19 / 04 / 2024

Boş arsanın emlak vergisi olur mu?

 Boş arsanın emlak vergisi olur mu?

Vergi kanunları gereğince gelir getirmeyen boş arsanın gelir vergisi olmuyor. Gelir getirmediği için Mart ayında Beyanname verilme de verilmiyor. Peki, boş arsanın emlak vergisi olur mu?



Boş arsanın emlak vergisi olur mu?

Vergi kanunları gereğince gelir getirmeyen boş arsanın gelir vergisi olmuyor. Gelir getirmediği için Mart ayında Beyanname verilme de verilmiyor.


Peki, boş arsanın emlak vergisi olur mu? Boş arsa için emlak vergisi ödemesi yapılır mı?


Gelir getirmeyen boş arsanın emlak vergisi oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödemesi yapılıyor.


Vergiye tabi tutulan gayrimenkuller arasında gelir getirsin ya da getirmesin tüm arsa ve araziler de yer alıyor. Emlak vergisi arsanın bulunduğu yer belediyesine, her sene Mart-Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.


Emlak vergisi oranları taşınmaz malın niteliğine göre değişkenlik gösteriyor. Büyükşehirdeki arsa sahipleri vergisi yüzde 100 zamlı olarak ödüyor.


Emlak vergisi oranlarına göre, büyükşehir sınırları içerisinde yer alan bir arsanın emlak vergisi oranı binde 6 iken; büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer almayan bir arsanın emlak vergisi oranı ise binde 3 olarak hesaplanıyor.




Arsa emlak vergisi muafiyeti var mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön