boğaçayı ile binlerce kişi de iş sahibi olacak.


Konyaaltı Boğaçayı Projesi Kanal İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci çılgın projesi olarak değerlendiriliyor.


10 BİN KİŞİYE İŞ

Yenişafak'ın haberine göre; Yatırım miktarı 1 milyar liranın üzerinde olan Boğaçayı Projesi, marka değeri ile birlikte Antalya ekonomisine büyük bir katma değer kazandıracak. Esnaf, proje yapılırken ekonomik kazanç sağlayacak. Proje bittiğinde 10 bin vatandaş iş sahibi olacak, istihdama büyük katkı sağlanacak.


Projenin içerisinde yaşam merkezleri, halka açık rekreasyon ve aktivite alanları, yat limanları, restoranlar yer alacak. Çay kenarı insanların farklı aktivitelerle eğlenebileceği bir çekim merkezi haline dönüşecek.


Antalya ekonomisine değer katacak Boğaçayı Projesi ile 10 bin kişi iş sahibi olacak.


DÜNYACA ÜNLÜ FİRMA İLE ÇALIŞILDI

Boğaçayı Projesi'nde dünyada bu konuda en önemli projelere imza atmış önemli bir mühendislik firması olan Perkins Will ile çalışıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden akademisyenlerin de proje danışmanlığı yaptığı projenin hazırlık çalışmaları, Türkiye'den ihtisas sahibi mühendislik ve yazılım firmaları ile birlikte yürütüldü.


TAŞKIN RİSKİ ORTADAN KALKACAK

925 kilometrekarelik bir havzayı kapsayan Boğaçayı Projesi'nde öncelikle sel ve taşkın önlemeye yönelik alt yapı yatırımları yapılacak. Bu anlamda ciddi bir risk ve tehlike altında bulunan Konyaaltı bölgesinde risk ortadan kaldırılacak.


Boğaçayı'nda 1993 yılında köprüyü yıkan, suyun 2 bin 300 debi ile aktığı bir sel felaketi yaşanmıştı. Proje Boğaçayı'nda iki misli taşkına, 4 bin 600 debiye göre riski ortadan kaldıracak tedbirler alınmak suretiyle hazırlandı. Proje ile kışın dev dalgaların kıyıda oluşturduğu tahribatın önüne geçilmesine yönelik önlemler de alınıyor.


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel proje ile ilgili olarak “5 yıl içki, bira festivalleriyle geçti. Bizim yapacaklarımıza onların hayalleri yetmez" dedi.


İLK ETAP 3,5 YIL İÇİNDE HAZIR

Proje 3 etaptan oluşuyor. Etap etap yapılacak projenin ilk ayağında taşkın önleme, ikinci ayağında kum ve çakılın yönetimi, üçüncü ayağında deniz suyu tuzlanma çalışması ve son ayağında projenin görünen yüzü üstyapı binaları yapılacak.


İlk etap olarak sahilden 2 kilometre içeriye kadar olan kısmı tamamlanacak. Hem denizin içinde hem de nehrin içinde iki yat limanını içinde barındıran, halka açık yaşam merkezlerinin, rekreasyon alanlarının olduğu ilk etap projenin 3.5 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.


Projede Boğaçayı'nın akış yatağı, bir setle marinadan ayrılıyor. Böylece marina ve yaşam alanlarının olası taşkınla teması ortadan kaldırılıyor. Deniz suyu nedeniyle oluşabilecek tuzlanma riski ile ilgili de çeşitli modellemeler üzerinde çalışıldı. Çevresindeki plajların projeden olumsuz etkilenmemesi için detaylı bir çalışma yürütüldü.


“ONLARIN HAYALLERİ YETMEZ"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin kaynağına yönelik yaptığı açıklamada, paranın projenin içinde olduğunu, yan gelip yatıldığında paranın ayağına gelmeyeceğini söylemişti. Ayrıca “5 yıl içki, bira festivalleriyle geçti. Bizim yapacaklarımıza onların hayalleri yetmez" şeklinde konuşmuştu.


Milliyet 


Geri Dön