26 / 04 / 2024

Bolu'daki Tarihi Osmanlı Arastası'nın geleceği yargıda!

Bolu'daki Tarihi Osmanlı Arastası'nın geleceği yargıda!

Bolu’daki Tarihi Osmanlı Arastası’nı tescil etmeyen Koruma Kurulu kararı yargıya taşındı.Mimarlar Bolu’daki Tarihi Osmanlı Arastası’nın korunmasına ilişkin haklarını yargıda arayacaklar.



Mimarlar, Bolu Merkez Aktaş Mahallesi’nde yer alan tarihi çarşının Belediye tarafından yıkımına tepki göstermiş ve Osmanlı Arastasının devamlılığı olan dükkânların korunması için Koruma Kurulu’na başvurmuştu. Koruma Kurulu’nun tescil edilmeyeceğine ilişkin red kararını Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi yargıya taşıdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Bolu’daki arasta yapılarını yargı yoluyla korunması için dava açtık. Yapıların Koruma Kurulu tarafından tescil edilmemesi, yapıların tescil değeri taşımadığı anlamına gelmez. Birçok kez Koruma Kurulu’nun reddettiği yapıların bilirkişi raporlarıyla, mahkeme kararıyla tescil edilmesini sağladık. Bu durumun Bolu arastalarında da böyle olacağına dair inancımız tam” dedi.


Mimarlar Odası olarak, tarihi değerlerimizin korunması sürecinde her tür baskıya karşı tavır almak bizim sorumluluğumuz diyen Candan şöyle devam etti. ““Bolu Belediyesi’nin yıkmak istediği yapı Posta Caddesi üzerindeki, 77 ada, 15,16,17 ve 21 no’lu parselde bulunan ve 4 yapı şeklinde bir arada duran geleneksel Osmanlı arasta mimarisinin teknik özelliklerini taşıyan, iki katlı tarihi dükkan yapılarıdır. Bilimsel olarak bu yapıların korunması gerekirken koruma kurulu korumamıştır. Böylesi bir durumda süreci yargıya taşımamak, yapıların yıkılmasına göz yummak, koruma kurulu kararını kabullenmek, tarihimize ve mimarlık ortamına ihanettir. Koruma kurullarının siyasi baskıyla bir çok kez bilim dışı kararlar verdiğine tanıklık ettik. Mahkeme yoluyla yapıların tescil edilmesini sağladık. Ankara’da TBMM Camisi de önce yıkılmak istendi, Koruma Kurulu tescil etmedi, yargıya taşıdık. Mahkeme TBMM Camisini tescil etti. Arasta’nın yıkılması tarihi ve kültürel mirasımızın yok olması anlamına gelmektedir. Tescilli olan Yıldırım Beyazıt Cami’sine, Sultan Hamamı ve Süreyya Otel’e cephe veren Osmanlı Arastası aynı dönemin kültürüdür. Belediye bu yapıları koruyup tescil ettireceğine, yıkarak orayı ranta açmak istiyor. Ancak yargı bu sürece dur diyecektir. Bolu Belediyesi, kültürünün ve değerinin farkında olmayan bir belediye olarak tarihe not edilecektir.”  



Bolu Olay

 


Geri Dön