25 / 04 / 2024

Bombardier, Türkiye'ye 100 milyon euro yatırım yapmayı planlıyor!

Bombardier, Türkiye'ye 100 milyon euro yatırım yapmayı planlıyor!

Bombardier, Türkiye'ye yatırım yapmakta kararlı. Bölge Başkanı Dieter John, "Siyasi durum ne olursa olsun Türkiye'de yatırımı sürdüreceğiz. TCDD'nin ihalesini alırsak 100 milyon euro yatırım planlıyoruz" dedi.



Kanadalı raylı sistemler ve uçak üreticisi Bombardier şirketinin, Türkiye’deki raylı sistem yatırımlarına yönelik ısrarı sürüyor. TCDD’nin 2016 yılı ilk çeyreğinde çıkmayı planladığı 80 adetlik hızlı tren seti ihalesine hazırlanan Bombardier’in, Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölge Başkanı Dieter John, Türkiye’ye demiryolu alanında stratejik açıdan yaklaştıklarını belirten John, ihaleyi kazanmaları halinde yerli ortakla birlikte 100 milyon Euro yatırım yapmayı öngördüklerini söyledi. 


Bir yılı aşkın süredir TCDD’nin 80 adet hızlı tren seti ihalesine hazırlanan Bombardier, bu kapsamda yüzde 50 yerlilik oranı şartını yerine getirebilmek için Mart ayında bir Türk şirketiyle anlaşma imzalamıştı. Aysel Yücel imzasıyla 16 Mart tarihli DÜNYA’da yayınlanan haberde ise Bombardier’in hızlı tren satış başkanı Furio Rossi, Türkiye’yi demiryolu konusunda üretim üssü haline getirmek istediklerini bildirmişti. 


İhale tarihi yaklaştıkça Türkiye’deki temaslarını artıran Bombardier’in üst yönetimi önceki gün de Ankara’da görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ardından soruları cevaplandıran Dieter John, 1986 yılından bu yana Türkiye’de hizmet verdiklerini ve kentsel ulaşıma ciddi katkı sağladıklarını söyledi. 


Ankara, İstanbul,  İzmir  gibi illerde raylı sistem, metro, tramvay yanı sıra sinyalizasyon desteği de verdiklerini kaydeden John, geleceğe dönük varlıklarını genişletmek, fırsat alanlarını artırmak istediklerini bildirdi. Şu ana kadar metro ve lokomotif yatırımları bulunduğunu, buna tren yatırımlarını da eklemek istediklerini aktaran John, hızlı tren seti ihalesiyle ilgili olarak da “Ev ödevimiz var, buna hazırlanıyoruz” nitelemesini yaptı. İhale şartnamesi uyarınca yerel partner bulmak zorunda olduklarını ve gizlilik anlaşması imzaladıkları için ortağın ismini şimdilik açıklamayacaklarını kaydeden Dieter John, bu kapsamda 100 milyon Euro yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Türkiye’de sadece tedarikçi olmadıklarını, daha geniş alanlara yayılarak uygun ürünün üretilmesi konusunda da çalışma yaptıklarını anlatan John, “Sürekli Türkiye ile temas halindeyiz. Özellikle toplu taşımada sürekli iyileşme olduğunu görüyoruz. Biz de daha invoatif ürünlerle bu gelişmeye katkı sağlamak istiyoruz” dedi.


“Seçim yatırım planlarımızı etkilemez”


Türkiye’ye yönelik temel bakış açılarını “uzun vadeli stratejik ortaklık” olarak tanımlayan Dieter John, “Bombardier ve Türkiye adına Kazan- Kazan durumunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi. Türkiye’de seçim ortamının kendilerini etkilemediğini belirten John, siyasi durum ne olursa olsun çalışmaya devam edeceklerini aktardı. Türkiye’nin coğrafi avantajlarının farkında olduklarına vurgu yapan Dieter John, Ortadoğu ve Avrupa arasında köprü görevi görebileceğini, demiryolu trafiğinde önemli bir koridor olabileceğini, bu yüzden Türkiye’ye özel önem verdiklerini bildirdi


Dünya


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier, TCDD’nin açmış olduğu Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalelerine yerli ortağı Bozankaya ile katılacak.


Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier, Bozankaya ile 80 Yüksek Hızlı Tren (YHT) için ilan edilen ihaleye katılmak üzere anlaşma imzaladı. İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Bombardier Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi, “Türkiye’de 100 milyon Amerikan Doları değerinde bir yatırım öngörüyoruz” dedi.


Türkiye’de 5 yıllık bir ortaklık arayışı içinde olduklarını kaydeden Rossi, Bozankaya ile imzaladıkları anlaşmayla ilgili, “Yaptığımız seçimin doğru ve kazan kazan bir seçim olduğunu düşünüyoruz. Bugün bizim için aslında bir doğum günü kutlaması” yorumunu yaptı.


Rossi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amacımız, ihalesi ilan edilen 80 Yüksek Hızlı Trenin yüzde 50’sinin yerelleştirilmesi. Bozankaya ile olan ortaklığımız sadece YHT ile sınırlı değil. Biz demiryolu sektöründe ve belediyeler tarafından ilan edilen tüm ihalelerle ilgileniyoruz.”


Rossi, daha önce ertelenmiş olan ihalenin yılsonuna doğru yapılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.


BOZANKAYA, 2020 YILINDA AKÜ FABRİKASI AÇMAYI HEDEFLİYOR


Murat Bozankaya ise gelecek planları arasında raylı sistemlerde yol almak olduğunu belirterek şu anda bir tramvay geliştirdiklerini söyledi. Bozankaya bir diğer planlarının ise 2020 yılında akü üretim fabrikası açmak olduğunu ifade etti.


