19 / 04 / 2024

Sincan'da yapılaşma yeni konutlarla çoğaldı!

 Sincan'da yapılaşma yeni konutlarla çoğaldı!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Ankara Şubesi Değerleme Uzmanı Yağmur Ezgi Yaşar, Sincan bölgesini www.emlakkulisi.com için değerlendirdi…



Sincan ilçesinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 17. yüzyıl arşiv kayıtlarında Sincan Köyü'nün adına rastlanmaktadır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında 28 hane ve mescitten oluşan bir köy iken Atatürk'ün önerileri ile yurtdışından (Romanya ve Bulgaristan) gelen göçmenlerle, 1950 yılında nüfusu 1.258'e ulaşmıştır. Atatürk'ün emriyle Sincan'a 100 hanelik Romanya Köseabdi'den göçmenler getirilmiştir. Bunlar Sincan'a gelirken lale soğanları ile birlikte gelmişlerdir. Bu nedenle de Sincan denildiğinde öncelikle akla lale ve lale bahçeleri gelmektedir.

 Sincan da yapılaşma yeni konutlarla çoğaldı!

Soydaşlarımızın buraya yerleştirilmeleri ile tipik bir göçmen köyü görünümünü alan Sincan, İstanbul-Ankara Tren Yolu ile Ankara-Beypazarı-Ayaş Devlet Karayolu üzerinde olması nedeniyle kısa zamanda hızlı bir şekilde gelişmiş, 1956 yılında bucak merkezi haline getirilmiş, aynı yıl merkezde belediye teşkilatı kurulmuştur. Nüfusu hızla artan Sincan Bucağı 30 Kasım 1983 tarihinde çıkartılan 2963 sayılı kanunla ilçe haline getirilmiş, daha sonra da 8 Mart 1988 tarih ve 88/12721 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Büyükşehir Belediye sınırları içerisine alınmıştır.

 

İç Anadolu Bölgesi'nde  Ankara  iline bağlı olan Sincan'ın kuzeydoğusunda Kazan; doğusunda Etimesgut; güneyinde Yenimahalle; güneybatısında Polatlı; batı, kuzeybatı ve kuzeyinde de Ayaş ilçeleri bulunmaktadır.

 

İlçe dağlık alanlarla kuşatılmış olup, daha çok orta kesimlerde tektonik çöküntü olan düz alanları vardır. Mürted Ovası diye anılan bu alan doğu ve batıda iki fay çizgisi ile sınırlanır. Kuzeydoğu kesimini Karyağdı Dağı’nın batı uzantıları, doğu kesimi Ayaş Dağı’nın uzantıları hakimdir. İlçe topraklarını Sakarya'nın kollarından Ankara Çayı sular. Yüzölçümü 420 km2'dir.

 

İlçe ekonomisini çok az olarak bitkisel üretim ile hayvancılık karşılarsa da burada yaşayanlar çalışmak amacıyla her gün şehir merkezine gitmektedirler. Ayrıca ilçede sanayi tesisleri ve kombinalar bulunmaktadır. İlçedeki kil yatakları da işletilmektedir. Ankara Sanayi ve Ticaret Odası tarafından kurulmuş olan Organize Sanayi Bölgesi Sincan’da bulunmaktadır.

 Sincan da yapılaşma yeni konutlarla çoğaldı!

Sincan'da 1990 yılında yapımı tamamlanmış olan Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Sincan'ın nüfusunun artışında en büyük pay sahibi olan Sanayi Bölgesi'nde çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı merkezli fabrika bulunmaktadır. 

 

Sincan, civar ilçelere nazaran hizmet sektöründe oldukça ileridedir. Civar ilçeler, belde ve köyler ihtiyaçlarını Sincan merkezinden karşılamaktadır. Özellikle mobilya, dayanıklı ev eşyaları, giyim, tekstil, eğitim ve gıda hizmetlerinde ilçenin ve civar bölgenin alışveriş merkezi konumundadır.

 

İlçenin nüfusu 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre 468.129'dur. İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 2 dış semt (Temelli ve Yenikent), 35 mahalleden oluşmaktadır.

 

İlçe vasfını kazanmasından ve 1. Organize Sanayi Bölgesi'nin açılmasından sonra sürekli olarak yeni konutlarla yapılaşması artan bölgenin nüfus artış hızı, Ankara nüfus artış hızının üzerindedir.

 

Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi kurulması amacıyla, 1978 yılında imzalanan protokol ile şehir merkezine 25. km. mesafede 4.147.980 m²'lik bir alan seçilmiş ve 1981 yılında altyapı çalışmalarına başlanmıştır. Bu alanın 175.487 m²'lik kısmı sosyal tesislere, 1.025.000 m²'lik kısmı yeşil alanlara ayrılmış olup, 2.104.955 m²'lik kısmıda sınai tesis parsellerine ayrılmıştır. 575 ha. üzerinde kurulu alanda 268 sanayi tesis bulunmaktadır. Bölge ilk aşamada 400 ha. arazi üzerinde 197 sanayi tesisi ve yaklaşık 20.000 çalışanı ile faaliyetini sürdürmekte iken yeni yatırım talepleri üzerine, 175 ha. büyüklüğündeki gelişme alanının, altyapı çalışmalarına 2005 yılında başlanmış ve bir yıl gibi kısa bir sürede 2006 yılında da tamamlanmıştır. Bölgenin, yeni yatırım taleplerinin karşılanması amacıyla yeni tevsi alanları oluşturulmuş ve 140 ha. daha büyütülmesi hedeflenmektedir. Bölge karma bir organize sanayi bölgesidir. Bölgede mobilya, döküm, gıda, elektrik, elektronik, makine üretimi, alüminyum, tekstil, zirai aletler, savunma sanayi, kimya, metal işleri, madeni eşya vb. alanlarda üretim yapılmaktadır. Bölgede 20 bin çalışan ile 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirilmektedir. 

 

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.

 


Geri Dön