27 / 04 / 2024

Borç taksidi biter, kiranın sonu yok!

Borç taksidi biter, kiranın sonu yok!

Gayrimenkul sektörünün hem emlakçılık hem inşaat ayağında yer alan Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, ev almayı düşünüp bunu erteleyenlere alım tavsiye ediyor.



Gayrimenkul sektörünün hem emlakçılık hem inşaat ayağında yer alan Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, ev almayı düşünüp bunu erteleyenlere alım tavsiye ederken "Gayrimenkul geçmişte de en iyi yatırım olduğunu ispatladı. Biraz birikmiş paranız varsa ve kirada oturuyorsanız daha ne kadar kirada yaşayacaksınız? Sonsuza kadar kira mı ödeyeceksiniz" ifadelerini kullanıyor.

Turyap'ta Organizasyon Geliştirme Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulunan, ardından bir dönem kendi emlak ofisini de açan Güzin Ervardar, "15 yıldır profesyonel olarak gayrimenkul sektöründeyim. 1994 ve 2001 krizlerinden sonra yaşanan gelişmeler gösterdi ki, kriz dönemlerinde en iyi yatırım gayrimenkule yapılan yatırımdır" diyor.

Tek tük örnekler var
Halen Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü olan Güzin Ervardar, ikinci el konut fiyatlarında tek tük örneklere bakıp düşüşe bakıp alım için daha da düşmesini bekleyenlere önerilerde bulunurken, "Nitelikli projelerde zaten fiyat düşüşü yok. İkinci elde ise tek tük örnekler var. Sıkışan bazı müteahhitler de satı yapabilir ama bu gibi birkaç örneğe bakıp genelleştirme yapılmaz. Hatta daha da düşer diye beklemek mantıklı değil" diye konuşuyor. Gayrimenkulün, geçmiş tüm dönemlerde kendini ispatladığını söyleyen Güzin Ervardar, şöyle devam ediyor:
"Şu dönemde, insanlar biraz birikmiş parası varsa, yaşam koşullarını düzenleyip 10-15 yıl vade koşullarında bile konut yatırımı yapabilir. Eğer kirada oturuyorsanız, daha ne kadar kirada yaşayacaksanız? Sonsuza kadar kira ödemek mümkün! Fakat konut kredisi kullandığınızda, bir gün bunun taksit ödemeleri bitecek. 5 yıl, 10 yıl veya 15 yıl... Bir gün bitecek ve kendi eviniz olacak. O yüzden her zaman konut yatırımı öneriyorum. Sonsuza kadar kira ödemektense, bedeline katlanıp maliyetine katlanıp, evinizi alın. Bir gün onun ödemeleri de bitecek. Her koşulda, parası olmayan da uzun dönem borçlanabilir. Borç taksidi biter ama kira ödemesi sonsuza dek devam eder."
İnşaat firmalarının son dönemde maliyetler ne kadar artarsa artsın zam yapmadığını söyleyen Ervardar, "Koşullara bakıp, 'Bir dakika! Bu fiyatta kalalım' diyoruz. Son yıllarda kâr oranları zaten maliyetlere yaklaştı, bazen başabaş gidiyor. Bir dönem sonra piyasada yeni dengeler oluşacak. Maliyetler fiyata yansıyacak" ifadelerini kullanıyor.

Güvenli limana demirleyin
Faizlerdeki yükseliş sonrası, 100 bin YTL'nin 3 aylık faize yatırılması halinde vade sonunda 105 bin YTL olacağını kaydeden Ervardar, "Fakat konut piyasalarında yeni dengeler oluşunca fiyat artışları elbette 5 bin YTL olmayacak. Parasını piyasalarda değerlendirenler, yeni dengeler oluşunca bu fiyatlara daire alamayacak. Gayrimenkule yatırım yapanlar güvenli bir limana demirlemiş olur, hem de para kazanır. Krizin sonunda, bu, kesinlikle böyle olacak" diye konuşuyor.

Ali Öztürk/Hürriyet Seri İlanlar

Geri Dön