YHT konusunda Bombardier ile çalışmaya karar verdiklerini belirten Bozankaya, “Amacımız 80 araç sayısının üretiminin yüzde 50’den fazlasını Türkiye’de üreterek Türkiye’ye kazandırmaktır. Çin Bombardier sayesinde üretimini yüzde 100 kendisi yapıyor. Bizim de ana gayemiz bu, Türkiye’de üretim yaparak dışarıya satmak” dedi.


Aynı sektörde bulunan başka bir firmayla 172 metro araçlık Bangkok projesi ihalesine girdiklerinden bahseden Bozankaya, ihalenin kazanılması durumunda bu araçları Türkiye’de üretmeyi planladıklarını ve üretimin yüzde 58’inin Türk malı olacağını kaydetti.


Sözcü


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier'in Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi, yerli ortakları Bozankaya ile katılacakları TCDD yüksek hızlı tren (YHT) ihaleleri sonucu 80 adet tren seti üretmeyi hedeflediklerini söyledi.


Dün Ankara'da iki şirket arasında imzalanan işbirliği anlaşması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Rossi, "Ortağımız Bozankaya ile YHT üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacağız" dedi. 


Rossi, TCDD'nin YHT satın alma ihale bedeli için, trenlerin bakım sözleşmeleri ve üretim için gereken teknoloji transferi de dahil edildiğinde 3 milyar euro tutarında bir tahminin gerçekçi olacağını söyledi. İhalenin sonbahar başında yapılması bekleniyor. Tren ağının genişletilmesi kapsamında toplam 106 tane YHT alımı öngörülüyor.


Bugün


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bombardier Türkiye'de ortağı Bozankaya ile YHT üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacak.

 

Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier, Türkiye'de demiryolu projelerine yerli ortak olarak Bozankaya ile birlikte katılacak ve yüksek hızlı tren (YHT) üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacak.

 

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Bombardier Transportation yetkilisi Furio Rossi, şirketin Türkiye'de yürüteceği projeler için yerli ortak olarak Bozankaya'yı seçtiğini ifade ederek, "Türkiye'de ortağımız Bozankaya ile yüksek hızlı tren üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacağız" dedi.

 

Almanya merkezli ve Türkiye'de üretim tesisi bulunan Bozankaya AŞ, internet sitesinde yer alan bilgiye göre şehir içi ulaşım için otobüs, troleybüs ve tramvay üretiyor.

 

Son olarak Kayseri belediyesi Bozankaya'dan 30 adet tramvay satın almıştı.

Türkiye'de merkezi ve yerel yönetimler ulaştırma ağlarının büyütülmesi kapsamında yüksek hızlı tren ağından, şehir içi raylı toplu taşıma ağının geliştirilmesine kadar farklı ve mali değeri yüksek projeler yürütüyorlar.

 

Ulaştırma Bakanlığı hızlı tren ağının genişletilmesi kapsamında 106 tane daha hızlı tren setinin alınmasını öngörüyor.

 

Sektör yetkilileri hızlı tren alımlarının birkaç ihale halinde ve bu yıl içinde yapılmasını beklerken, trenlerin toplam değerinin 3 milyar euronun üzerinde olacağını tahmin ediyorlar.

 

İspanyol tren üreticisi Talgo, yerli ortak olarak Tümosan ile birlikte bundan sonraki hızlı tren alım ihalelere katılmak istediğini daha önce açıklamıştı.

 

Türkiye daha önce İspanyol şirketi CAF ve Alman Siemens'ten hızlı tren seti almıştı.


Vatan



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Tren ve havacılık sektörlerinde dünyanın önde gelen üreticilerinden Kanadalı Bombardier’in hedefinde Türkiye var.


Dün kapılarını açan Eurasia Rail Fuarı kapsamında Türkiye’ye gelen Bombardier Transportation Avrupa Başkanı Dieter John, Türkiye pazarına büyük önem verdiklerini söyledi. Bombardier Transportation’ın ürün gamının Türkiye’nin demiryoluna ve ihtiyaçlarına mükemmel uyum sağladığını ifade eden John, TCDD’nin hızlı tren ihalesine hazırlandıklarını belirtti.


İHALE SONRASI YATIRIM YAPACAK


TCDD’nin 2023 yılına kadar 45 milyar dolarlık bir yatırım planladığını anlatan John, bununla beraber altyapı yenileme ve teknoloji yükseltme amaçlı toplamda 70 milyar dolarlık planların olduğunu ve bunların içerisinde yer almak istediklerini kaydetti. Alınacak ihaleler sonrasında Türkiye’ye yatırım ve teknoloji transferini yapacaklarını dile getiren John, halihazırda Bozankaya firması ile ortaklıklarının bulunduğunu aktardı. John, yaklaşan 80 adet yüksek hızlı tren ihalesi için TCDD tarafından seçildikleri takdirde Bombardier ve Bozankaya olarak Ankara’da bir üretim tesisiyle birlikte Türkiye’ye yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. John, ayrıca üçüncü havalimanı ve üçüncü köprüde yer alacak raylı sistemlerle de ilgilendiklerini sözlerine ekledi.


30 ÜLKE EUROASIA RAIL’DE BULUŞTU


Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı (Eurasia Rail) 6’ncı kez kapılarını açtı. İstanbul Fuar Merkezi’nde başlayan fuara 30 ülkeden 300 firma katıldı. 5 Mart’a kadar açık olacak olan fuar, demiryolu sektörü temsilcilerini bir araya getiriyor.


Sözcü


Geri Dön