25 / 04 / 2024

Borcu ödenmeyen konuta 30 saniye darbesi!

Borcu ödenmeyen konuta 30 saniye darbesi!

Mortgage (Tut-sat) sektörüne yönelik ortak bir inceleme başlatan eyalet başsavcıları, bir dönem borcu ödenmeyen ev ya da işyerine 30 saniyede icra kararı alan kreditörlerin yaptığı işlemleri araştıracak



Varlık balonunun patlaması sonucu ev ve işyerlerini icraya kaptıran ABD'lilerin sayısındaki hızlı artış 50 eyaletin başsavcılarını harekete geçirdi. Mortgage (Tut-sat) sektörüne yönelik ortak bir inceleme başlatan eyalet başsavcıları, bir dönem borcu ödenmeyen ev ya da işyerine 30 saniyede icra kararı alan kreditörlerin yaptığı işlemleri araştıracak. Son gelişmeler ışığında çok sayıda banka, eyaletlerdeki icra işlemlerini dondurma kararı alırken, bazı mahkemeler de icra davalarında konut sahibi lehine 30 saniyede karar almaya başladı. Son olarak Florida'nın Jensen Beach bölgesindeki yazlık evi için icra kararı alınan Nicole West'in 3 yıldan bu yana süren davasının son duruşmasında jet hızıyla lehte sonuç çıktı. Mahkeme, West'in evine icra kararı alınması yönündeki işlemlerde kreditörlerce hilekarlık yapıldığı kararına vardı.

SORUşžTURMA BÜYÜYOR
Başsavcılar, bazı bankaların borcunu ödeyemeyen mortgage sahiplerinin evlerinden tahliyesi ve konutların icra yoluyla satışı için yeterli dosya incelemesi yapmadan karar aldıkları veya sahte belge düzenledikleri iddialarını araştırıyor. Bazı banka görevlilerinin de konutlara el konulmasıyla ilgili belgeleri okumadan imzaladığı öne sürülüyor. Her eyaletin başsavcısı, konut sahiplerinin evlerini boşaltmada kullanılan belgelerin yasallığı ve doğruluğunu tek tek incelemeye başladı. Minnesota eyalet başsavcısı Lori Swanson, 'Kolaya kaçıcı uygulamalar ve dikkatsiz evrak düzenlemeleri rahatsız edici ama şaşırtıcı değil' dedi. Iowa eyalet başsavcısı Tom Miller de eyaletlerin zarar gören konut sahiplerinin hakkını arayacaklarını ve para cezaları uygulayacaklarını söyledi. Bu arada aralarında Bank of America, Ally Financial ve JP Morgan'ın bulunduğu bazı bankalar icralı konut satışlarını bazı eyaletlerde durdurma kararı aldı.

3 MİLYON KONUTA EL KONDU
ABD'nin önde gelen emlak şirketlerinden RealtyTrac'a göre, Ocak 2007 ve Ağustos 2010 arasında bankalar, yaklaşık 3 milyon konuta el koydu. Bankaların sadece bu yıl 1.2 milyon konuta el koyması bekleniyor. Eylül ayında icraya düşen konut sayısı 100 bini geçerek rekor kırdı.

İcra işlemleri yavaşlayacak
ABD'deki mortgage sektörüne yönelik başlatılan soruşturmaların icra işlemlerini yavaşlatacağı belirtiliyor. Sektör analistleri, ikinci çeyrekte satılan her dört konuttan birinin icralı olduğunu belirterek, bu işlemlerdeki yavaşlamanın ekonominin genelini etkileyeceğini kaydediyor.
Sabah


Geri Dön