24 / 04 / 2024

Borusan Limanı büyüyor!

Borusan Limanı büyüyor!

Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, Gemlik´teki Borusan Lojistik Limanı yatırımının üçüncü fazına başlamayı konuşmaya başladıklarını belirtti



Borusan Limanı´nda 2008 yılında başlatılan 100 milyon dolarlık genişleme yatırımı, planlanan zamanda tamamlanırken, yatırımla, liman kapasitesinde yaklaşık iki kat artış sağlandı. Liman 10 bin TEU kapasiteli konteyner gemilerine hizmet verebilir konuma geldi. Yatırım sonucunda Borusan Lojistik, 5 milyon ton genel kargo, 400 bin TEU konteyner ve 250 bin araç elleçleme kapasitesine ulaştı, 1.400 metre yanaşma yeri ve 280 bin metrekarelik gümrüklü ve 80 bin metrekarelik gümrüksüz terminal sahasına sahip oldu.

Gürgenç, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, izin süreci 3 yıl süren Borusan Limanı´nın 2 yıllık yapım sürecinin ardından faaliyete geçtiğini dile getirerek, "Her 5 ila 10 senede krize girdiğimizi düşünürseniz, bir yatırımcının ´böyle liman yapmak istiyorum´ dedikten sonra inşaata başlaması için 3 sene geçmesi inanılmaz zorluk" diye konuştu.

Kriz öncesinde yaptıkları fizibilitelerle limanı yapmaya giriştiklerini ve krizi öngörmelerine rağmen planlarını çok fazla değiştirmediklerini ifade eden Gürgenç, limanın, kriz öncesi yapılan fizibilitelerdeki rakamları tutturduğunu belirtti.

Gürgenç, "Çok geçmeden, yaklaşık 1 yıl içinde bu yatırımın üçüncü fazına başlamayı şu anda konuşmaya başladık. İzinlerimiz, 3. ve 4. fazı da kapsadığı için artık izin gibi bir durum yok önümüzde. Biz uygun gördüğümüz anda üçüncü faza başlayabilecek vaziyetteyiz" dedi.

Bilecik, Bursa, Kütahya, Eskişehir´in yanı sıra İzmit ve Adapazarı´ndan da yük alabildiklerini anlatan Gürgenç, saatte 60 hareketten daha fazlasını taahhüt edebilecek durumda olduklarını ve fizibilitelerin üzerinde hacim elleçlemelerinin mümkün olduğunu bildirdi. Gürgenç, şunları anlattı:
"Sizin elinizde bir kabınız varsa, onu suyla doldurabiliyorsunuz. Eğer kabınız yoksa, su da yok. Önce kap diye tarif ettiğimiz limanı yaptığımız zaman, bu kabı dolduracak su akmaya başlıyor. Önümüzdeki dönem de, ülkenin bir ikinci diple veya ikinci krizle karşılaşmayacağını görebilirsek, söyleyebilirsek, hemen üçüncü ve dördüncü fazı yapmayı planlıyoruz."

-"KRİZİ SANKİ YAŞAMAMIŞIZ GİBİ..."-
2008´in ilk 6 ayı ile 2010´un ilk 6 ayı karşılaştırıldığında, limandan yapılan ihracatta yaklaşık yüzde 20´ye yakın büyüme olduğunu kaydeden Gürgenç, "2009´da yaşanan büyük krizi sanki yaşamamışız gibi... Bölgemizde hızlı bir düzelme bölgemizde söz konusu" dedi.

Kaan Gürgenç, Borusan Lojistik olarak bu yıl, 2008 ile aynı yere gelmeyi hedeflediklerini bildirerek, "Yaklaşık olarak yüzde 30´luk büyümeyle 270 milyon dolar civarına gelmeyi planlıyoruz. 6 ayı geride bıraktık. yıl sonunda bu hedefi tutturabileceğimizi görüyoruz" diye konuştu.

2010 yılında iyileşme beklediklerinin altını çizen Gürgenç, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ülkenin her halükarda yüzde 5´in üzerinde, bizim sektörümüzün yüzde 10-15 arasında büyüyeceğini söyleyebilirim. Şu andaki gidişle ilgili herhangi bir soru işareti yok. Soru işareti olan kısım; bu ne kadar sürecek. AB´den güzel sinyaller gelmiyor. Orada yaşanacak ikinci bir kriz, 2010 yılında Türkiye´yi etkilemez ama 2011 bizim için güzel geçmez. Bunun böyle olma olasılığı, bizi endişelendiriyor."

-"YENİ BAŞLAMIŞ OLSAYDIK, 3-4 LİMANLA MARMARA´NIN İŞİ HALLEDİLEBİLİRDİ"-
Kaan Gürgenç, Türkiye´de sektörde eksik olanın, "limanların yeterli büyüklüğe sahip bulunmaması" olduğunu dile getirerek, Mısır, Yunanistan, Suriye ve Ukrayna´da sürekli yeni yatırımlar yapıldığını söyledi.

Mal hareketini, su hareketine benzeten Gürgenç, "Malın önüne herhangi bir engel koyduğunuz zaman, onun etrafından dolaşır. Daha programlı 30-50 yıllık planlarla hareket edilmesi lazım ki, bu işten ülke kazansın" dedi. Gürgenç, Marmara Denizi´nin iç deniz olmasına rağmen çevresinde 50´den fazla liman bulunduğuna işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:

"Bugün oyuna yeni başlamış olsaydık, muhtemelen 3 ya da 4 tane limanla tüm Marmara´nın işi halledilebilirdi. Tek başına Hamburg Limanı, Marmara´daki 50 tane limandan daha büyük kapasiteye sahip. Kapasiteyi ne kadar bölerseniz, o kadar verimsizliğe yol açarsınız. Önümüzdeki dönemde, 2030 yılına geldiğimizde Marmara´nın etrafında bu kadar fazla sayıda liman olacağını düşünmüyorum. Doğal bir eliminasyon olacak. Bu işi, ilgili ölçeği yakalayamadan yapanlar elenmek zorunda kalacak. Ölçeği ne kadar yakalarsanız o kadar rahat yatırım yapıyorsunuz.

Önümüzdeki dönemde milyon dolarlarla yatırım yapan bir şirketin, limanın, hemen yanında hiç borcu olmayan, hiç yatırımı olmayan, bir limandan daha ucuz fiyatları verebildiğini göreceksiniz. Bu, ölçeği yakalamamış, küçük limanların sonunu getirecek. 2030 yılına geldiğimizde Marmara´nın çevresinde çok daha az limandan, çok daha büyük kapasitelerden bahsedeceğiz. Bundan sonraki hareketlerin, mevcut limanların gerekirse yıkılıp yerlerine daha iyilerinin yapılması veya mevcut limanlara ekler yapılarak iyileştirmelerinin sağlanması yönünde olabileceğini düşünüyorum."
AA

Geri Dön