19 / 04 / 2024

Borsadaki gayrimenkul hisseleri yerle bir

Borsadaki gayrimenkul hisseleri yerle bir

Konut talebinin bıçak gibi kesilmesi ve fiyatların düşmesi, yatırımcıları borsadaki gayrimenkul yatırım ortaklığı hisselerinden kaçırdı.



13 şirketin tamamının hisse fiyatı, pay başına net aktif değerinin altında bulunuyor.

Finans piyasalarını alt üst eden küresel kriz tüm dünya ekonomilerinde resesyona yol açarken Türkiye de bu durumdan payını fazlasıyla alıyor. Özellikle otomotiv ve emlak piyasasında talep bıçak gibi kesilirken, borsadaki yatırımcılar da sözkonusu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinden uzak duruyor. Bankaların kredilerde frene basması, talebin ertelenmesi ve bunun sonucunda da stoklardaki patlamayla birlikte fiyatların hızla gerilediği konut piyasasında şirketler oldukça zor bir dönemden geçiyor.
Türkiye'deki emlak stokunun 20 milyar TL'ye ulaştığı tahmin edilirken, sektörün içinde bulunduğu durum, hisse senetleri borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıklarını da dip seviyelere çekti. Borsada işlem gören 13 gayrimenkul yatırım ortaklığının tamamının hisse fiyatı, pay başına net aktif değerin çok altına inerken, bu şirketlerin piyasa değerleri de hızla eridi.

Sinpaş'ta büyük düşüş
2007 yılının haziran ayında sermayesinin yüzde 49,9'unu 770 milyon dolarlık şirket değeri üzerinden halka arz eden Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın mevcut piyasa değeri 149.5 milyon dolara indi. Hisse senetleri son 6 ayda yüzde 70'e yakın değer kaybeden Sinpaş'ın net aktif değeri 1 milyar 56 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Pay başına net aktif değeri 7.71 TL olan Sinpaş borsada ise 1.42 TL'den işlem görüyor. Pay başına net aktif değerine göre yüzde 81,5 oranında iskontolu işlem gören Sinpaş'ta son dönemde yaptığı alımlarla dikkati çeken Autonomy Master Fund'un şirketteki payı yüzde 12,59'a ulaştı.
Sinpaş'ın ana ortağı Sinpaş Yapı'nın da payı borsadaki alımlarla yüzde 36,78'e yükseldi. Sinpaş'ın portföyünde bulunan gayrimenkul projeleri arasında Lagün, Ottomanors, Bosphourus City ve Aquacity 2010 yer alıyor. Söz konusu dört projenin ekspertiz değerleri 823.8 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Şirketin portföyündeki arsa ve arazilerin ekspertiz değeri de 420 milyon TL olarak açıklandı.

Akmerkez % 65 iskontolu
Hisse senetleri son 6 ayda yüzde 33,6 oranında değer kaybeden Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın net aktif değeri 936.8 milyon TL, pay başına net aktif değeri ise 68.39 TL oldu. Borsada hisse fiyatı 23.90 TL olan Akmerkez, pay başına net aktif değerine göre yüzde 65 oranında iskontolu işlem görüyor. Akmerkez'in piyasa değeri de 201.4 milyon dolara indi. Pay başına net aktif değerine göre yüzde 76,2 oranında iskontolu işlem gören Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın hisseleri son 6 ayda yüzde 46,7 değer kaybetti.
Piyasa değeri 35.5 milyon dolara gerileyen Alarko'nun net aktif değeri ise 245.1 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Net aktif değeri 1 milyar 191 milyon TL, pay başına aktif değeri ise 2.65 TL olan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın borsadaki hisseleri ise yüzde 67,5'luk iskonto ile 0.86 TL'den işlem görüyor. Son altı ayda hisseleri yüzde 27 değer kaybeden şirketin piyasa değeri 236.1 milyon dolara düştü.

Atakule'nin % 24,7'si Tarman'ın
Net aktif değeri 177 milyon 249 bin TL, pay başına aktif değeri 2.11 TL olan Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı borsada yüzde 66'lık iskonto ile 0.71 TL'den işlemg örüyor. Hisse senetleri son altı ayda yüzde 36 değer kaybeden şirketin piyasa değeri 47.1 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 51,23'ünün Manag Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat'e satışı konusunda yapılan sözleşme, alıcı firmanın taahhütlerini yerine getirememesi nedeniyle 15 Ocak 2009'da feshedilmişti. Öte yandan Atakule'deki alımlarına devam eden İsmail Tarman'ın ise şirketteki payı yüzde 24,7'e ulaştı. Net aktif değerine göre yüzde 73,3 oranında iskontolu işlem gören Doğuş-GE Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın piyasa değeri de 26.9 milyon dolara indi. Şirketin net aktif değeri 165.4 milyon TL seviyesinde bulunuyor.

Yapı Kredi Koray'da satış durdu
Yapı Kredi Bankası'nın, piyasa koşullarında yaşanan olumsuz gelişmeler çerçevesinde arzu edilen değerlere ulaşılmayacağı gerekçesiyle satış sürecini durdurduğu Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın pay başına net aktif değeri 3.40 TL, hisse fiyatı ise 0.67 TL seviyesinde bulunuyor. Borsada yüzde 80 iskontolu işlem gören şirketin hisseleri son 6 ayda yüzde 76 değer kaybetti. Net aktif değeri 136 milyon TL olan Yapı Kredi Koray'ın piyasa değeri 15.4 milyon dolara kadar geriledi. Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 1198 yılında 67 milyon dolarlık şirket değeri üzerinden halka açılmıştı. 1999'da 24 milyon dolarlık şirket değeri üzerinden halka açılan Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın da piyasa değeri 9.1 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Borsadaki gayrimenkul hisseleri yerle bir

Referans

Geri Dön