18 / 04 / 2024

Boş duran kuleler milyonlarca liralık kiradan mahrum

Boş duran kuleler milyonlarca liralık kiradan mahrum

Yıllık kira gelirleri on milyonlarca lira olan İstanbul'un en işlek yerlerindeki inşası bitmiş bazı binalar imar, iskan veya miras meseleleri nedeniyle boş duruyor



Doğuş Grubu yayın organı CNBC Business dergisi, Ocak 2010 sayısında gruba ait bir binanın da yer aldığı yapıların yıllık kira geliri kayıplarını yayımladı. Buna göre milyonlarca insanın aktığı şehrin en önemli kavşak noktası Zincirlikuyu'daki 40 katlı, 145 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Tat Towers'ın yıllık muhtemel kira geliri 43 milyon 500 bin lira. 143 metre yüksekliğe sahip bu ikiz kulelerin dış cephesi cam giydirme, akıllı bina dizaynına sahip. Tat Towers'a komşu binalarda aylık kira bedeli metrekare birim fiyatı 25 lira. İnşası biten kulelere Sabah Gazetesi'nin eski sahibi Dinç Bilgin, Türk Telekom, Tepe Grubu ve en son olarak Korkmazgil Emlak talip oldu, ancak bugüne kadar binanın içine girmek hiçbirine kısmet olmadı. İnşasına 1991'de başlanan kulelerin faal hale geldiğini görmeye binanın sahibi işadamı Mehmet Salih Tatlıcı'nın ömrü vefa etmedi. Geçtiğimiz şubat ayında Tatlıcı'nın vefatından sonra miras ve veraset meseleleri nedeniyle kulelerin ne zaman hayatiyet kazanacağı belirsizliğini koruyor. Şişli Tat İş Merkezi de yine merhum işadamı Salih Tatlıcı'nın vârislerine ait. 135 bin metrekare kiralanabilir alana sahip binanın muhtemel yıllık kira geliri 31 milyon 700 bin lira.

Doğuş Grubu'na ait Maslak'taki eski Bank Ekspres binası da atıl yapılar arasında. Bank Ekspres merkezi olarak kullanılan yapıya Korkmaz Yiğit'in borçlarına karşılık Garanti Bankası el koydu. Ancak 82 metrelik binanın maksimum yüksekliği aştığı ve bu haliyle iskan izni almasının mümkün olmadığı ortaya çıktı. İskanı bulunmayan bina boş duruyor. 33 bin metrekarelik alana sahip binanın yıllık muhtemel kira gelirini 15 milyon 450 bin lira. Bir diğer atıl bina ise Tarabya'daki otel binası. 1990'da inşasına başlanan binanın sahibi Uran Holding'in kurucusu İsmet Uran, 1996'da bir cinayete kurban gitti. Uran ailesinin Hilton grubuyla anlaştığı belirtiliyor. Yapının yıllık muhtemel kira geliri 31 milyon lira. 1989'da inşasına başlanan ancak Boğaziçi'nin silüetini bozduğu için üst katları yıkılan Taksim Gümüşsuyu'ndaki Park Otel kaba inşaat şeklinde duruyor. Sürmeli Grubu binayı 2005'te 34,5 milyon dolara Boğaziçi Holding'e sattı. 89 bin metrekare alana sahip binanın muhtemel yıllık kira geliri 32 milyon lira.
Zaman


Geri Dön