19 / 04 / 2024

Bolu Çimento Fabrikası’ndaki feci kaza nasıl oldu?

Bolu Çimento Fabrikası’ndaki feci kaza nasıl oldu?

Ankara’da bulunan Bolu Çimento Fabrikası’nda arızalanan kazana müdahale eden 3 kişi bin derecelik maddenin altında kalarak can verdi. İncelemede, çalışanların kazanın altında olmamaları gerektiği belirlendi.



Ankara’nın Kazan ilçesinde bulunan Bolu Çimento Fabrikası’nda, arızalanan bölüme yapılan müdahale sırasında bin derecelik hammadenin işlendiği kazanın kapağının açılması sonucu Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özer, Üretim Şefi Haluk Bilge, İşletme elemanı Bayram Altın can verdi. Yasin Yıldırım ile İşletme Müdürü Enis Oymak ise yaralandı. Kazanın ardından çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi ile AKUT ekibi sevk edildi. Patlamada ağır yaralanan Yıldırım ve Oymak ambulansla  Ankara  Numune Hastanesi’ne götürülürken, yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürüldü.


‘Neden altındaydılar?’


Olay yerinde ilk incelemelerini gerçekleştiren Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin, kazanın patlama olmadığını belirtti. Milliyet’e konuşan Tekin, içinde bin 200 derecelik sıcak malzeme bulunan kazanda sıkışma meydana geldiğini, personelin bu sıkışmaya müdahale etmek isterken kazan kapağının açıldığını ve malzemenin üzerlerine döküldüğünü belirtti. Tekin, çimento fabrikalarında bu tür kazaların yaşandığını söyledi.


Personelin içinde sıcak malzeme bulunan kazanın altında bulunmaması gerektiğini söyleyen Tekin, “Oradaki sıkıntı insanların neden kazanın altında olduğudur. Bu tür durumlarda kazandaki sıcak malzemenin boşaltılması, personelin de malzemenin altında olmaması gerekir” dedi. Hayatını kaybeden personelin mühendis ve yönetici olduğuna dikkati çeken Tekin, “Teknik personel ve yönetici akşam üstü evlerinden çağırılmış. Kazandaki sıkışmayı gidermek istemişler. Ancak tabi kazanın tam olarak nasıl meydana geldiğini bilemiyoruz” diye konuştu.


Kaza açıklaması

Olayın ardından bölgede inceleme yapan Kazan Kaymakamı Murat Duru da kaza ihtimaline dikkat çekerken, Milliyet’e olayın savcılığa intikal ettiğini, patlamanın kesin nedeninin savcılığın yaptığı inceleme sonucu belirleneceğini söyledi. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Duru, yaralı işçilere de geçmiş olsun dileklerini iletti. Kazan Belediyesi Başkanı Lokman Ertürk de, olay yerindeki incelemenin ardından yaptığı açıklamada da, “Kaza sonucunda maalesef Genel Müdür Yardımcımız, üretim müdürümüz ve ustabaşımız olay yerinde can verdiler” dedi.


İnceleme yapılacak

Konu ile ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, ise yapılan deneme çalışması esnasında üretim hattındaki bir tıkanmanın giderilmesi esnasında olayın yaşandığı anlatıldı.

Firma yaptığı açıklamada ‘Konunun açıklığa kavuşturulması için her türlü inceleme yapılmaktadır’ ifadesine yer verdi.



‘Kazandaki sıvı boşaltılmalıydı’


MMO yöneticisi Tekin, “Sıkıntı insanların neden kazanın altında olduğudur. Bu gibi durumlarda kazandaki sıcak malzemenin boşaltılması gerekir” dedi.


Milliyet





Geri Dön