29 / 03 / 2024

Bosch Bursa'ya 2 yeni Ar-Ge merkezi kuracak!

Bosch Bursa'ya 2 yeni Ar-Ge merkezi kuracak!

Bu yıl yapacağı 200 milyon euro'luk yatırımın büyük kısmını Bursa'ya ayıran Bosch, burada iki yeni Ar-Ge merkezi de kuracak.



Bursa'nın Bosch'un önemli bir üretim üssü olduğunu söyleyen Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, "İldeki fabrikamızda, yüzde 30'a varan yakıt tasarrufu sağlayan benzin enjektör sistemlerinin, artan talebe göre üretilmesini planlıyoruz. Euro 7 normlarını yerine getiren enjektör üretimine de başlayacağız. Formula 1 yarış araçlarında da kullanılan bu enjektörler, global pazarda en fazla Bursa'da üretiliyor ve ihraç ediliyor" diye konuştu. 




Bosch Türkiye'nin, geçen yıl satışlarını yüzde 10 artırarak, cirosunu 1.68 milyar euro'ya yükselttiğini kaydeden Steven Young, "Firmanın ihracat rakamı ise 1.22 milyar euro. Bosch bu rakamlarla, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ilk 10 şirketi arasında yer alırken ülke ihracatının yüzde l'ini karşıladı. Türkiye pazarındaki satışlarını da giderek artıran Bosch, 2014 yılında iç pazarda 514 milyon euro'luk satış hacmine ulaştı" bilgisini verdi. Young, "Bosch Grubu'nun Türkiye'ye güveni tam. Ülkenin potansiyeline inanıyor ve burada büyümeye devam ediyoruz. 43 yılda yaklaşık 2 milyar euro yatırım yaptığımız Türkiye'de, geçen yıl 135 milyon euro yatırım gerçekleştirdik. 2015 yılında da yine 200 milyon euro'luk yatırım planlıyoruz" dedi. 




Öte yandan Bosch Türkiye'nin, mart ayında fren sistemleri fabrikasını Bursa OSB'ye taşıyarak, bölgedeki fabrika sayısını beşe çıkardığını aktaran Steven Young, üretim kapasitelerini de yüzde 61 artırdıklarını kaydetti. Otomotiv sektörünün, global pazardaki gibi Türkiye'de de 'amiral' sektörleri olduğunu vurgulayan Young, sanayi teknolojileri alanında yenilikçi çözümler ürettiklerini vurguladı. 

Bosch Türkiye'nin 2014 yılında 77 patent başvurusunda bulunduğunu vurgulayan Steven Young, "Bu yü da aynı sayıda patent başvurusu yapmayı hedefliyoruz. 



Geçen yıl Ar-Ge yatırımlarına 80 milyon euro bütçe ayırdık. Üç ayrı Ar-Ge merkezinde 390 çalışanla Türkiye'nin inovasyon çalışmalarına katkıda bulunuyoruz" şeklinde konuştu. Bosch Türkiye'nin, 22 ülkeye Ar- Ge ihracatı yaptığının altını çizen Steven Young, "Bu yü içinde Bursa'da ıacax iki yeni Ar- Ge Merkezi açümasıyla Bosch Türkiye, iç pazardaki Ar-Ge merkezi sayısını beşe çıkaracak. Eylül ayında faaliyete geçecek Benzinli Sistemler ve ATMO Ar-Ge merkezleri, teknoloji geliştirmede rol üstlenecek" ifadesini kullandı.


 

Benzinli Sistemler Ar-Ge Merkezi'nin, Dizel Sistemler Ar-Ge Merkezi gibi Almanya'dan sonra alanındaki en büyük Ar-Ge merkezi konumunda olacağını dile getiren Young, "Bunun yanı sıra, Bosch'un Bursa'daki Dizel Sistemler ArGe Merkezi'nde Euro 6 normlarım karşılayacak common rail enjektörü, Çin pazarı için geliştiriliyor" dedi. 




"Otomatik pilot 2020'de yollarda olacak" 

Bosch'un 2025 vizyonuna göre, dünyada günlük hayatın bir parçası olan nesnelerin birbirleriyle etkileşim halinde olmasını sağlamayı amaçladığını ifade eden Steven Young, otomotiv endüstrisinde de otonom teknolojik çözümler sunmayı hedeflediklerini aktardı. Young, "Otoyollarda otomatik pilotun 2020 yılında seri üretimde olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu öyle bir alan ki sadece 2000 mühendis bunun için çalışıyor. Tamamen otonom sürüşe yönelik bu sistemlerin, kritik durumlarda insanlara oranla daha hızlı şeküde reaksiyon göstereceğini ve yol güvenliğini artıracağını düşünüyoruz" diye konuştu. 


Steven Young, Bosch Türkiye'nin, mobüite çözümleri, enerji ve bina teknolojileri, sanayi teknolojileri ile dayanıklı tüketim malları alanlarında beş ayrı şirketle Bursa, Kocaeli, Manisa ve Tekirdağ'da faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Türkiye'de ilk kez 1910 yılında kurulan bir temsücilikle faaliyetlerine başlayan Bosch Grubu'nun, ilk fabrikasını ise 1972 yüında Bursa'da kurduğunu hatırlatan Young, "Bosch Türkiye, 15 bin çalışanı, 1.68 müyar euro cirosu ve 1.22 milyar euro'luk ihracatıyla teknoloji ve hizmetler alanında önde gelen tedarikçilerden biri olarak faaliyet gösteriyor. Küresel ölçekte ise Bosch Grubu, 50'den fazla ülkede 360 bin çalışanıyla 2014 yılında 49 müyar euro'luk satış gerçekleştirdi" bügisini verdi. 



Dünya


Geri Dön