28 / 03 / 2024

Boşanma esnasında mal paylaşımı nasıl nasıl olur?

Boşanma esnasında mal paylaşımı nasıl nasıl olur?

Posta Gazetesi ekonomi sayfası köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu boşanma esnasında mal paylaşımı nasıl olur? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Ablamın eşi boşanma davası açtı. Kendisinin evlenmeden önce sahip olduğu malvarlığı var. Bir de yine evlenmeden önce ablama noter sözleşmesi ile verdiği bir daire var. Bunların mal paylaşımı nasıl olur? 


Edinilmiş mallara katılma sistemi garabeti, biraz karışık, pardon biraz değil çok karışık, pardon çok karışık da değil karmakarışık ama neyse ki sizinki bu kanşıklığa girmiyor. Şöyle: Önce mallan ikiye ayıralım. Birincisi ortaklık mallan ikincisi şahsi mallar. Ortaklık mallan dediğim edinilmiş mal rejimine tabi olanlar, boşanma halinde hesaba katılır. Şahsi mallar ise rejime tabi olmaz. Rejime tabi olmayanlar yani paylaşım konusu olmayacak olanlar, 1.1.2002 tarihinden önce sahip olunan mallar, bağışlar, şahsın kullanımına ait özel mallar ve evlenme tarihinden önce edinilmiş mallardır. Okuyucumun yaptığı açıklamada, boşanma davası açan eşin sahip olduğu gayrimenkuller, evlenme tarihinden önce alınmış. Bu nedenle rejim dışıdır. Eşe verilen daire için benzer bir şey söylemem gerekir ama onun durumunun açıklanması gerekir. Deniliyor ki evlenmeden önce noterde verildi. Noterde bir gayrimenkul devri yapılmaz, olsa olsa satış vaadi sözleşmesi yapılır. Bu nedenle satış vaadi sözleşmesi ise sözleşmenin içeriğinin incelenmesi gerekir. Ancak çoğunlukla bedel ödendiği gösterildiği için bunun da kapsam dışı kalacağı düşünülebilir. Öyle anlaşılıyor ki ablanızın boşanması halinde mal paylaşımı konusu problem olmayacak. Ancak bundan nafaka veya tazminat da konu olmayacak anlamı çıkmasın. O ayrı bir şey. 


Tmer HEPER/Posta


Geri Dön