19 / 04 / 2024

Boş eve aidat ödenir mi?

Boş eve aidat ödenir mi?

Apartmanın temizlik, bakım ve onarımı gibi giderler için alınan aidat ile ilgili düzenlemelere Kat mülkiyet kanunu kapsamında yer veriliyor. Peki kat maliki olunan boş eve aidat ödenir mi?



Boş eve aidat ödenir mi?

Apartman aidatları; apartmanın kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi gibi giderleri için tüm kat maliklerinden eşit olarak toplanıyor. Apartman aidat bedeli, kat malikleri genel kurul toplantısında belirleniyor. Apartman yönetmeliklerin de en çok konu olan boş eve aidat ödenir mi sorusunun yanıtı  Kat Mülkiyet Kanunu'nda yer alıyor.


Dairenin maliki olduğunuz müddetçe; otursanız da oturmasanız da giderlere iştirak etmek zorundasınız. Ödemelerinizi yapmadığınız takdirde yönetici aleyhinizde icra takibi yapabilir mal varlığınıza haciz koyabiliyor.Yönetici bunun yanında sizden aylık yüzde 10 gibi yüksek bir faiz talep edebiliyor.


Kat maliki anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. 


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını belirtse de aidat ödemesi gerekiyor.


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor. 



Apartman aidatı kanunu!


Öznur Yaslı/Emlakklisi.com



Geri Dön