29 / 03 / 2024

Şahinbey dönüşerek düzene kavuşuyor!

 Şahinbey dönüşerek düzene kavuşuyor!

Şahinbey ilçesi içerisinde son yılllarda çarpık kentleşmenin etkilerini düzeltmek ve düzenli bir yapı düzenine kavuşmak için kentsel dönüşümler yapılmış ve yapılmaktadır



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş  Adana  Şubesi Değerleme Uzmanı Alper Güler, Şahinbey ilçesini www.emlakkulisi.com için değerlendirdi...


 Şahinbey dönüşerek düzene kavuşuyor!


Şahinbey, Güneydoğu Anadolu bölgesinin sanayi ve ticarette ve konut üretiminde hızla gelişen, ulaşım bakımından önemli bir geçit noktası olan, bilim adamlarınca 5600 yıl önce kurulduğu tespit edilen Gaziantep şehrinin 3 merkez ilçesinden biridir.


Gaziantep İli’ne dolayısıyla Şahinbey İlçesi’ne kara, hava ve demiryolu ile ulaşım mümkün olup Adana Şanlıurfa Otoyolu şehrin doğusundan geçmektedir. Oğuzeli Uluslararası Havalimanına İstanbul ve Ankaradan her gün uçak seferleri düzenlenmektedir. Demiryolu ile ulaşım ise İstanbul Gaziantep arası Toros Ekspresi ile sağlanmaktadır.


1987 yılında resmi gazetede yayınlanan kararla ilçe olan 1988 yılında ise belediye çalışmalarına başlamıştır. İlçenin 138 mahallesi, 50 köyü bulunmaktadır. Şahinbey merkez belediyesinin dışında Büyükşahinbey, Burç ve Cevizli Belediyeleri mevcuttur.  31.12.2011 itibariyle ilçenin nüfusu 769.495 olup, bunun 756.867'si şehir merkezinde 12.628’si köylerde ikamet etmektedir. Şahinbey ilçesi Türkiye'nin en büyük 11. ilçesi konumunda metropol bir ilçedir. Genel nüfusun 2/3'ü dar gelirli, çok çocuklu, eğitim ve kültür seviyesi düşük vatandaşlardan oluşmakta ve genelde gecekondularda ikamet etmekte, küçük sanayi atölyelerinde işçi olarak çalışmaktadır. Gaziantep’in dolayısıyla Şahinbey’in gelişmesi çevre il, ilçe ve köylerden göç almasına yol açmıştır.


 Şahinbey dönüşerek düzene kavuşuyor!


Şahinbey ilçesi içerisinde son yılllarda çarpık kentleşmenin etkilerini düzeltmek ve düzenli bir yapı düzenine kavuşmak için kentsel dönüşümler yapılmış ve yapılmaktadır. Şahinbey Belediyesince Etiler, Serinevler mahallelerinde yapılan konut projeleri tamamlanmış uygun koşullarda halka kura yolu ile dağıtılmaktadır. Yeşilvadi projesi geçtiğimiz dönemde kabul edilmiş ve 702 konutluk projenin temelleri atılmıştır. Kentsel dönüşüm kapsamında mevcut yolların genişletilmesi için çalışmalar başlamış ve halen devam etmektedir. Belediye genişletme çalışmaları kapsamında kamulaştırma da yapmaktadır. Belediyenin yapmış olduğu Kentsel Dönüşüm Projelerinin yanı sıra  TOKİ  ve özel sektör de bölgeye ilgi göstermiş ve bölgede nitelikli konut ve konut siteleri yapmışlardır.


Şahinbey ilçesinin büyük bir kısmını oluşturan Yeşilevler, 60.yıl, Mimar Sinan, Akdere, Ocaklar, Yavuzlar, Düztepe, İnönü, Etiler Mahallelerinden oluşan bölgede kaçak gecekondu binalardan oluşmaktadır. İlçede yeni yapılaşmanın olduğu Deniz, Yeditepe, Güneykent, Karataş mahalleleri ise imarlı yapılardan oluşan bir bölgedir. İlçenin ilk imarlı kısmı ise kent merkezi yakınlarında Akyol, Binevler Mahalleleri ise 1970 li yıllara dayanan bir yapılaşma mevcuttur. Bu bölgede de yapılaşmanın eski olması sebebiyle yenileme çalışmaları başlamış ve son dönemde hız kazanmıştır. Yeni yapılan konutlar üniversitenin bölgede yer alması nedeniyle öğrencilere yönelik olarak hazırlanmaktadır. Bu konutlar 1+1 stüdyo dairelerden oluşmaktadır. Bölgede yapı kalitesi ve konumuna göre m² birim fiyatları 1200 TL/m² - 1600 TL/m² arasında değişmektedir.


Şahinbey ilçesine yapılan göçler ve açılan üniversiteler nedeniyle ilçenin büyümesi hızlanmış ve belediye yeni imar alanları açmıştır.  


Şahinbey ilçesinin ilk yerleşim yerleri olan Akyol Mah. Binevler Mah. Kavaklık ve Konak Mahallelerinde eski yapılar yoğunlukta olup bu mahallelerde m² birim fiyatları 750 TL ila 1000 arasında değişmektedir. Bölgede yer yer eski yapılar yıkılarak yerine yeni yapılar yapılmış ve yapılmaktadır. Bu yapılar genellikle üniversite öğrencilerine hitap edecek şekilde stüdyo dairelerden oluşmakta ve m² birim fiyatları 1100 TL ila 1500 TL arasında değişmektedir. Bölgedeki kira fiyatları son dönemde artmış olup bölgedeki meskenler 650 TL/ay ila 1000 TL/ay arasında değerlerde kiralanabilmektedir. 


İlçenin yeni yerleşim yerleri olan Günaykent, Yeditepe, Karataş ve 75. Yıl Mahalleleri düzenli yapılaşmış ve donatı alanları planlı bir şekilde kurulmuş mahallelerdir. Bu bölgede ilk yerleşimler tektükte olsa 1990 yıllarda yapılmaya başlanmış olup 2000 yılından itibaren mortgage yasasının da yürülülüğe girmesiyle yapılaşma faaliyetleri artmıştır. Genel olarak eski yapıların m² birim fiyatları bölgede düşük seyretmekte olup meskenin konum ve iç mekan özelliklerine, ulaşım imkanlarına bağlı olarak 750 TL ila 900 TL arasında değişmektedir. Yeni yapıların ise birim fiyatları özellikle 2010 yılından sonra yükseliş göstermiş ve yapının konum ve özelliklerine göre 1000 TL/m² ila 1400 TL/m² arasında satılmaya başlanmıştır. Bölgenin (özellikle Güneykent ve Yeditepe mahallelerinin) Gaziantep Üniversitesine yakın konumda olması nedeniyle stüdyo daireli yapılar hızla artmış ve hem birim m² fiyatları hem de kira fiyatları yükselmiştir. Bölgede stüdyo daireler yaklaşık 1000 TL/m² ila 1400 TL/m² arasında alıcı bulabilmekte ve 600 TL/ay ila 1000 TL/ay aralığında kiralanabilmektedir.


*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön