27 / 04 / 2024

Bosch, 500 bininci kombiyi Manisada üretti!

Bosch, 500 bininci kombiyi Manisada üretti!

Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Manisa Fabrikası, 500.000 adetlik üretimle önemli bir kilometre taşını daha geride bırakarak, sektörde çıtayı biraz daha yükseğe taşıdı



Manisada 1992 yılından bu yana 109 bin metrekare toplam alan üzerinde, Türkiyenin ve Avrupanın üretim üssü olarak faaliyet gösteren Bosch Termoteknik Fabrikası, 500 bininci kombiyi üreterek önemli bir başarıya imza attı. Rekor üretim, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Tamer Balatlı, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Cemal Türek, Almanya Büyükelçisi Bay Eberhard Pohl ve Almanya  İzmir  Başkonsolosu Bayan Margit Haeberle, Bosch Termoteknik üst yönetimi ve çalışanların da katıldığı bir törenle kutlandı.

Teknik fabrika müdürü İrfan Bayrak törende yaptığı konuşmada, 2000 yılında 200 bin adetlik üretim rakamına sahip olduğumuz kombi kategorisinde, 2010'da 360 bin adetle önemli bir başarıya imza atmıştık. Bugünse 500 bin adetlik üretimle kendi üretim rekorumuzu kırarak, sektörde çıtayı biraz daha yükseğe taşıyoruz dedi.

Gazlı şofben, yoğuşmalı ve konvansiyonel kombi cihazları ile komponentlerin üretiminin gerçekleştirildiği Bosch Manisa Fabrikası, son dönemde artan talebe bağlı olarak yoğuşmalı kombi üretimine ağırlık vermiş bulunuyor. Fabrikadan, Avrupanın yanı sıra Kafkaslardan Ortadoğu ve Körfez bölgesine kadar uzanan oldukça geniş bir coğrafyada 34 ülkeye ihracat yapılıyor. Bosch fabrikası üretiminin %30unu  Türkiye için üretirken,  ihracatta Almanya %18  ve İngiltere %17lik payları ile yerli pazarı takip ediyorlar. İspanya,İtalya, Çin,Rusya da ihracat yapılan ülkeler arasında.

Bosch Termoteknik sektörü de büyütüyor

Manisa fabrikasında ürettikleri yeni nesil kombilerin, pazarın büyümesinde de önemli rol oynadığını belirten İrfan Bayrak, 2009daki küresel kriz nedeniyle yavaşlayan ısıtma pazarındaki büyümenin yeniden artışa geçtiğini görüyoruz ve Türkiye pazarında kombi satışlarının artacağını düşünüyoruz. Talep, ekonomik ve çevreci özelliklerinin öne çıkması nedeniyle yoğuşmalı kombilere kayıyor. Halen pazarda yaklaşık %20 paya sahip bulunan yoğuşmalı kombilerin giderek daha fazla tercih edileceğini öngörüyoruz şeklinde konuştu.

Bosch Termoteknikten önemli bir kilometre taşı daha

Manisa Fabrikasının, güçlü kapasitesiyle Bosch Termoteknikin hem iç pazardaki, hem de yurt dışındaki faaliyetlerine yetecek üretimi gerçekleştirdiğini belirten İrfan Bayrak, fabrikanın yarattığı katma değer hakkında şu bilgileri verdi: Bosch Termoteknik Ailesi olarak, 500 bininci kombiyi üreterek çok önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmanın gururunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl çalışan sayısı %20 artan fabrikamızda, bugün itibariyle 752 kişi çalışıyor. 10 yılda kat edilen yol neticesinde, 2000de 78 milyon Avro olan ciromuz 2010 sonu itibariyle  175 milyon Avroya ulaşmış bulunuyor. Bosch Manisa Fabrikası, tüm dünyaya yaptığı satışla ihracatçılar sıralamasında 57nci sırada yer alıyor.

5 yılda 4 milyon avroluk Ar-Ge yatırımı yapılacak

Bosch Termoteknik Manisa Fabrikasının aynı zamanda bir Ar-Ge Merkezi olarak da faaliyet gösterdiğini belirten Bayrak, sözlerine şöyle devam etti:

Bosch Grubu olarak, attığımız her adımda, üründe, hizmette Yaşam İçin Teknoloji sloganı çerçevesinde ilerliyoruz. İnovasyon ve Ar-Ge'ye büyük önem veriyor; bu alanda ciddi yatırımlar yapıyoruz. Manisa Fabrikamız mühendislik ve teknoloji geliştirmedeki üstünlüğünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 2010 yılında aldığı Ar-Ge Merkezi belgesiyle tasdik etmiştir. Son 5 yıl içerisindeki toplam Ar-Ge harcaması 15,8 milyon avro olan Ar-Ge Merkezimizde, 72 kişilik uzman bir ekip çalışıyor. Toplam 8 patenti bulunan ekip, aynı zamanda dünyada Bosch içerisinde de Konvansiyonel tip kombi geliştirme yetkinlik merkezi ve Geliştirme testleri yetkinlik merkezi olma üstünlüğüne sahiptir. Ar-Ge Merkezimizde son 5 yılda 2,6 milyon avroluk Ar-Ge (teçhizat) yatırımı yapılmış olup, önümüzdeki 5 yıl içerisinde de yaklaşık 4 milyon avroluk Ar-Ge yatırımı yapılması hedeflenmektedir. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde ise Ar-Ge harcamasının 10 milyon avroyu aşması bekleniyor.

Bosch Termoteknik

Bosch Termoteknoloji enerji verimli ısıtma sistemleri ile sıcak su çözümlerinde Avrupanın lider tedarikçisidir. 2010 yılında yaklaşık 13.450 çalışanla 3,08 milyar avroluk ciro gerçekleştirilmiştir.   Bosch Termoteknoloji, birçok güçlü uluslararası ve yerel markaya sahip olup,  Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya ülkelerindeki 20 fabrikasında üretim yapmaktadır.

Bosch Grubu, teknoloji ve hizmetlerin küresel bir tedarikçisi olarak lider konumundadır. Otomotiv ve Sanayi Teknolojisi, Dayanıklı Tüketim Malları ve Bina Teknolojileri alanında yaklaşık 285.000 çalışanla 2010 mali yılında 47,3 milyar avroluk ciro gerçekleştirilmiştir. Bosch Grubu; Robert Bosch GmbHı, 350den fazla alt kuruluşunu ve 60dan fazla ülkede bulunan yerel şirketleri içermektedir. Satış ve hizmet alanlarındaki iş ortakları buna dâhil edildiğinde Bosch yaklaşık 150 ülkede temsil edilmektedir. Dünya çapındaki bu geliştirme, üretim ve satış ağı büyümeye yönelik temeli oluşturmaktadır. Bosch araştırma ve geliştirme faaliyetleri için 2010 yılında 3,8 milyar avro harcamış olup, dünya çapında yaklaşık 3.800 adet patent için başvuruda bulunmuştur. Tüm ürün ve hizmetleri göz önüne alındığında, Bosch yenilikçi ve faydalı çözümleri sayesinde yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunmaktadır.

Detaylı bilgi için: www.bosch.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 


Geri Dön