19 / 03 / 2024

Boğaz'da 140 milyon dolarlık Toksöz operasyonu

Boğaz'da 140 milyon dolarlık Toksöz operasyonu

ABD kökenli Merck Sharp Dome'ye ait İstinye'deki ilaç fabrikası 140 milyon dolara Sanovel İlaçları'na satıldı
 



Boğaziçi'nin tarihindeki en yüksek rakamlı satış operasyonu geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız gerçekleştirildi. ABD kökenli Merck Sharp Dome'ye ait İstinye'deki ilaç fabrikası 140 milyon dolara Sanovel İlaçları'nın sahibi Sabahat Toksöz ve Erol Toksöz'e satıldı.
 
10 ve 20 bin metrekarelik iki parselden oluşan fabrikanın toplam 30 bin metrekare arsası var. Toplam inşaat alanı ise 20 bin metrekare.  Fabrikada geçtiğimiz günlerde tabela değişikliğine gidildi. Merck'in tabelası indi. Yerine Sanovel'in tabelası asıldı.
 
1980'lerden itibaren fabrikalar nedeniyle çöküntü bölgesi haline gelen İstinye'nin kaderi 1990'lı yılların ortasında ABD konsolosluğunun inşaatına başlanmasıyla değişti. Aynı dönemde özellikle azınlıklar tarafından konsolosluğa yakın olduğu için tercih edilen İstinye sırtları her geçen yıl emlak fiyatlarındaki artışla beraber boğazın en değerli noktası oldu.
 
Merck Sharp Dome 2000'li yılların başında fabrikanın bulunduğu arsayı Ali Bozatlı'dan almıştı. Yaklaşık 50 milyon dolar harcayarak dünyanın en modern ilaç fabrikalarından birisini kurmuştu.
 
Merck Sharp Dome son 2 yıldır dünya piyasalarında yaşanan finansal sıkıntılar nedeniyle zorluklar yaşamıştı. Türkiye'deki fabrikayı satışa çıkarmıştı. Yerli ve yabancı bir çok şirket ve devlet arsaya talip olmuştu. ABD konsolosluğu'na yakınlığı dolayısıyla İsrail ve Arap ülkeleri başkonsolosluk binası inşa etmek için fabrika binasını almayı planlamıştı. Fakat istenilen fiyatın yüksekliği nedeniyle satış bir türlü gerçekleştirilememişti.
 
Yıllık 1 mlyar doların üzerinde cirosu olan Toksöz Holding'in en amiral gemisi Sanovel İlaç sanayi. Türkiye ilaç pazarında ilk 10 sırada yer alan Sanovel'in temelini 1976 yılında Ankara'da Galenos Ecza Deposu'nu kurarak atmıştı. 1983'te Sanovel'i İstanbul Şişli'de 5 kişi ile kuran Toksöz 2001 yılında Silivri'de 125 bin metrekare arsa üzerinde 40 bin metrekare kapalı alanı olan dev bir tesis açmıştı. İstinye'deki yeni alınan fabrika binası şirketin ikinci üretim merkezi oldu.
 
Boğaz'daki bundan önceki büyük satışlar!
 1) Afif Ahmet Paşa Yalısı: Yeniköy'deki Uzanlar'dan TMSF'ye geçen yalı 5 yıl boyunca 25 milyon 750 bin TL tahmini bedel üzerinden satışa çıkarıldı. yalıya kimse talip olmadı. Geçen yıl gerçekleştirilen açık artırmada 58 milyon TL'ye Suzan Sabancı Dinçer'e geçti.
2) Carlton Otel Arsası: Yeniköy'deki Halis toprak'ın Toprak holding'ine ait olan arsa TMSF tarafından 70 milyon TL'ye Yeniköy Turizm'e satıldı. daha sonra Ağaoğlu Grubu satın aldı.
3) Ferhan Baras Yalısı: Rumelihisarı'ndaki yalıyı 25 milyon dolara 2007 yılında Eray Kapıcıoğlu satın almıştı.
 
Boğaz'da son 10 yılda 37 yalı el değiştirdi
Boğaz'da son 10 yıldda el değiştiren 37 yalının toplam satış bedeli 217 milyon dolar, Sanovel'in ödediği 140 milyon dolar birbirinden değerli yalıların toplamının yaklaşık üçte ikisi.
Tebernüş Kireçci

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Boğaz sırtlarındaki 140 milyon dolarlık satış
Toksöz Holding'in ilaç şirketi Sanovel, İsrail ve Arap ülkelerinin satın almak için yarıştığı gayrimenkule 140 milyon dolarla sahip oldu
Boğaziçi'nin tarihindeki en yüksek rakamlı satış operasyonu geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız gerçekleştirildi. ABD kökenli Merck Sharp Dome'ye ait İstinye'deki ilaç fabrikası 140 milyon dolara Sanovel İlaçları'nın sahibi Sabahat Toksöz ve Erol Toksöz'e satıldı.
10 ve 20 bin metrekarelik iki parselden oluşan fabrikanın toplam 30 bin metrekare arsası var. Toplam inşaat alanı ise 20 bin metrekare. Fabrikada geçtiğimiz günlerde tabela değişikliğine gidildi. Merck'in tabelası indi. Yerine Sanovel'in tabelası asıldı.

