24 / 04 / 2024

Boş daire de aidat öder!

Boş daire de aidat öder!

Posta Gazetesi'nden Tamer Heper, vatandaşların sorularını yanıtlıyor...



Bir apartmanda yöneticiyim. Bir daire sahibi yurtdışında yaşıyor ve evine iki ay geliyor, dolayısı ile aidat ödemek istemiyor. Buna hakkı var mı? Bir daire sahibi de boş dairesini satılığa çıkardı, onun durumu nedir? S.R.

Ben yanıtıma hep kat mülkiyetine tabi binalarda diye başlıyorum. Çünkü sorular kat mülkiyetine tabi binalar için. Benim de yanıtım bu yönde. Kat mülkiyeti kurulmamış binalar bu yanıtımı uygulamasın. Kat mülkiyetine tabi binalarda bir bağımsız bölüm maliki ortak mahalleri kullanmadığını veya kullanma ihtiyacı bulunmadığını ileri sürerek ortak gideri ödemekten kaçınamaz.

Dairesi boş olsa dahi bu kapsamda ortak gideri ödeyecektir. Ancak yönetim planında su gideri kişi başına bölüştürülür hükmü varsa ve ev boşsa su gideri talep edilmez.

Ancak gerek aidat gerekse ortak gider payı mutlaka alınacaktır. Bu yanıtım sadece yurtdışında yaşayan komşunuz için değil, dairesini satışa çıkaran komşunuz için de. Zira durumları farklı değil. Aidat ödemeyen komşularınızı icraya vereceksiniz, gerekirse icra yolu ile tahsilat yapacaksınız.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön