23 / 04 / 2024

Bornova'daki Ağaçlı Yol konut yapımına uygun hale getirildi!

Bornova'daki Ağaçlı Yol konut yapımına uygun hale getirildi!

Milliyet Ege Gazetesi köşe yazarı olan Mustafa Yılmaz, bugünkü yazısında Bornova Kazım Dirik Mahallesi'ndeki iki ayrı arazinin detaylarını anlattı. Yılmaz, 54 bin metrekarelik alanın ticaret merkezi ve konut yapımına uygun hale getirildiğini belirtti.



İzmir'de uzun süre konuşulan gündem maddelerinden biriydi. 

Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün 'Ağaçlı Yol' diye de bilinen Bornova Kazım Dirik Mahallesi'ndeki iki ayrı arazisi satılmak üzere geçen yıl Özelleştirme İdaresi'ne devredildi. 

Özelleştirme İdaresi de arazilerin değerini artırmak için plan değişikliğine gitti. Büyükşehir Belediyesi'nin 1/25 binlik Nazım İmar Planı'nda 'Bölgesel Park' olarak görünen yaklaşık 54 bin metrekarelik alan ticaret merkezi ve konut yapımına uygun hale getirildi. 


İzmir Büyükşehir ve Bornova belediyeleri, söz konusu plan değişikliğini reddetti. 

Ama Özelleştirme İdaresi kendi plan yapma yetkisini kullanarak tıpkı Kültürpark gibi 'Bölgesel Park' olması gereken yeri ticaret merkezi ve konut alanına çevirdi. 

Üstelik de yapılaşma iznini 2 emsal ve 10 kata kadar yükseltti. 

Tabandaki yapı kullanım haklarını da sınırsız hale getirdi. 

Konu mahkemelik oldu. 

Danıştay 6'ıncı Dairesi, söz konusu planlarla ilgili 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. 

Özelleştirme İdaresi bu kararı bir üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na götürdü. 

Konuyu görüşen Kurul, Danıştay 6'ıncı Dairesi'nin kararını haklı buldu. 

Yani "Bölgesel Park'ı, 10 katlı yapılaşmaya açan planlar durdurulsun" dedi. 


İzmir'in en büyük yeşil alanlarından biri olan bu bölgenin 'Bölgesel Park' olarak kalması yönündeki umutlar artarken tuhaf bir gelişme oldu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  İzmir  ve Manisa için hazırladığı 1/100.000'lik planlarda "Bölgesel Park" olarak görülen bölgeyi "Kentsel Yerleşik Alan " olarak değiştirdi. 

Danıştay 6'ncı Dairesi de bu değişikliği gerekçe göstererek Karayolları Arazisi'nin "Bölgesel Park" olarak kalması yönündeki bilirkişi raporunu iptal etti. 

Mahkeme yeni bir bilirkişi atanmasına karar verdi. 


Oysa bir önceki bilirkişi raporunda şu ifadeler yer alıyordu: "Bilirkişi kurulumuz; dava konusu planlarda sözü edilen yeşil alanın kamusal mekan niteliğini hemen hemen tümüyle ortadan kaldırıp bu alanın bir özel mekan haline dönüştürülmesinin ve Karayolları Bölge Müdürlüğü arazisinin mevcut kullanımının dikkate alınmamasının planlama, şehircilik ve kentsel tasarım ilkeleri ile kamu yararı bakımından kabul edilmesinin mümkün olmadığı görüşündedir. 

Dava konusu taşınmaz üzerinde, dava örneğindeki gibi parçacı kararlarla öngörülecek kullanımların işlevselliği sınırlı olacağı gibi, alanın bir kent/bölge parkı olma niteliği de tümüyle ortadan kalkacaktır. 

Dolayısıyla Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 18.01.2013 /13 sayılı kararıyla onaylanan planlardaki kullanım kararı da bölge parkı kullanımıyla uyumlu bulunmamıştır. 

Yapılan plan değişikliklerinin planlama ilkeleri ile şehircilik esaslarına aykırılık taşıdığı ve kamu yararına olmadığı görüşüne varılmıştır."


Neredeyse 100 yıldır "Ağaçlı Yol" diye bilinen bölgeye Çevre Bakanlığı "ağaçsız plan" yapıyor. 

Mahkeme, bu yeni planlar nedeniyle alanın bölgesel park olarak kalması gerektiğini söyleyen bir önceki bilirkişi raporunu iptal ediyor. 

Öyle anlaşılıyor ki "Kurt, kuzuyu yemeye" karar vermiş. 

Biz ne desek boş. 




Mustafa YILMAZ/Milliyet Ege


Geri Dön