50 milyon dolarlık fabrika
Merck Sharp Dome 2000'li yılların başında fabrikanın bulunduğu arsayı Ali Bozatlı'dan satın alarak yaklaşık 50 milyon dolar harcayarak dünyanın en modern ilaç fabrikalarından birisini kurmuştu. Ancak, son iki yıldır dünya piyasalarında yaşanan finansal sıkıntılar nedeniyle zorluklar yaşayan ABD'li firma, Türkiye'deki fabrikayı da satışa çıkarmıştı.

İsrail de konsolosluk yapacaktı
Boğaz'ın son derece önemli bir noktasında bulunan 30 bin metrekarelik arsaya yerli ve yabancı birçok şirket ve hatta devlet,  talip olmuştu. Bölgeye 1990'lı yılların ortasında kurulan ABD Konsolosluğu'na yakınlığı dolayısıyla İsrail'in yanı sıra pek çok Arap ülkesinin de buraya başkonsolosluk binası inşa etmek için başvurmuş, ancak, fiyatın yüksekliği nedeniyle satış bir türlü gerçekleştirilememişti.

BOĞAZ YALILARININ ÜÇTE İKİSİ DEĞERİNDE
Sanovel''in İstinye'de gerçekleştirdiği satın alma, Boğaz'da son 10 yılın en büyük çaplı operasyonunu doğurdu. Boğaz'da son 10 yılda el değiştiren 37 yalının toplam satış bedeli 217 milyon dolar olarak kayıtlara girdi. Sanovel'in 30 bin metrekarelik toplam arsa için ödediği para ise 140 milyon dolar oldu.

BOĞAZ'DA GERÇEKLEŞEN EN PAHALI SATIŞLAR
1) Afif Ahmet Paşa Yalısı: Yeniköy'deki Uzanlar'dan TMSF'ye geçen yalı, 5 yıl boyunca 25 milyon 750 bin TL tahmini bedel üzerinden satışa çıkarıldı. Yalıya kimse talip olmadı. Geçen yıl gerçekleştirilen açık artırmada  yalı, 58 milyon TL'ye Suzan Sabancı Dinçer'e geçti.
2) Carlton Otel Arsası: Halis Toprak'ın Toprak Holding'ine ait olan Yeniköy'deki arsa, TMSF tarafından 70 milyon TL'ye Yeniköy Turizm'e satıldı. Arsayı, daha sonra Ağaoğlu Grubu satın aldı.
3) Ferhan Baras Yalısı: Rumelihisarı'ndaki yalıyı 25 milyon dolara 2007 yılında Eray Kapıcıoğlu satın almıştı.

SAGRA'YI DA SATIN ALMIŞTI
Sanovel İlaç, yıllık 1 milyar doların üzerinde cirosu olan Toksöz Holding'in amiral gemisi konumunda. Türkiye ilaç pazarında ilk 10 sırada yer alan Sanovel'in temelini eczacı Erol Toksöz, 1975'te kurduğu Galenos Ecza Depoları ile attı. Toksöz, bu ilk adımdan sonra art arda büyüme adımları attı. 1982'de Adilna İlaç firmasını satın alan Toksöz, 1983 yılında ise Sanovel'i kurdu.
Bugün Silivri'de 125 bin metrekare arsa üzerindeki 40 bin metrekarelik kapalı tesisde faaliyet gösteren Sanovel İlaç, Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra Avrupa'da da şirketler kurdu.
Şirketin çatısı altında yer aldığı Toksöz Holding, ayrıca gıda alanındaki operasyonlarıyla da tanınıyor. Sanset Gıda isimli şirketiyle TMSF'ye geçen Sagra'yı 77 milyon dolara 2007'de satın alarak büyük çıkış yapan holding, açılan ihalede Doğuş'un yanı sıra Elvan Çikolata ile de yarışmıştı.
Buraya toplamda 30 milyon dolar yatırım planlayan  Toksöz'ün planları arasında premium çikolata alanında Ülker'in satın aldığı Godiva gibi bir marka yaratmak da yer alıyordu. Holdingin bünyesinde ayrıca Galenos ve Yaset ecza depoları da yer alıyor.
Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Erol Toksöz'ün yaptığı Toksöz Holding'de oğullar Ahmet Toksöz ve Zafer Toksöz de görev alıyor.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön