19 / 04 / 2024

Boğaz öngörünüm bölgesi nedir?

Boğaz öngörünüm bölgesi nedir?

Boğaziçi Kanunu gereğince öngörünüm bölgesine bitşik olan ve 2/7/1983 tarihli 1/500 ölçekli nazım planında gösterilen coğrafi bölge ise geri görünüm olarak ifade ediliyor. Peki, boğaz öngörünüm bölgesi nedir?



Boğaz öngörünüm bölgesi nedir?

Boğaziçi sahil şeridine bitişik olan ve 2/7/1983 tarihli 1/100 ölçekli imar uygulama planında gösterilen bölge öngörünüm bölgesi olarak ifade ediliyor.


Buna karşın, öngörünüm bölgesine bitişik olan ve 2/7/1983 tarihli 1/500 ölçekli nazım planında gösterilen coğrafi bölge ise geri görünüm olarak ifade ediliyor.


Boğaziçi Kanunu gereğince, Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde turizm ve rekreasyon amacı ile ayrılan alanlara toplumun yararlanmasına ayrılan yapı yapılır ve bu husus tapu sicillerine işleniyor. Toplumun yararlanmasına ayrılan bu yapılar amaç dışı kullanılamıyor.


Boğaziçi Alanında kıyılar ancak kamu yararına kullanılır. Boğaziçi sahil şeridinde ancak toplumun yararlanacağı dinlenme, gezinti ve turizm tesisleri imar planlarına uygun olmak şartı ile yapılabilir.


Boğaziçi Alanında kömür ve akaryakıt depoları, tersaneler ve sanayi tesisleri kurulamaz.


Boğaziçi su yolunda hurda gemi ve benzeri araçlar bırakılamaz. Boğaziçi Alanında imar planlarında parseller için belirlenen kulanım kararları tapu sicillerine işlenir.


Boğaziçi Alanında kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda geçici inşaat müsaadesi verilmez. Ancak; Boğaziçi öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda 40 m2'yi geçemeyen bekçi kulübesi, büfe, çay ocağı gibi yapılara imar uygulama programı uygulanana kadar Boğaziçi İmar İdare Heyetince müsaade edilir.



Boğazda ev yapma kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön