19 / 03 / 2024

Borçlar Kanunu ev sahibi ve kiracı ilişkisini düzenliyor!

Borçlar Kanunu ev sahibi ve kiracı ilişkisini düzenliyor!

Borçlar Kanunu ile ev sahibi ile kiracı ilişkisi yeniden düzenleniyor. Artık kiracı, depozitosunu bankadan faiziyle alacak. Depozito bedeli 3 aylık kira bedelini aşamayacak.



Ev sahibi ile kiracı ilişkisini içeren konular Borçlar Kanunu ile düzenliyor. Yasa kira artışından, evin hangi şartlarda tahliye edileceğine kadar birçok karar yer alıyor. Ancak ev kiralanırken depozito ödemesi  konusu bilinmiyor. Yasaya göre; depozito artık 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Örneğin; 1500 liraya kiralanan daire için mülk sahibi en çok 4500 lira talep edebilir. Yasaya göre, depozito artık 3 aylık kira bedeli aşamayacak. Örneğin; 1500 liraya kiralanan daire için ev sahibi en çok 4500 lira talep edebilecek.


Temmuz 2012’deki yasal düzenlemeyle depozito garanti altına alındı. Evi kiralayanlar parayı daire sahibine elden elden teslim etmeyecek. Depozito,, kiracı, kiraya verenin onayı olmadan çekilmeyecek şekilde vadeli mevduat hesabına yatırılacak. Kira süresince elde edilecek faiz geliri depozitoya eklenecek. Banka, sözleşme bittikten sonra, iki tarafın rızasıyla bu parayı geri verecek.


Yasaya göre, ev sahibi, kira kontratının süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramayacak. Mülk sahibi, kontrat süresi bitimine bir ay kala, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, önceki kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine dönüşür. Kiracı, evin sorunları varsa kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini göstererek evden çıkabilir. 


Kiracıyı koruyan diğer düzenlemelerden biri ise erken tahliye konusu. Yasada erken tahliyede, taşınmazın bilirkişi tarafından belirlenecek kiraya verilebilme süresi kadar kira ödeme borcu öngörülüyor. Kiraya verileceği makul zaman (2 ay gibi) belirleniyor. Kalan 10 aylık kira bedeli yerine 2 aylık kirayı ödeyip evi tahliye imkanı sunuluyor.




Posta


Geri Dön